22.02.2021 | Samfund
Virksomheder kan sagsøge regeringer for grønne mål, hvis de skader virksomhedens konkurrenceevne
En gammel traktat giver virksomheder muligheder for lægge sag an mod regeringer, hvis deres grønne ambitioner forringer virksomhedens forretningsgrundlag. En direkte trussel imod den grønne omstilling, lyder det fra flere eksperter.
Som det ser ud i dag har virksomheder mulighed for at sagsøge det land de er beliggende i, hvis landets grønne ambitioner går ud over virksomhedens indtjening.
Sådan skriver Globalnyt.
Det er det Internationale Energicharter, der giver virksomhederne denne mulighed, som i dag har 54 lande tilsluttet – herunder EU.
”Tidligere i år brugte den tyske kulgigant RWE traktaten til at sagsøge den hollandske regering, fordi den har planer om at udfase kul i 2030. Virksomheden kræver 1,4 milliarder euro, hvilket svarer til 10,4 milliarder i danske kroner, skriver Euractiv”.
Flere eksperter mener, at traktaten er en direkte trussel imod den grønne omstilling, da det gør landene bekymrede for at få sagsanlæg på nakken, hvis de sætter klimamålene for højt.
Lande som Frankrig, Spanien og Tyskland mener, at det er uacceptabelt, hvis traktaten kan spænde ben for den grønne omstilling. Spanien har endda bedt EU-kommissionen om en plan for at trække sig fra traktaten, hvis der ikke er fundet en løsning i løbet af året.
Parterne under traktaten skal mødes i starten af marts for at diskutere en ”modernisering” af aftalen.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Selvom de globale udledninger stiger, konkluderer ny rapport, at de virksomheder, der sætter videnskabsbaserede mål arbejder både hurtigere og mere effektivt med at reducere CO2.
Kommunikation

Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.
Klima, miljø og energi

Covid-19 sænkede CO2-udledninger drastisk, men nu er verden på vej tilbage til sin sædvanlige praksis
Coronakrisen udløste et historisk stort fald i CO2-udledninger, men nu viser ny data at en kraftig stigning allerede er på vej tilbage.
Samfund

Nykredit går forrest med at koble ESG-rådgivning, ratings og prisen på penge
Prisen på penge bliver i stadig oftere koblet til bæredygtighed. Nykredit har taget usædvanligt skridt for at komme på kunders gode side.
Klima, miljø og energi

Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil
Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.
Klima, miljø og energi

Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner
Ny CONCITO rapport viser, at grøn citylogistik kan bidrage væsentligt til at nedbringe CO2-udledningen fra byernes vare- og lastbiltrafik. Klimazoner, der fremmer elektrificering af køretøjsparken, er det tiltag, der vurderes at have det største potentiale for CO2-reduktion. Men det kræver klare politiske rammer og nye lokale partnerskaber at få omstillingen sat i gang.