01.05.2019 | Klima, miljø og energi
Den grønne udvikling i industrien er gået i stå
På flere af FN's miljømål er udviklingen i Danmark gået den forkerte vej eller stagneret, ifølge en ny rapport.
Danmark er foran, når det kommer til vedvarende energi, men industrien halter bagud med FN's klimamål. Arkivfoto.
Danmark er foran mange andre lande, når det gælder vedvarende energikilder, som eksempelvis vindmøller. Men på flere andre områder lever Danmark ikke op til FN's verdensmål for miljø og klima.
Læs også: Skibsfragtindustrien forbereder sig på nye regler om svovludledning
Det fremgår af en ny analyse som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har udarbejdet.
Danmark har blandt andet ikke formået at skære ned på forbruget af materialer og energi i industrien, ligesom CO2-udledning fra industrien ikke er faldet de seneste år.
”Vi har økonomisk vækst igen, og det kan gøre, at man bruger flere ressourcer og energi per produceret enhed. Og så har vi i nogle år ikke haft så store ambitioner på klimaområdet. Endelig skyldes udviklingen de lave energipriser”, siger direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen.
Fem FN-delmål under luppen
Analysen har sat fokus på fem FN-delmål, der handler om, at andelen af vedvarende energi skal øges, energi skal generelt bruges mere effektivt, og forbruget af andre typer ressourcer skal ske med minimalt spild.
Dertil kommer, at alle industrier skal opgraderes, så de bliver mere bæredygtige, og brug og håndtering af naturressourcer skal ligeledes ske på en bæredygtig måde.
Hvad angår fire ud af de fem mål er udviklingen enten gået tilbage eller har stået stille i Danmark siden 2014. Fra 2010 til 2014 faldt forbruget af energi for hver enhed, der blev produceret. Men siden 2014 har energiforbruget i produktionen ligget på omtrent samme niveau med tendens til en svag stigning.
Samtidig er der siden 2014 brugt flere og flere materialer til at producere varer for den samme værdi som tidligere.
Samme CO2-udledning
Kulstofudledningen i industrien er ligeledes blevet undersøgt. Og der har generelt været et fald fra 2010 til 2014, hvorefter udviklingen er stagneret.
Der dog store forskelle på brancherne. Forsyningsbranchen skiller sig for eksempel positivt ud. Her er CO2-udledningen faldet markant siden 2010. Til gengæld har der været en tydelig stigning i udledningen af CO2 i råstofudvindingsbranchen.
Læs også: Industriens Pension vil helt ud af kulbranchen
AE’s analyse omfatter data til og med 2017.
- SDN
Klima, miljø og energi

BMW Group melder sig ind i grønt shippingsamarbejde
BMW Group ønsker at gøre deres maritime transport mere bæredygtig, og i 2030 er målet udelukkende at gøre brug af nuludledningsfragtskibe. Derfor har selskabet netop meldt sig ind i alliancen "Getting to Zero Coalition".
Menneskerettigheder

Danmarks største erhvervsorganisation vil have øremærket barsel til mænd
Adm. Direktør for Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, lægger for første gang nogensinde op til at mænd skal have ret til øremærket barsel og i fremtiden mulighed for mere end de otte ugers orlov, som EU kræver. Det skriver Berlingske.dk.
Klima, miljø og energi

Nyt samarbejde skal forvandle rejeskaller til hundegodbidder
Teknologisk Institut indleder nyt samarbejde, der skal omdanne restprodukter fra rejeproduktionen til bæredygtigt foder til hunde. Det vil kræve ny teknologi, men også give mange fordele.
Strategi & ledelse

Ny superfond skal sætte gang i grønne internationale projekter
Med finanslovsaftalen skabes der en superfond, som har til formål at hjælpe danske virksomheder med finansiering af en international grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

SAS klar med effektiv Airbus til gavn for miljøet
SAS har præsenteret selskabets nyeste og mest CO2-besparende fly, en Airbus A350, som led i en strategi, der skal gøre virksomhedens flåde mere klimavenlig inden 2023. Transportministeren er godt tilfreds.
Strategi & ledelse

Iværksætteruge satte spot på de grønne rollemodeller
Årets udgave af Global Entrepreneurship Week i Danmark havde landets grønne iværksættere som omdrejningspunkt. Dem er der nemlig brug for, hvis vores klimamål skal indfries, både for at inspirere andre startups, og for at hjælpe de store aktører.