29.03.2022 | Samfund
"Et velfungerende marked for cirkulære løsninger og produkter"
Der er kommet bedre rammer for at skabe værdi ud af affald, men det svære at at ændre mindset. Fokus på datadeling og digitalisering sammen med cirkulær økonomi kan give gode kort på hånden. Det siger Markus Bjerre fra Erhvervsstyrelsen til CSR.dk
Hvordan, vurderer du, går det med omstillingen til cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Går det for langsomt, lige tilpas eller forskelligt afhængigt af sektor/område man kigger på? Eller går det lige som det skal?
Klimaudfordringen og det stigende globale ressourceforbrug kalder på en cirkulær omstilling. I Danmark er der sket meget de seneste år i forhold til at udbrede forståelsen for, hvad cirkulær omstilling indebærer, og hvad det kræver, og flere aktører og sektorer er kommet godt i gang og har sat målrettede indsatser i gang, men vi er stadig kun i begyndelsen af omstillingen.
Markus Bjerre er specialkonsulent i Erhvervsstyrelsen med fokus på cirkulær økonomi. Foto: Markus Bjerre
Hvem oplever du som frontløbere og hvem har lang vej igen - hvis man kigger på sektorer? Og har du et bud på, hvorfor det fordeler sig sådan?
Der er sket store landvindinger ift. at skabe bedre rammer for at skabe værdi ud af vores affald på tværs af sektorer, og flere virksomheder er gået foran med målrettede strategier for deres cirkulære omstilling. Erhvervsfremmesystemet understøtter virksomhederne til at komme i gang med deres omstilling til cirkulære forretningsmodeller. Det svære i den cirkulære omstilling er dog at ændre det traditionelle mindset omkring ”brug og smid væk” og finde de gode løsninger til at holde materialer og produkter i økonomien og forebygge affald.
Hvis du kunne bede om to - men også kun to - ting, i rammebetingelserne, som de nødvendige parter bør investere i at ændre, hvad ville det så være? Eller handler de næste skridt måske slet ikke om nye rammebetingelser?
Rammebetingelser, mener jeg, spiller en stor rolle, og her er det bl.a. vigtigt, at vi får skabt og understøttet et velfungerende marked for cirkulære løsninger og produkter. Digitale infrastrukturer som fremmer datadeling om produkters materialeindhold, performance og reparerbarhed mv. tror jeg bliver et centralt element i fremtiden for at understøtte cirkulær innovation, design og dokumentation.
Hvad, tror du, kommer til at overraske virksomheder i det næste år eller to, når det handler om krav om cirkularitet?
EU barsler med en række ambitiøse dokumentationskrav og rammevilkår for den cirkulære omstilling, som flere og flere virksomheder må forholde sig til, hvis de vil sikre deres forretning og tiltrække investeringer på sigt.
Hvad er dit yndlingseksempel på cirkulær innovation? Hvem, synes du, gør det rigtig godt?
De virksomheder, som er begyndt at se mulighederne i datadeling og digitale muligheder til at understøtte deres cirkulære forretningsmodel og værdiskabelse på tværs af værdikæden, tror jeg har gode kort på hånden ift. den fremtidige cirkulære omstilling. I disse fremtidige løsninger ligger også potentialet til at få omstillingen op i et højere gear.
Denne artikel er en del af temaet I fokus: cirkulær økonomi 2022
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.