17.09.2019  |  Klima, miljø og energi

Vismænd fraråder nye olieboringer i Nordsøen

Økonomiske vismænd advarer mod at øge olieproduktion i Nordsøen. Nye boringer vil stride mod ambitionen om CO2-neutralitet i 2050. Regeringen bør vente med at godkende olieudvinding indtil en klimaplan er klar.

De økonomiske vismænd mener, at regeringen skal vente med at tillade ny olieefterforskning– og boringer i Nordsøen, indtil en gennemarbejdet klimaplan er klar. Det skriver Information.

Læs også: Den grønne udvikling i industrien er gået i stå

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

"Hvis man politisk ønsker at reducere klimagennemslaget af dansk aktivitet ud over det i forvejen ambitiøse mål om, at Danmark bliver klimaneutral, er reduceret olieudvinding et oplagt instrument at tage i anvendelse,” siger Lars Gårn Hansen, som er miljøvismand og professor ved Københavns Universitet og fortsætter:

”Vores råd er derfor at vente med udbud i Nordsøen, indtil regeringen har en gennemarbejdet klimaplan". 

Udmelding fra vismændene kommer forud for, at regeringen forventes at tage stilling til den såkaldt ottende udbudsrunde, hvor fire olieselskaber har søgt licens til nye olie-og gasprojekter. Licenserne er projekteret frem til 2055. Det er altså i uoverensstemmelse med regeringen og dens støttepartiers ambition om at Danmark skal være klimaneutral i 2050. 

Vismændenes udmeldinger øger presset på klima-, energi-og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og regeringen for at afvise olieselskabernes ansøgning, som hidtil er lagt af Greenpeace og andre grønne organisationer samt af Enhedslisten og Alternativet. 

De peger på det paradoksale i, at Danmark fortsætter med Nordsø-produktionen og overvejer at udvide sin olieudvindingen i en situation, hvor klimaforskere understreger, at 80 procent af de fossile energireserver skal blive i undergrunden, hvis verden skal kunne overholde Parisaftalens CO2-budget. Det skriver Information..

Oplagt at sænke produktion

Professor i økonomi på Københavns Universitet Peter Birch Sørensen, som er tidligere overvismand og tidligere formand for Klimarådet mener, at det vil have en væsentlig betydning at sænke den danske Nordsø-produktion.

"Hvis målet er at sænke de globale udledninger, så skal vi også medregne udledningerne fra afbrændingen af den udvundne olie og gas, uanset hvor i verden afbrændingen sker, og så kan en nedskæring af produktionen i Nordsøen meget vel være en forholdsvis billig måde at sænke udledningerne på," siger Peter Birch Sørensen

Læs også: Danmark snyder sit klimaregnskab grønnere

En opbremsning i den danske Nordsø-produktion vil globalt set sende mindre olie og gas på verdensmarkedet.

- MGC

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere