10.09.2019  |  Klima, miljø og energi

Danmark snyder sit klimaregnskab grønnere

Danmark afbrænder træ i bæredygtighedens navn. Det har nu fået en række forskere på barrikaderne. De mener, Danmark snyder sit CO2-aftryk mere grønt end det reelt er.

Danmark regner træ for en CO2-neutral energikilde. Faktisk er afbrænding af træ Danmarks største kilde til vedvarende energi. Realiteten er imidlertid, at afbrænding af træ udleder lige så meget CO2 som kul. Hele 47 procent af den vedvarende energi i Danmark stammer fra afbrænding af træ. Det skriver TV2.

Læs også: Den grønne udvikling i industrien er gået i stå

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Derfor mener en række udenlandske forskere, at Danmark pynter på sit klimaregnskab.

”Det svarer til bogføringssvindel. Hvis man havde et selskab og lod være med at bogføre gælden, så ville det være svindel. Det er det samme, Danmark gør,” siger William Moomaw, der har været hovedforfatter på fem af FN's klimarapporter, til TV2.

Medregner man afbrænding af træ, halm og anden biomasse såsom bionedbrydeligt affald vil Danmarks CO2-udledning være 39 procent højere end Danmarks klimaregnskab.

Daniel Kammen, der er professor på Berkeley University og tidligere hovedfatter i FN’s klimapanel, kalder det for "klimasvindel".

"Det kan godt være, at I vælger at ignorere jeres udledninger, men det er ikke videnskabeligt korrekt. Hvis I ikke kigger på hele livscyklussen, så bedrager I jer selv, siger Daniel Kammen til TV2.

Uenighed om træafbrændings klimaaftryk
Tesen om, at træafbrænding er CO2-neutral stammer fra 1990’erne, hvor forskere mente, at CO2-regnskabet udlignes, når træer vokser op igen og optager udledningen fra afbrændingen. Blandt en række forskere regnes tesen i dag for forældet, da det tager "årtier til århundreder", før CO2'en er optaget.

Læs også: Klimakompensationer er svære at gennemskue

I Danmark er der dog forskere, der brug af biomasse er en god idé, såsom afbrænding af træ. Niclas Scott Bentsen fra Københavns Universitets Institut for Naturforvaltning er en af dem.

"Så længe vi bruger biomasse til at fortrænge fossile brændstoffer og vi undgår, at overudnytte skovene, så giver det for mig god mening i en klimamæssig sammenhæng, " siger Niclas Scott Bentsen.

- MGC

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere