Virksomhedens gamle IT-udstyr er værdifulde – både for miljøet og pengepungen
It-chefer landet over kan nikke genkendende til de udgifter og hovedbrud, der følger med når det gamle IT-udstyr skal udskiftes. Men der er faktisk penge at tjene, hvis man sælger sit brugte IT-udstyr videre – både til gavn for pengepungen og miljøet!
Der er mange timers arbejde forbundet med at destruere eller udskifte harddiske og andet følsomt materiale. Og hvad med miljøet? Det går jo ikke bare at smide IT-udstyret ud og det er dyrt at skille sig af med elektronisk affald på forsvarlig vis. Svaret findes i Østjylland. Her er virksomheden Refurb bosiddende. Virksomheden opkøber kvalitets computere, tablets og mobiltelefoner fra virksomheder, der skifter større partier IT-udstyr ud og samtidig vil gøre en indsats for miljøet.
”At man kan få penge for sit brugte og afskrevne IT-udstyr lokker selvfølgelig kunder til, men vi ser også en stor interesse for den grønne vinkel. Vi oplever et øget fokus på genbrug og mange af vores kunder nævner dette som afgørende for, at de ønsker at sælge deres brugte udstyr videre til os," siger Peter Hove, salgs- og marketingchef i Refurb.
Genbrug af IT hjælper på miljøet
Elektronisk affald udgør 2% af vores affald, men står for 70% af vores giftige affaldsstoffer! 80% af energien, som en helt almindelig PC bruger, går til fremstilling af PC’en! Så genbrug af IT sparer os for rigtig meget miljøforurening. Og heldigvis vil de danske virksomheder meget gerne sælge deres brugte IT-udstyr videre: Refurb forventer at opkøbe og videresælge 50-60.000 IT-enheder i 2018.
Tillid og datasletning
Et af de spørgsmål, de ansatte i Refurb oftest bliver stillet, er: Kan vi være sikre på, at vores data bliver slettet? For det kan være sårbart at sende sit IT-udstyr videre ud i verden med alt det data, der måtte ligge gemt på harddiske mv.
”Genbrug af IT er stadig nyt for mange virksomheder. Både når vi opkøber afskrevet IT og når vi sælger de renoverede, genbrugte computere til erhvervslivet er vi yderst bevidste om, at vi har et produkt, der kræver tillid. Datasletning, håndtering og produktion sker udelukkende med certificeret software og i helt særlige processer,” siger Ulrik Hjul Andersen, direktør i Refurb.
Når computerne, tablets eller mobiltelefonerne bliver fragtet til Refurb, sker det under ekstra sikre vilkår. Og når det brugte IT-udstyr endelig kommer frem til virksomheden i Østjylland kommer det under kærlig behandling i Refurbs produktion, hvor maskinerne renses både udvendig og indvendigt. Alt data bliver slettet, nogle computere får en ny harddisk og alle bliver opdateret med den nyeste software og de nyeste drivere. Refurb er nemlig en af blot to virksomheder i Danmark certificeret til at måtte installere nye Microsoft-licenser i brugte computere. Herefter er computeren klar til sit næste liv. Enten i en virksomhed eller hos private. De dele, der eventuelt måtte udskiftes bliver skilt ad og sorteret, så alt i videst muligt omfang kan genbruges.