21.01.2022 | Medarbejder
Vordingborg Kommune: Sundere medarbejdere i ældreplejen med ergonomisk moppesystem
Indhold fra partner Hvad er dette?
Kan ergonomiske mopper nedbringe sygefraværet i ældreplejen? Siden Rosenvang-distriktet skiftede til SmartMop fra Elis (tidl. Berendsen), har de haft 0 nye langtidssygemeldinger pga. skader eller slid i bevægeapparatet som følge af rengøring.
At gøre rent er det 4. mest fysisk krævende job
At være rengøringsassistent ligger på en 4. plads på listen over de mest fysisk krævende job – kun overgået af jobgrupperne: malere, murere/VVS’ere m.fl. og tømrere/snedkere. Det viser en undersøgelse fra NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø), bragt i magasinet Rent i Danmark . Da rengøringsopgaver også er en del af hverdagen for dem, der er ansat til at give omsorg, pleje og praktisk hjælp til landets ældre, er det vigtigt at gøre en indsats for at sikre medarbejderne et sundt arbejdsmiljø – ikke mindst for at undgå nedslidning og sygefravær i en tid, hvor der mangler varme hænder. Derfor har Vordingborg Kommune i en årrække indført adskillige hjælpemidler, der skal forbedre arbejdsmiljøet i ældreplejen – i 2016 valgte de blandt andet, at alle kommunens plejecentre fremover skulle leje og få vasket og leveret SmartMop-mikrofibermopper og -klude samt rengøringsskafter og fremførere fra Elis. Og ifølge Ulla Vinkel Krøger, der er distriktsleder for det store Distrikt Rosenvang i Vordingborg Kommune, har det virkelig givet ergonomien et løft.
”Siden vi i 2016 skiftede til Elis’ SmartMop-mopper og mikrofiberklude, så har vi ikke haft en eneste ny medarbejder i Rosenvang-distriktet med langtidssygdom pga. skader eller slid i bevægeapparatet som følge af rengøring. Vi har 147 ansatte i distriktet, som servicerer ældre borgere i deres eget hjem og på plejehjemmet Rosenvang – og tidligere havde vi mindst 1 medarbejder om året i Rosenvang-distriktet, som blev langtidssygemeldt af de årsager. Så jeg er slet ikke i tvivl om SmartMop-systemets værd; Det gør rent faktisk en forskel for mine medarbejderes kroppe og livskvalitet”, siger Ulla Vinkel Krøger og fortsætter:
”Før vi skiftede til SmartMop-systemet, brugte vi det rengøringsudstyr, som de ældre nu engang selv havde købt til deres hjem, så det var jo meget forskelligt i forhold til slid, ergonomi og hygiejne. Nu har vi i stedet SmartMop-moppeskafter stående i hver bolig, og så tager hjemmehjælperne rene tekstiler til moppehovederne og klude med ud til borgerne hver dag – ligesom de tager de snavsede tekstiler med tilbage til plejecenteret igen, hvor Elis afhenter og vasker dem. Så det er virkelig nemt. Og det betyder, at nu sætter vi selv standarden for, hvordan vi gør rent, og vi beskytter vores medarbejdere mod belastninger og skader i håndled, albuer og skuldre.”
Gør en mærkbar forskel for social- og sundhedshjælperne
Hver uge har Vordingborg Kommune hundredvis af SmartMop-mopper og -klude i cirkulation mellem deres plejecentre og Elis’ vaskerier. De unikke moppeskafter har et roterbart kuglegreb, så de nemt kan føres rundt i alle hjørner, uden at medarbejderne skal bukke, vride og bøje sig – og medarbejderne kan fleksibelt skifte blandt 3 forskellige typer af mopper til let og grov rengøring med intet eller et minimalt forbrug af vand. Linda Hansen, Rinie Pedersen og Lis Tingsted er social- og sundhedshjælpere i Distrikt Rosenvang, hvor de kører ud og servicerer ældre borgere i deres eget hjem – og de har alle 3 mærket den positive forskel ved at skifte fra at gøre rent med borgernes eget udstyr til nu at bruge SmartMop-mopper og -klude.
”Kuglegrebet på mopperne fungerer rigtig godt, for du skal bare køre moppen rundt i 8-taller, mens du holder armene helt ind til kroppen, så vi slider slet ikke vores skulderled på samme måde, som vi gjorde før. Jeg sparer nok ca. 10 minutter per rengøring ved at bruge Elis’ SmartMop-mopper og klude – og det er godt, at vi ikke længere skal gå og lede efter borgernes rengøringsudstyr i deres hjem. Nu har vi altid det, vi skal bruge”, fortæller Linda Hansen.
Rinie Pedersen synes også, der er mange fordele: ”Før skulle jeg lægge en masse kræfter i at gøre rent, og der var jo utallige forskellige højder på borgernes rengøringsudstyr. Men med SmartMop-mopperne kan jeg indstille skaftets højde, så det passer til mig, og jeg kan virkelig mærke, at det er godt for min ryg. Jeg har slet ikke alle de vrid i skuldre, arme og håndled, som jeg havde før. Nu er der heller ikke al den skrubben, for mopperne glider bare henover gulvet, og mikrofibertekstilerne suger snavset overraskende godt – så det er faktisk ikke længere hårdt for mig at gøre rent”.
Som Lis Tingsted fortæller, er hendes rengøringsopgaver også blevet nemmere: ”Jeg skal ikke længere stå og vride gamle gulvklude op i en spand vand eller bruge koste og fejebakker, hvor man bukker sig ned. Nu svinger jeg bare SmartMop-mopperne henover gulvet, de vejer ikke særligt meget, og jeg kan udskifte tekstilerne på mopperne med fødderne, så jeg kan gøre det hele opretstående. Mikrofiberkludene er også rigtigt gode, og med glaskludene kan jeg gøre spejlene fint rene ved kun at tørre én gang. Så alt er blevet nemmere, og det tager ingen tid at gøre rent”.
Fakta: De 8 mest fysisk krævende job
Undersøgelsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at disse jobgrupper er mest fysisk krævende:
- Malere
- Murere, VVS’ere m.fl.
- Tømrere og snedkere
- Rengøringsassistenter
- Nærings- og nydelsesmiddelindustrimedarbejdere
- Slagtere og bagere
- Produktionsmedarbejdere
- Frisører og kosmetologer
Klima, miljø og energi

Sammen gør Rygaards Skole og Elis en bæredygtig forskel
Elis (tidl. Berendsen) og Rygaards Skole vil gøre en forskel for mennesker og naturen. I år er det 10 år siden, de startede deres samarbejde, som skaber miljøvenlige og sunde rammer for skolens elever og mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet.
Indhold fra partner
Kommunikation

CSR-rapport: Årsrapport: Se Elis’ 2021-resultater for miljø, mennesker og økonomi
Nu har Elis Danmark (tidl. Berendsen) offentliggjort årsrapporten for 2021. Den viser, at mere end 92 % af Elis’ omsætning sidste år var bundet op på cirkularitet, og at Elis fik taget store skridt på virksomhedens bæredygtige rejse.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Elis Danmark har kortlagt virksomhedens samlede CO2-udledning
Elis’ (tidl. Berendsen) vil have et fuldt overblik over, hvordan de bedst kan gøre en forskel for klimaet. Derfor har virksomheden nu fået kortlagt den samlede CO2-udledning for hele deres værdikæde.
Indhold fra partner
Medarbejder

Elis baner vej for, at virksomhedens lederteams samler sig om afdelingens fælles mål
I Roskilde-afdelingen har hver af Elis’ (tidl. Berendsen) ledere hængt et kort op, som beskriver deres teamrolle, styrker og ageren på en god og dårlig dag. Det minder alle ledere om at respektere hinandens forskelligheder og samles om fælles mål.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny analyse: Stor CO2-besparelse ved svanemærket tekstilservice
Alle Elis’ (tidl. Berendsen) vaskerier er svanemærkede – og en ny analyse fra Nordisk Miljømærkning dokumenterer, at man kan spare mindst 27 % CO2 ved at vælge svanemærket tekstilservice til vask af arbejdstøj.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Elis er på en bæredygtig rejse mod en fremtid med cirkulære tekstiler og ressourceforbrug
Danmarks førende tekstilservicevirksomhed Elis’ (tidl. Berendsen) tager et stort ansvar for at drive en cirkulær forretning – så både Elis og landets virksomheder kan nedbringe forbruget af tekstiler og naturressourcer.
Indhold fra partner