01.05.2019  |  Klima, miljø og energi

Den grønne udvikling i industrien er gået i stå

På flere af FN's miljømål er udviklingen i Danmark gået den forkerte vej eller stagneret, ifølge en ny rapport.

Danmark er foran mange andre lande, når det gælder vedvarende energikilder, som eksempelvis vindmøller. Men på flere andre områder lever Danmark ikke op til FN's verdensmål for miljø og klima.

Læs også: Skibsfragtindustrien forbereder sig på nye regler om svovludledning

Det fremgår af en ny analyse som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har udarbejdet.

Danmark har blandt andet ikke formået at skære ned på forbruget af materialer og energi i industrien, ligesom CO2-udledning fra industrien ikke er faldet de seneste år.

”Vi har økonomisk vækst igen, og det kan gøre, at man bruger flere ressourcer og energi per produceret enhed. Og så har vi i nogle år ikke haft så store ambitioner på klimaområdet. Endelig skyldes udviklingen de lave energipriser”, siger direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen.

Fem FN-delmål under luppen
Analysen har sat fokus på fem FN-delmål, der handler om, at andelen af vedvarende energi skal øges, energi skal generelt bruges mere effektivt, og forbruget af andre typer ressourcer skal ske med minimalt spild.

Dertil kommer, at alle industrier skal opgraderes, så de bliver mere bæredygtige, og brug og håndtering af naturressourcer skal ligeledes ske på en bæredygtig måde.

Hvad angår fire ud af de fem mål er udviklingen enten gået tilbage eller har stået stille i Danmark siden 2014. Fra 2010 til 2014 faldt forbruget af energi for hver enhed, der blev produceret. Men siden 2014 har energiforbruget i produktionen ligget på omtrent samme niveau med tendens til en svag stigning.

Samtidig er der siden 2014 brugt flere og flere materialer til at producere varer for den samme værdi som tidligere.

Samme CO2-udledning
Kulstofudledningen i industrien er ligeledes blevet undersøgt. Og der har generelt været et fald fra 2010 til 2014, hvorefter udviklingen er stagneret.

Der dog store forskelle på brancherne. Forsyningsbranchen skiller sig for eksempel positivt ud. Her er CO2-udledningen faldet markant siden 2010. Til gengæld har der været en tydelig stigning i udledningen af CO2 i råstofudvindingsbranchen.

Læs også: Industriens Pension vil helt ud af kulbranchen

AE’s analyse omfatter data til og med 2017.

- SDN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere