Ølinnovation er godt nyt for klimaudsatte landbrug

Hos Carlsberg har man gennem gensekvensering udviklet en klimavenlig byg, som kan nedbringe ølproducenters klima- og miljøaftryk. Men det er ikke nødvendigvis kun gode nyheder for klimabevidste øldrikkere. Teknologien har også potentiale til at gøre andre afgrøder klimaresistente og dermed hjælpe klimaudsatte landbrug.

Carlsbergs superbyg er kun første skridt. Næste afgrøde, der kommer under laboranterne mikroskop, er humlen. Foto: anmbph/123RF.

09.08.2021

CSR.dk

Den danske ølgigant Carlsberg har været i laboratoriet for at fremavle en ny byg – en superbyg, der kræver mindre energi under maltning og brygning,og derfor har en lavere klimabelastning end sit uforædlede modstykke.

”Null-LOX3G giver energibesparelser under maltnings- og brygprocessen, øllet holder sig desuden friskt i længere tid og giver bedre skumkvalitet. I øjeblikket er vi derfor i gang med at lave større mængder, hvilket hjælper os på vejen mod nul CO2-udledning fra vores bryggerier i 2030”, forklarer Birgitte Skadhauge, som er VP i Carlsberg og samtidig chef for ølproducentens laboratorium, til FINANS.

Den klimavenlige byg har Carlsberg udviklet gennem gensekvensering, hvor forskere kan finde frem til attraktive egenskaber efter de har kortlagt afgrødens genom for derefter at fremavle dem:

Læs også: Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug

”Vi har simpelthen screenet kæmpestore biblioteker, vi har lavet, for at finde lige præcis den genetiske variant, vi er interesseret i. Når man finder en variant, der for eksempel ikke har en særlig høj enzymaktivitet, og så krydser den ind i andre, så kan man eliminere mange af problemerne”, siger Birgitte Skadhauge.

Det er gået så godt, at bryggeriet nu er klar til at gøre sin superbyg til den nye standard i branchen.

”Nu begynder vi at promovere det, fordi vi har nok mængder af såsæd. Vi har lavet en del kontrakter med forædlere rundt omkring i verden, der gerne vil forædle det og simpelthen begynde at supplere det som en ny maltbygstandard”, fortsætter Birgitte Skadhauge.

Til fordel for andre

Næste skridt for Carlsberg er at gensekvensere en anden centrale afgrøde indenfor ølbryggeri - nemlig humlen, der dog har et 2,5 gange så stort genom som byg.

Samtidig arbejder ølgigantens laboranter også på et relateret forskningsprojekt, som vil styrke andre planters klimaresistens, da det bliver stadigt vigtigere i en verden med stigende klimaudfordringer sideløbende med et voksende befolkningstal.

Det kan være planter som hvede, der er velkendt herhjemme, som får øget sin klimaresistens. Men det kan også være den majslignende plante sorghum, som er et af fokusområderne i projektet lige nu. Plantet er i forvejen er vigtig i tørkeplagede og varme områder. Hvis de egenskaber i planten styrkes, samtidig med at smagen forbedres, kan den i fremtiden blive en ideel fødevare i områder plaget af tørke.

Læs også: Bæredygtige landbrug danner grundlag for 40 nye grønne anbefalinger

"Siden at sorghum er så tørke- og varmetolerant, gror den ret godt i områder som Indien, Afrika og Sydøstasien. Folk med lavere indkomster og måske et lille dyrkningsareal vil være mere sikret en mere stabil indkomst”, fortæller Birgitte Skadhauge.

Carlsberg kommer til at patentere en del af deres forskning, men ikke det hele. Det handler mest om at få dækket udviklingsomkostningerne, lyder det fra Birgitte Skadhauge. Men håbet er at både klimavenligt sorghum, humle og byg bliver udbredt i landbruget og fødevareproduktionen – også hos konkurrenter. I stedet satser Carlsberg på en gevinst ved at være de første på markedet.

”Lige nu er det meget Danmark, Norge og Sverige, for vi har haft nogle større dyrkningsområder I Danmark. Næste år kommer der en del til Polen og England”, afslutter hun.

- KCP

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J