10.10.2016  |  Klima, miljø og energi

Grøn fjernvarme til Aarhus

Et af Danmarks største kraftvarmeværker har skiftet kul ud med træpiller og kan nu levere bæredygtig fjernvarme til 106.000 aarhusianske hjem. Trods den grønne omstilling advarer eksperter mod satsningen på træ som erstatning for kul.

Studstrupværket ved Aarhus bliver i dag indviet efter en markant ombygning. Værket er dermed klar til at fyre med bæredygtige træpiller i stedet for kul og levere grøn fjernvarme til Aarhus og omegn.

Konverteringen fra kul til biomasse giver ikke bare den største samlede CO2-reduktion i Aarhus til dato, men er også den største danske omstilling til grøn energi.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Jeg er glad for, at vi nu kan indvie et nyt, grønt Studstrupværk, der fremover kan levere grøn fjernvarme til Aarhus og grøn el til det danske elsystem", siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Dong Energy. Han fortsætter:

"Det giver et markant bidrag til den grønne omstilling i Danmark, og vi tager et stort skridt i retning af et energisystem, der er grønt, uafhængigt og økonomisk bæredygtigt”.

"Biomasse er ikke vejen frem"
Det er dog ikke alle, der er begejstrede for træpille-erstatningen, skriver Information.

Professor i intelligent energiplanlægning, Brian Vad Mathiesen, lægger vægt på, at det er problematisk at satse på noget, der passer dårligt ind i fremtidens fleksible energisytem. Han mener, at der er risiko for, at dele af energisektoren fremover vil blive alt for afhængig af biomasseimporten. 

"Vi er på kort tid blevet storimportør af biomasse og bygger en type kraftværker, der ikke kan bruge de danske biomasseressourcer som biogas, halm og ikke får nok ud af vindkraften", siger Brian Vad Mathiesen. 

Fakta om Studstrupværket

  • Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt indviede mandag den 10. oktober det ombyggede kraftværk.
  • Studstrupværket har fået bygget en silo, der kan indeholde 65.000 tons træpiller.
  • Et 800 meter langt transportsystem skal bringe det nye brændsel fra skibene via siloen og ind i det ombyggede kraftværk.
  • Med den grønne omstilling på Studstrupværket sparer Aarhus Kommune årligt 310.000 ton CO2.

Kilde: Dong Energy

Han bliver bakket op af klimaprofessor Jørger E. Olesen, der mener, at det er en stor fejl, at biomassen ikke er pålagt afgifter. 

Læs også: PKA bag britisk biomassekraftværk

Ombygningen af Studstrupværket har taget to år og kostet cirka 1,3 milliarder kroner.

Det aarhusianske værk, der er et af de største biomassefyrede kraftværker i verden, skal i fremtiden producere biomassebaseret fjernvarme til cirka 106.000 hjem i Aarhus og omegn, samt producere grøn strøm svarende til 230.000 husstandes årlige forbrug.

Se Dongs film om ombygningen af Studstrupværket her.

-CHM

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere