21.01.2022  |  Medarbejder

Vordingborg Kommune: Sundere medarbejdere i ældreplejen med ergonomisk moppesystem

Indhold fra partner Hvad er dette?

Kan ergonomiske mopper nedbringe sygefraværet i ældreplejen? Siden Rosenvang-distriktet skiftede til SmartMop fra Elis (tidl. Berendsen), har de haft 0 nye langtidssygemeldinger pga. skader eller slid i bevægeapparatet som følge af rengøring.

At gøre rent er det 4. mest fysisk krævende job

At være rengøringsassistent ligger på en 4. plads på listen over de mest fysisk krævende job – kun overgået af jobgrupperne: malere, murere/VVS’ere m.fl. og tømrere/snedkere. Det viser en undersøgelse fra NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø), bragt i magasinet Rent i Danmark . Da rengøringsopgaver også er en del af hverdagen for dem, der er ansat til at give omsorg, pleje og praktisk hjælp til landets ældre, er det vigtigt at gøre en indsats for at sikre medarbejderne et sundt arbejdsmiljø – ikke mindst for at undgå nedslidning og sygefravær i en tid, hvor der mangler varme hænder. Derfor har Vordingborg Kommune i en årrække indført adskillige hjælpemidler, der skal forbedre arbejdsmiljøet i ældreplejen – i 2016 valgte de blandt andet, at alle kommunens plejecentre fremover skulle leje og få vasket og leveret SmartMop-mikrofibermopper og -klude samt rengøringsskafter og fremførere fra Elis. Og ifølge Ulla Vinkel Krøger, der er distriktsleder for det store Distrikt Rosenvang i Vordingborg Kommune, har det virkelig givet ergonomien et løft.

Siden vi i 2016 skiftede til Elis’ SmartMop-mopper og mikrofiberklude, så har vi ikke haft en eneste ny medarbejder i Rosenvang-distriktet med langtidssygdom pga. skader eller slid i bevægeapparatet som følge af rengøring. Vi har 147 ansatte i distriktet, som servicerer ældre borgere i deres eget hjem og på plejehjemmet Rosenvang – og tidligere havde vi mindst 1 medarbejder om året i Rosenvang-distriktet, som blev langtidssygemeldt af de årsager. Så jeg er slet ikke i tvivl om SmartMop-systemets værd; Det gør rent faktisk en forskel for mine medarbejderes kroppe og livskvalitet”, siger Ulla Vinkel Krøger og fortsætter:

Før vi skiftede til SmartMop-systemet, brugte vi det rengøringsudstyr, som de ældre nu engang selv havde købt til deres hjem, så det var jo meget forskelligt i forhold til slid, ergonomi og hygiejne. Nu har vi i stedet SmartMop-moppeskafter stående i hver bolig, og så tager hjemmehjælperne rene tekstiler til moppehovederne og klude med ud til borgerne hver dag – ligesom de tager de snavsede tekstiler med tilbage til plejecenteret igen, hvor Elis afhenter og vasker dem. Så det er virkelig nemt. Og det betyder, at nu sætter vi selv standarden for, hvordan vi gør rent, og vi beskytter vores medarbejdere mod belastninger og skader i håndled, albuer og skuldre.”

Gør en mærkbar forskel for social- og sundhedshjælperne

Hver uge har Vordingborg Kommune hundredvis af SmartMop-mopper og -klude i cirkulation mellem deres plejecentre og Elis’ vaskerier. De unikke moppeskafter har et roterbart kuglegreb, så de nemt kan føres rundt i alle hjørner, uden at medarbejderne skal bukke, vride og bøje sig – og medarbejderne kan fleksibelt skifte blandt 3 forskellige typer af mopper til let og grov rengøring med intet eller et minimalt forbrug af vand. Linda Hansen, Rinie Pedersen og Lis Tingsted er social- og sundhedshjælpere i Distrikt Rosenvang, hvor de kører ud og servicerer ældre borgere i deres eget hjem – og de har alle 3 mærket den positive forskel ved at skifte fra at gøre rent med borgernes eget udstyr til nu at bruge SmartMop-mopper og -klude.

Kuglegrebet på mopperne fungerer rigtig godt, for du skal bare køre moppen rundt i 8-taller, mens du holder armene helt ind til kroppen, så vi slider slet ikke vores skulderled på samme måde, som vi gjorde før. Jeg sparer nok ca. 10 minutter per rengøring ved at bruge Elis’ SmartMop-mopper og klude – og det er godt, at vi ikke længere skal gå og lede efter borgernes rengøringsudstyr i deres hjem. Nu har vi altid det, vi skal bruge”, fortæller Linda Hansen.

Rinie Pedersen synes også, der er mange fordele: ”Før skulle jeg lægge en masse kræfter i at gøre rent, og der var jo utallige forskellige højder på borgernes rengøringsudstyr. Men med SmartMop-mopperne kan jeg indstille skaftets højde, så det passer til mig, og jeg kan virkelig mærke, at det er godt for min ryg. Jeg har slet ikke alle de vrid i skuldre, arme og håndled, som jeg havde før. Nu er der heller ikke al den skrubben, for mopperne glider bare henover gulvet, og mikrofibertekstilerne suger snavset overraskende godt – så det er faktisk ikke længere hårdt for mig at gøre rent”.

Som Lis Tingsted fortæller, er hendes rengøringsopgaver også blevet nemmere: ”Jeg skal ikke længere stå og vride gamle gulvklude op i en spand vand eller bruge koste og fejebakker, hvor man bukker sig ned. Nu svinger jeg bare SmartMop-mopperne henover gulvet, de vejer ikke særligt meget, og jeg kan udskifte tekstilerne på mopperne med fødderne, så jeg kan gøre det hele opretstående. Mikrofiberkludene er også rigtigt gode, og med glaskludene kan jeg gøre spejlene fint rene ved kun at tørre én gang. Så alt er blevet nemmere, og det tager ingen tid at gøre rent”.

Plejehjemmet Kornumgaard har også fået et sundere arbejdsmiljø med SmartMop-systemet – læs artiklen her

Fakta: De 8 mest fysisk krævende job
Undersøgelsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at disse jobgrupper er mest fysisk krævende:

  1. Malere
  2. Murere, VVS’ere m.fl.
  3. Tømrere og snedkere
  4. Rengøringsassistenter
  5. Nærings- og nydelsesmiddelindustrimedarbejdere
  6. Slagtere og bagere
  7. Produktionsmedarbejdere
  8. Frisører og kosmetologer

Læs mere i magasinet Rent i Danmark

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere