Ølinnovation er godt nyt for klimaudsatte landbrug

Hos Carlsberg har man gennem gensekvensering udviklet en klimavenlig byg, som kan nedbringe ølproducenters klima- og miljøaftryk. Men det er ikke nødvendigvis kun gode nyheder for klimabevidste øldrikkere. Teknologien har også potentiale til at gøre andre afgrøder klimaresistente og dermed hjælpe klimaudsatte landbrug.

Carlsbergs superbyg er kun første skridt. Næste afgrøde, der kommer under laboranterne mikroskop, er humlen. Foto: anmbph/123RF.

09.08.2021

CSR.dk

Den danske ølgigant Carlsberg har været i laboratoriet for at fremavle en ny byg – en superbyg, der kræver mindre energi under maltning og brygning,og derfor har en lavere klimabelastning end sit uforædlede modstykke.

”Null-LOX3G giver energibesparelser under maltnings- og brygprocessen, øllet holder sig desuden friskt i længere tid og giver bedre skumkvalitet. I øjeblikket er vi derfor i gang med at lave større mængder, hvilket hjælper os på vejen mod nul CO2-udledning fra vores bryggerier i 2030”, forklarer Birgitte Skadhauge, som er VP i Carlsberg og samtidig chef for ølproducentens laboratorium, til FINANS.

Den klimavenlige byg har Carlsberg udviklet gennem gensekvensering, hvor forskere kan finde frem til attraktive egenskaber efter de har kortlagt afgrødens genom for derefter at fremavle dem:

Læs også: Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug

”Vi har simpelthen screenet kæmpestore biblioteker, vi har lavet, for at finde lige præcis den genetiske variant, vi er interesseret i. Når man finder en variant, der for eksempel ikke har en særlig høj enzymaktivitet, og så krydser den ind i andre, så kan man eliminere mange af problemerne”, siger Birgitte Skadhauge.

Det er gået så godt, at bryggeriet nu er klar til at gøre sin superbyg til den nye standard i branchen.

”Nu begynder vi at promovere det, fordi vi har nok mængder af såsæd. Vi har lavet en del kontrakter med forædlere rundt omkring i verden, der gerne vil forædle det og simpelthen begynde at supplere det som en ny maltbygstandard”, fortsætter Birgitte Skadhauge.

Til fordel for andre

Næste skridt for Carlsberg er at gensekvensere en anden centrale afgrøde indenfor ølbryggeri - nemlig humlen, der dog har et 2,5 gange så stort genom som byg.

Samtidig arbejder ølgigantens laboranter også på et relateret forskningsprojekt, som vil styrke andre planters klimaresistens, da det bliver stadigt vigtigere i en verden med stigende klimaudfordringer sideløbende med et voksende befolkningstal.

Det kan være planter som hvede, der er velkendt herhjemme, som får øget sin klimaresistens. Men det kan også være den majslignende plante sorghum, som er et af fokusområderne i projektet lige nu. Plantet er i forvejen er vigtig i tørkeplagede og varme områder. Hvis de egenskaber i planten styrkes, samtidig med at smagen forbedres, kan den i fremtiden blive en ideel fødevare i områder plaget af tørke.

Læs også: Bæredygtige landbrug danner grundlag for 40 nye grønne anbefalinger

"Siden at sorghum er så tørke- og varmetolerant, gror den ret godt i områder som Indien, Afrika og Sydøstasien. Folk med lavere indkomster og måske et lille dyrkningsareal vil være mere sikret en mere stabil indkomst”, fortæller Birgitte Skadhauge.

Carlsberg kommer til at patentere en del af deres forskning, men ikke det hele. Det handler mest om at få dækket udviklingsomkostningerne, lyder det fra Birgitte Skadhauge. Men håbet er at både klimavenligt sorghum, humle og byg bliver udbredt i landbruget og fødevareproduktionen – også hos konkurrenter. I stedet satser Carlsberg på en gevinst ved at være de første på markedet.

”Lige nu er det meget Danmark, Norge og Sverige, for vi har haft nogle større dyrkningsområder I Danmark. Næste år kommer der en del til Polen og England”, afslutter hun.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus