17.09.2013  |  Kommunikation

Yvo de Boer: Bæredygtighed er fremtidens sande valuta

Tidligere leder af FN's klimasekretariat betegnede Cop15 i København som et kuldsejlet projekt, da han talte til CSR Awards i går.

Om CSR Awards

  • CSR Awards er Danmarks nationale prisuddelingsshow og CSR-konference. Omdrejningspunktet for konferencen er det nationale CSR prisuddelingsshow, der hylder årets bedste virksomhedscases inden for CSR i Danmark. Herudover byder den to dage lange konference i Holstebro på forskellige side-events, hvor fokus er på best practice og den nyeste viden om CSR.
  • Årets hovedtaler ved CSR Awards 2013 er fhv. FN-generalsekretær og Nobelprismodtager Kofi Annan, som står bag FN’s ti principper for ansvarlig adfærd - UN Global Compact.
  • Kanalredaktør og TV-vært Nikolaj Koppel vært ved det store prisuddelingsshow tirsdag aften hvor der uddeles priser til de bedste CSR projekter i Danmark.

Yvo de Boer, tidligere leder af FN's klimasekretariat, kom med en knivskarp opsang, da årets CSR Awards blev skudt i gang i Holstebro mandag.

”For 15 år siden handlede CSR om velgørenhed – i dag er virkeligheden en anden. Vi står over for en række skræmmende forandringer, både i forhold til klimaforandringerne, urbanisering og de måder, vi er forbundet med hinanden. Det kræver, at vi tænker bæredygtighed ind i forretningsmodellen”, sagde Yvo de Boer, som blandt andet var en af forhandlingslederne under COP15 i København.

Virksomheder nødt til at tage ansvar
Yvo de Boer kaldte COP15 for et kuldsejlet projekt, som han mener med al tydelighed viser nødvendigheden af, at virksomhederne tager et socialt ansvar.

”Vi kunne ikke enes i København, hvor Hopenhagen hurtigt blev til Hopeless Hagen. Siden er flere regeringer gået med til at nedbringe CO2-reduktionen med 20 procent inden 2020 – men kun ’hvis de andre også gør det’. Derfor er vi helt afhængige af, at virksomhederne tager et ansvar,” forklarede han.

Yvo de Boer pegede i sin tale også på, at megatendenser som klimaforandringer, den stigende globalisering og urbanisering samt netværksøkonomi kræver, at virksomhederne i langt højere grad tænker bæredygtighed ind i forretningsmodellen.

Den tredobbelte bundlinje halverer overskuddet
Og mange virksomheder bør ifølge Yvo de Boer have et godt øje på det bæredygtige regnskab. For hvor CSR for 15 år siden handlede mest om velgørenhed, er virkeligheden i dag en helt anden:

"I dag tager flere og flere virksomheder de miljømæssige omkostninger med i det samlede omkostningsregnskab. Hvis alle virksomheder skulle indregne de klimamæssige og sociale omkostninger forbundet med virksomheden, ville det nedbringe overskuddet med 50 procent. Derfor er det næste logiske skridt også at rette fokus mod det positive bidrag til samfundet,” forklarer han og fortsætter:

Samfundsbidrag ind i forretningmodel
”Jeg tror vi i fremtiden vil se meget mere til dette begreb, som jeg kalder True Value. Og mange flere virksomheder vil i fremtiden omskrive deres mission statements og tænke samfundsbidraget ind i den samlede forretningsmodel”.

Ifølge Yvo de Boer bør virksomhederne have fokus på tre ting, når CSR-indsatsen – eller den bæredygtige indsats – skal oversættes til forretningsmodellen:

1. Hvordan kan man skabe vækst via bæredygtige produkter eller services?

2. Hvordan kan CSR eller bæredygtighed bidrage til virksomhedens kost-effektivitet?

3. Hvad betyder CSR for virksomhedens license to operate?

Fakta om Yvo de Boer
Yvo de Boer er eller har været medlem af følgende råd og organisationer;  China Council for International Cooperation on Environment and Development, Bureau of the Environment Policy Committee of the Organisation for Economic Cooperation and Development, Advisory Group of the Community Development Carbon Fund of the World Bank og Board of Directors of the Centre for Clean Air Policy.

I dag rådgiver han virksomheder om klimaforandringer og bæredygtighed i sit job som Global Special Advisor i KMPG, og han er bredt anerkendt som en af verdens bedste kendere af de internationale klimaforhandlinger.

                        

Mere fra Ulla

Ulla Bechsgaard

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere