01.05.2019 | Klima, miljø og energi
Den grønne udvikling i industrien er gået i stå
På flere af FN's miljømål er udviklingen i Danmark gået den forkerte vej eller stagneret, ifølge en ny rapport.
Danmark er foran, når det kommer til vedvarende energi, men industrien halter bagud med FN's klimamål. Arkivfoto.
Danmark er foran mange andre lande, når det gælder vedvarende energikilder, som eksempelvis vindmøller. Men på flere andre områder lever Danmark ikke op til FN's verdensmål for miljø og klima.
Læs også: Skibsfragtindustrien forbereder sig på nye regler om svovludledning
Det fremgår af en ny analyse som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har udarbejdet.
Danmark har blandt andet ikke formået at skære ned på forbruget af materialer og energi i industrien, ligesom CO2-udledning fra industrien ikke er faldet de seneste år.
”Vi har økonomisk vækst igen, og det kan gøre, at man bruger flere ressourcer og energi per produceret enhed. Og så har vi i nogle år ikke haft så store ambitioner på klimaområdet. Endelig skyldes udviklingen de lave energipriser”, siger direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen.
Fem FN-delmål under luppen
Analysen har sat fokus på fem FN-delmål, der handler om, at andelen af vedvarende energi skal øges, energi skal generelt bruges mere effektivt, og forbruget af andre typer ressourcer skal ske med minimalt spild.
Dertil kommer, at alle industrier skal opgraderes, så de bliver mere bæredygtige, og brug og håndtering af naturressourcer skal ligeledes ske på en bæredygtig måde.
Hvad angår fire ud af de fem mål er udviklingen enten gået tilbage eller har stået stille i Danmark siden 2014. Fra 2010 til 2014 faldt forbruget af energi for hver enhed, der blev produceret. Men siden 2014 har energiforbruget i produktionen ligget på omtrent samme niveau med tendens til en svag stigning.
Samtidig er der siden 2014 brugt flere og flere materialer til at producere varer for den samme værdi som tidligere.
Samme CO2-udledning
Kulstofudledningen i industrien er ligeledes blevet undersøgt. Og der har generelt været et fald fra 2010 til 2014, hvorefter udviklingen er stagneret.
Der dog store forskelle på brancherne. Forsyningsbranchen skiller sig for eksempel positivt ud. Her er CO2-udledningen faldet markant siden 2010. Til gengæld har der været en tydelig stigning i udledningen af CO2 i råstofudvindingsbranchen.
Læs også: Industriens Pension vil helt ud af kulbranchen
AE’s analyse omfatter data til og med 2017.
- SDN
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.