Danmark snyder sit klimaregnskab grønnere
Danmark afbrænder træ i bæredygtighedens navn. Det har nu fået en række forskere på barrikaderne. De mener, Danmark snyder sit CO2-aftryk mere grønt end det reelt er.
Danmark regner træ for en CO2-neutral energikilde. Faktisk er afbrænding af træ Danmarks største kilde til vedvarende energi. Realiteten er imidlertid, at afbrænding af træ udleder lige så meget CO2 som kul. Hele 47 procent af den vedvarende energi i Danmark stammer fra afbrænding af træ. Det skriver TV2.
Derfor mener en række udenlandske forskere, at Danmark pynter på sit klimaregnskab.
”Det svarer til bogføringssvindel. Hvis man havde et selskab og lod være med at bogføre gælden, så ville det være svindel. Det er det samme, Danmark gør,” siger William Moomaw, der har været hovedforfatter på fem af FN's klimarapporter, til TV2.
Medregner man afbrænding af træ, halm og anden biomasse såsom bionedbrydeligt affald vil Danmarks CO2-udledning være 39 procent højere end Danmarks klimaregnskab.
Daniel Kammen, der er professor på Berkeley University og tidligere hovedfatter i FN’s klimapanel, kalder det for "klimasvindel".
"Det kan godt være, at I vælger at ignorere jeres udledninger, men det er ikke videnskabeligt korrekt. Hvis I ikke kigger på hele livscyklussen, så bedrager I jer selv, siger Daniel Kammen til TV2.
Uenighed om træafbrændings klimaaftryk
Tesen om, at træafbrænding er CO2-neutral stammer fra 1990’erne, hvor forskere mente, at CO2-regnskabet udlignes, når træer vokser op igen og optager udledningen fra afbrændingen. Blandt en række forskere regnes tesen i dag for forældet, da det tager "årtier til århundreder", før CO2'en er optaget.
Læs også: Klimakompensationer er svære at gennemskue
I Danmark er der dog forskere, der brug af biomasse er en god idé, såsom afbrænding af træ. Niclas Scott Bentsen fra Københavns Universitets Institut for Naturforvaltning er en af dem.
"Så længe vi bruger biomasse til at fortrænge fossile brændstoffer og vi undgår, at overudnytte skovene, så giver det for mig god mening i en klimamæssig sammenhæng, " siger Niclas Scott Bentsen.
- MGC