30.09.2022  |  Medarbejder

Virksomheder mangler 10.000 hænder: ”Det hæmmer den grønne omstilling”

Krig og inflationskrise har fået mange virksomheder til at sætte ekstra skub på den grønne omstilling, men mangelfuld rekruttering er voksende hæmsko for både den grønne omstilling og energiuafhængighed fra Rusland.

2022 har været præget af store internationale konflikter, som også har påvirket mange virksomheder, som har justeret deres strategi for at imødegå usikkerheden i verden. Allerflest – nemlig mere end en tredjedel af virksomhederne – peger på, at de har øget eller vil øge den grønne omstilling, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI).

Desværre er det også nogle af de virksomheder, der har størst problemer med at få folk. Blandt virksomheder, som har ændret strategi i retning af øget grønomstilling, er der 44 procent som har oplevet forgæves rekrutteringer, hvilket kan bremse den grønne omstilling og gøre det sværere at blive uafhængige af gasleverancer fra Rusland.

”Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at mangle mange tusind medarbejdere til at gennemføre den grønne omstilling. Både for at nå målet om 70 procent CO2-udledning i 2030, men allerede her og nu, hvor virksomhederne er i fuld gang med at gøre sig fri af Putins gas”, siger Lars Sandahl Sørensen, der er adm. direktør i Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

DI-analysen viser, at i alt kunne de virksomheder, der nu knokler for at øge den grønne omstilling ansætte 10.000 medarbejdere med det samme, hvis ellers de var der.

Virksomhederne i DI’s analyse peger på, at de er i gang med for eksempel omlægning fra gas, øget energieffektivisering og i det hele taget øget grøn omstilling.

Læs også: En ny analyse kortlægger industriens grønne kompetencebehov

”Vi kommer løbende til at se på, hvordan vi kan gøre al vores energi grøn, og hvordan vi energieffektiviserer hele vores samfund. Og det haster. Derfor skal vi bruge både ingeniører, elektrikere, tømrere, erhvervsdykkere, ufaglærte og mange flere”, fortæller Lars Sandahl Sørensen.

Trussel mod erhvervseventyr
I Danmark er der i øjeblikket en rekordhøj beskæftigelse, og selvom den skulle falde lidt, ændrer det ikke grundlæggende på situationen.

”Det her problem går ikke væk. Selv i en tid med landkrig i Europa, energikrise og en buldrende inflation, så mangler vi stadig arbejdskraft i erhvervslivet. Og vi kommer til at mangle endnu flere fremadrettet, for der er så mange opgaver, vi gerne vil have løst”, fortæller Lars Sandahl Sørensen og fortsætter:”Og alene for at få råd til den grønne omstilling, skal vi have flere hænder, for den grønne omstilling er dyr kræver investeringer og omsætning, som vi kun får, hvis der er hoveder og hænder nok til at bidrage”.

Lars Sandahl Sørensen minder om, at det også var meningen, at den grønne omstilling skulle være et erhvervseventyr for Danmark:

”Vi misser eventyret, hvis ikke der er hænder nok. Så går ordrerne ud af landet, og derfor vil manglende arbejdskraft true vores førerposition på det grønne område". 

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere