Virksomheder vil købe grønne firmabiler, hvis skatten sænkes

En række større virksomheder opfordrer Folketingets Skatteudvalg til at ændre skattevilkårene for grønne firmabiler.

Hvis regeringen sænker afgifterne på grønne firmabiler, så vil 14 større virksomheder købe CO2-venlige køretøjer til deres medarbejdere med firmabil..

29.05.2018

CSR.dk

Hvis politikerne på Christiansborg kan blive enige om at sænke afgiften på firmabiler, så det bliver billigere for medarbejdere at have en grøn firmabil, så lover en stribe på i alt 14 større virksomheder til gengæld at købe de grønne – ofte dyre – biler til deres virksomhed, skriver dr.dk. 

Læs også: DHL og Ford præsenterer ny el-lastbil

”Kære Skatteudvalg. Vi er en gruppe virksomheder, som arbejder målrettet på at nedbringe vores CO2-udslip, herunder også CO2-udslippet fra forbrug af transport”, lyder det i brevet, som dr.dk har adgang til.

”Derfor er vi også villige til at betale ekstra for grønnere biler til de af vores medarbejdere, som har firmabil”, skriver virksomhederne.

De 14 virksomheder

Følgende 14 virksomheder har i et brev til Folketingets Skatteudvalg opfordret til at ændre firmabilbeskatningen, så medarbejdere med grønne firmabiler opnår bedre økonomiske forhold:

Novo Nordisk
Siemens Gamesa
Ørsted
Rambøll Danmark A/S
Abena A/S
Topdanmark A/S
AVIS
Leaseplan Danmark A/S
Vattenfall
SIXT
Alphabet A/S
E.ON Danmark
Siemens Mobility
Clever

Kilde: dr.dk 

Blandt virksomhederne er blandt andet Novo Nordisk, Siemens og Topdanmark. I brevet til Folketinget opfordrer de til at ændre firmabilbeskatningen, så den i højere grad baseres på bilens CO2-udledning og i mindre grad på bilens værdi.

Som det er i dag, er det dyrt som ansat at vælge en grøn firmabil, skriver virksomhederne i brevet. 

”Desværre er skattesystemet indrettet sådan, at vores medarbejdere straffes med højere skat for at vælge en grøn bil som firmabil, men belønnes for at vælge en billigere bil med højere brændstofforbrug”, pointerer virksomhederne. 

De 14 virksomheder foreslår desuden, at man i fremtiden undlader at beskatte ladestandere på medarbejdernes privatadresser. I brevet understreger virksomhederne, at det er medarbejderne og ikke virksomheden selv, der i sidste ende får noget ud det, hvis forslagene bliver realiseret.

”I sig selv indebærer forslagene ikke en økonomisk fordel for virksomhederne, da reduktionen af skatten sker privat hos medarbejderne”, lyder det.

S er med på vognen
På Christiansborg var der forskellige reaktioner til virksomhedernes forslag.

På den ene side var Socialdemokratiet positive overfor forslagene, mens Venstre og Dansk Folkeparti afviste. 

”Det er et markant rygstød til ideen om, at vi med de rigtige politiske tiltag faktisk kan få flere af de grønne biltyper på vejene ved at ændre firmabilbeskatningen”, siger den socialdemokratiske skatteordfører, Jesper Petersen, til DR.

Socialdemokratiet foreslår i sit klima- og miljøudspil at firmabilbeskatningen for el- og opladningshybridbiler sænkes med 10 og 15 procent, og dermed ligger de sig op af linjen i de 14 selskabers opfordring.

”Vi vil selvfølgelig bruge de her virksomheders anbefaling af det og deres vilje til at benytte sig af det til at argumentere overfor regeringen, at den også må komme ud af busken og støtte det”, siger Jesper Petersen.

V afviser
På den anden side af bordet er man ikke positiv overfor virksomhedernes forslag. 

”Der har været snak om bilafgifterne hvert år de seneste tre år, og det har givet en utrolig usikkerhed på markedet, som er ret skadelig for bilmarkedet", siger Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, til dr.dk.

”Så jeg tror, at vi skal give dem lidt fred og arbejdsro på bilmarkedet. Så kan vi i mellemtiden læse de her forslag og se på, hvad der kan lade sig gøre og hvad der ikke kan”, siger hun.

Dansk Folkeparti vil heller ikke være med til at reducere beskatningen for grønne firmabiler.

”Nej. Vi synes, vi har været der, og derfor ønsker vi ikke at ændre på det regelsæt, der er i dag”, siger finansordfører René Christensen.

Han henviser til, at der sidste år blev indgået en bred politisk aftale om at lavere afgifter på elbiler. Dog understreger han, at det er positivt, at virksomhederne har klimaet i tankerne, når medarbejderne skal ud og vælge firmabil.

”Men det ønsker vi ikke at bidrage til i Dansk Folkeparti. I hvert fald ikke for nuværende”, siger DF-ordføreren.

Læs også: Australsk logistikgigant sparer 2,5 mio. ton C02

Dansk Elbil Alliance har hjulpet de 14 virksomheder med at skrive brevet til Folketingets Skatteudvalg.

-JJK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V