22.02.2021  |  Samfund

Virksomheder kan sagsøge regeringer for grønne mål, hvis de skader virksomhedens konkurrenceevne

En gammel traktat giver virksomheder muligheder for lægge sag an mod regeringer, hvis deres grønne ambitioner forringer virksomhedens forretningsgrundlag. En direkte trussel imod den grønne omstilling, lyder det fra flere eksperter.

Som det ser ud i dag har virksomheder mulighed for at sagsøge det land de er beliggende i, hvis landets grønne ambitioner går ud over virksomhedens indtjening.

Sådan skriver Globalnyt.

Det er det Internationale Energicharter, der giver virksomhederne denne mulighed, som i dag har 54 lande tilsluttet – herunder EU.

”Tidligere i år brugte den tyske kulgigant RWE traktaten til at sagsøge den hollandske regering, fordi den har planer om at udfase kul i 2030. Virksomheden kræver 1,4 milliarder euro, hvilket svarer til 10,4 milliarder i danske kroner, skriver Euractiv”.

Læs også: 701 forskere opfordrer politikerne til at behandle klimakrisen med samme seriøsitet som COVID-19 pandemien

Flere eksperter mener, at traktaten er en direkte trussel imod den grønne omstilling, da det gør landene bekymrede for at få sagsanlæg på nakken, hvis de sætter klimamålene for højt.

Lande som Frankrig, Spanien og Tyskland mener, at det er uacceptabelt, hvis traktaten kan spænde ben for den grønne omstilling. Spanien har endda bedt EU-kommissionen om en plan for at trække sig fra traktaten, hvis der ikke er fundet en løsning i løbet af året.

Parterne under traktaten skal mødes i starten af marts for at diskutere en ”modernisering” af aftalen.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere