Samarbejde skal gøre Aarhus havn klimavenlig
Aarhus Havn, Aarhus Kommune og Aarhus Vand har igangsat et samarbejde, der skal hjælpe havnens virksomheder med at udnytte hinandens ressourcer til gavn for både klimaet og bundlinjen.
Arbejdet på Aarhus havn skal gøres mere effektivt og klimavenligt.
Det er i hvert fald ideen bag et nyt samarbejde mellem Aarhus Havn, Aarhus Kommune og Aarhus Vand, der skal understøtte havnens virksomheder med at fremme cirkulær økonomi og energieffektivisering.
Læs også: Grøn fjernvarme til Aarhus
Det skriver Århus Stiftstidende.
Omstillingen skal ske ved at gentænke energi- og ressourcesystemerne og dermed realisere store potentialer for besparelser og en mere bæredygtig forretningsgang.
”Formålet med projektet er at identificere nogle områder, som har potentiale til at løfte noget af den grønne dagsorden. Både i forhold til klima, men også i forhold til hvordan Aarhus som by bliver mere bæredygtig og en dejlig by at bo i”, siger udviklingskonsulent for industrien i sekretariatet for klima og grøn omstilling under Aarhus Kommune Uffe Vinther Kristensen til Århus Stiftstidende.
Målet er, at arbejdet munder ud i en række relevante projekter, der kan forbedre bæredygtighed og arbejdsgange på havnen. Hvert projekt har sit eget beslutningsgrundlag, så de involverede virksomheder kan træffe deres egne beslutninger i forhold til investeringer.
15 virksomheder gået ind i projektet
”Vi ser store muligheder i at spare på energi og ressourcer ved, at virksomhederne samarbejder og udnytter hinandens ressourcer og muligheder”, siger Kathrine Brejnrod, der er energirådgiver hos Transition og fungerer som konsulent på opgaven.
Kathrine Brejnrod ser store muligheder. Foreløbig er omkring 15 virksomheder gået ind i projektet, og de er alle særdeles positive. Mange virksomheder har et stort behov for køling, og det skaber store mængder af overskudsvarme, som kan udnyttes andre steder. Et andet område i industrien er at anvende renset spildevand i stedet for rent drikkevand til eksempelvis fremstillingsprocesser og rensning.
Potentialet kan da også være stort. På Aarhus havn ligger der nemlig en lang række virksomheder: Containerterminaler, vognmandsvirksomheder, olieselskaber, industrivirksomheder, frysehuse, pakhuse og kontorbygninger. Mange af virksomhederne har allerede gjort mange tiltag for at reducere deres energi- og ressourceforbrug.
Den store variation i virksomhedernes aktiviteter kombineret med, at virksomhederne ligger på et afgrænset område, danner et godt grundlag for, at virksomhederne kan vinde på at arbejde med smarte energisystemer og såkaldte cirkulære ressourcestrømme på tværs mellem virksomhederne.
Læs også: Wefood åbner i Aarhus
”Det kræver mange ressourcer at få scannet ideer og få dem bragt frem til en beslutning. Der kan ligge mange projekter og muligheder for forbedringer hos mindre virksomheder, som i dag ikke bliver løftet. Der kan vores projekt støtte med ressourcer og kompetencer til at gøre noget af benarbejdet”, siger teknisk chef på Aarhus Havn, Anne Zachariassen, til Århus Stiftstidende.
- JMA