WWF: Danske pensionsselskaber bidrager til mere CO2
Danske pensionsselskaber investerer fortsat i verdens mest klimabelastende kulselskaber, viser ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden. Det er ærgerligt for miljøet men også for pengepungen.
Det er alle de store, danske pensionsselskaber, der kommer på den (kul)sorte liste i ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden. Undersøgelsen viser nemlig, at selskabernes penge bliver investeret i kul og kulselskaber.
I rapporten bliver i alt 16 af Danmarks største pensionsselskaber sat under lup, heriblandt PFA og Nordea Liv og Pension. Samtlige virksomheder viser sig stadig at investere i den CO2-udledende ressource - PFA og Nordea Liv og Pension endda markant. Og det trods tidligere løfter fra netop førnævnte pensionsselskaber om at begrænse investeringer i kul.
En dårlig forretning
Investeringerne er skadelige for miljøet, men kan også blive det for økonomien. Prisen på kul er nemlig faldet markant de seneste år, hvilket får aktiekurserne til at falde.
Det er helt afgørende, at pensionsselskaberne lever op til deres ansvar og flytter deres investeringer fra sort til grøn energi. Det kan ikke være rigtigt, at danskernes optjente penge, bliver brugt til at støtte en forurenende kulindustri, der ikke engang ser ud til at give overskud, siger Gitte Seeberg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, som står bag rapporten, der har fået den passende titel Levn fra fortiden. Hun påpeger endvidere, at pengene tværtimod bliver mindre værd, når de bliver investeret i kulselskaber.
Både plads til sort og grønt
Selvom der stadig bliver investeret sort, er de grønne investeringer et mere og mere udbredt syn. Det skriver DR i forbindelse med klimatopmødet COP21, der netop nu løber af stablen i Paris.
Læs også: Billioner på vej væk fra kulinvesteringer
Torben Möger Pedersen er administrerende direktør for PensionDanmark, som både investerer i kul og i grønne energiløsninger. Han fortæller, at pensionskassen de seneste år har bundet 20 milliarder kroner op på grønne investeringer. Planen er, at det beløb skal forøges med to milliarder kroner om året.
-CHM