Vismænd fraråder nye olieboringer i Nordsøen
Økonomiske vismænd advarer mod at øge olieproduktion i Nordsøen. Nye boringer vil stride mod ambitionen om CO2-neutralitet i 2050. Regeringen bør vente med at godkende olieudvinding indtil en klimaplan er klar.
De økonomiske vismænd mener, at regeringen skal vente med at tillade ny olieefterforskning– og boringer i Nordsøen, indtil en gennemarbejdet klimaplan er klar. Det skriver Information.
"Hvis man politisk ønsker at reducere klimagennemslaget af dansk aktivitet ud over det i forvejen ambitiøse mål om, at Danmark bliver klimaneutral, er reduceret olieudvinding et oplagt instrument at tage i anvendelse,” siger Lars Gårn Hansen, som er miljøvismand og professor ved Københavns Universitet og fortsætter:
”Vores råd er derfor at vente med udbud i Nordsøen, indtil regeringen har en gennemarbejdet klimaplan".
Udmelding fra vismændene kommer forud for, at regeringen forventes at tage stilling til den såkaldt ottende udbudsrunde, hvor fire olieselskaber har søgt licens til nye olie-og gasprojekter. Licenserne er projekteret frem til 2055. Det er altså i uoverensstemmelse med regeringen og dens støttepartiers ambition om at Danmark skal være klimaneutral i 2050.
Vismændenes udmeldinger øger presset på klima-, energi-og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og regeringen for at afvise olieselskabernes ansøgning, som hidtil er lagt af Greenpeace og andre grønne organisationer samt af Enhedslisten og Alternativet.
De peger på det paradoksale i, at Danmark fortsætter med Nordsø-produktionen og overvejer at udvide sin olieudvindingen i en situation, hvor klimaforskere understreger, at 80 procent af de fossile energireserver skal blive i undergrunden, hvis verden skal kunne overholde Parisaftalens CO2-budget. Det skriver Information..
Oplagt at sænke produktion
Professor i økonomi på Københavns Universitet Peter Birch Sørensen, som er tidligere overvismand og tidligere formand for Klimarådet mener, at det vil have en væsentlig betydning at sænke den danske Nordsø-produktion.
"Hvis målet er at sænke de globale udledninger, så skal vi også medregne udledningerne fra afbrændingen af den udvundne olie og gas, uanset hvor i verden afbrændingen sker, og så kan en nedskæring af produktionen i Nordsøen meget vel være en forholdsvis billig måde at sænke udledningerne på," siger Peter Birch Sørensen
Læs også: Danmark snyder sit klimaregnskab grønnere
En opbremsning i den danske Nordsø-produktion vil globalt set sende mindre olie og gas på verdensmarkedet.
- MGC