Ølinnovation er godt nyt for klimaudsatte landbrug

Hos Carlsberg har man gennem gensekvensering udviklet en klimavenlig byg, som kan nedbringe ølproducenters klima- og miljøaftryk. Men det er ikke nødvendigvis kun gode nyheder for klimabevidste øldrikkere. Teknologien har også potentiale til at gøre andre afgrøder klimaresistente og dermed hjælpe klimaudsatte landbrug.

Carlsbergs superbyg er kun første skridt. Næste afgrøde, der kommer under laboranterne mikroskop, er humlen. Foto: anmbph/123RF.

09.08.2021

CSR.dk

Den danske ølgigant Carlsberg har været i laboratoriet for at fremavle en ny byg – en superbyg, der kræver mindre energi under maltning og brygning,og derfor har en lavere klimabelastning end sit uforædlede modstykke.

”Null-LOX3G giver energibesparelser under maltnings- og brygprocessen, øllet holder sig desuden friskt i længere tid og giver bedre skumkvalitet. I øjeblikket er vi derfor i gang med at lave større mængder, hvilket hjælper os på vejen mod nul CO2-udledning fra vores bryggerier i 2030”, forklarer Birgitte Skadhauge, som er VP i Carlsberg og samtidig chef for ølproducentens laboratorium, til FINANS.

Den klimavenlige byg har Carlsberg udviklet gennem gensekvensering, hvor forskere kan finde frem til attraktive egenskaber efter de har kortlagt afgrødens genom for derefter at fremavle dem:

Læs også: Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug

”Vi har simpelthen screenet kæmpestore biblioteker, vi har lavet, for at finde lige præcis den genetiske variant, vi er interesseret i. Når man finder en variant, der for eksempel ikke har en særlig høj enzymaktivitet, og så krydser den ind i andre, så kan man eliminere mange af problemerne”, siger Birgitte Skadhauge.

Det er gået så godt, at bryggeriet nu er klar til at gøre sin superbyg til den nye standard i branchen.

”Nu begynder vi at promovere det, fordi vi har nok mængder af såsæd. Vi har lavet en del kontrakter med forædlere rundt omkring i verden, der gerne vil forædle det og simpelthen begynde at supplere det som en ny maltbygstandard”, fortsætter Birgitte Skadhauge.

Til fordel for andre

Næste skridt for Carlsberg er at gensekvensere en anden centrale afgrøde indenfor ølbryggeri - nemlig humlen, der dog har et 2,5 gange så stort genom som byg.

Samtidig arbejder ølgigantens laboranter også på et relateret forskningsprojekt, som vil styrke andre planters klimaresistens, da det bliver stadigt vigtigere i en verden med stigende klimaudfordringer sideløbende med et voksende befolkningstal.

Det kan være planter som hvede, der er velkendt herhjemme, som får øget sin klimaresistens. Men det kan også være den majslignende plante sorghum, som er et af fokusområderne i projektet lige nu. Plantet er i forvejen er vigtig i tørkeplagede og varme områder. Hvis de egenskaber i planten styrkes, samtidig med at smagen forbedres, kan den i fremtiden blive en ideel fødevare i områder plaget af tørke.

Læs også: Bæredygtige landbrug danner grundlag for 40 nye grønne anbefalinger

"Siden at sorghum er så tørke- og varmetolerant, gror den ret godt i områder som Indien, Afrika og Sydøstasien. Folk med lavere indkomster og måske et lille dyrkningsareal vil være mere sikret en mere stabil indkomst”, fortæller Birgitte Skadhauge.

Carlsberg kommer til at patentere en del af deres forskning, men ikke det hele. Det handler mest om at få dækket udviklingsomkostningerne, lyder det fra Birgitte Skadhauge. Men håbet er at både klimavenligt sorghum, humle og byg bliver udbredt i landbruget og fødevareproduktionen – også hos konkurrenter. I stedet satser Carlsberg på en gevinst ved at være de første på markedet.

”Lige nu er det meget Danmark, Norge og Sverige, for vi har haft nogle større dyrkningsområder I Danmark. Næste år kommer der en del til Polen og England”, afslutter hun.

- KCP

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K