28.06.2021 | Klima, miljø og energi
Bæredygtige landbrug danner grundlag for 40 nye grønne anbefalinger
Rådet for Grøn Omstilling er medudgiver på en ny rapport, som kommer med 40 anbefalinger til et mere klimavenligt og plantebaseret landbrug. Anbefalingerne er baseret på erfaringer skabt i eksisterende landbrug i Danmark, Sverige og Finland, som kan være fyrtårn i udviklingen af nordisk landbrug.
Det nordiske partnerskabs rapport ”Nordisk mad i forandring – muligheder for lavere udledninger i landbruget” er blevet til med afsæt i mange eksempler på eksisterende virksomheder og landbrug, der producerer mere bæredygtigt. Arkivfoto.
”Vores fødevarer står for en rigtig stor del af vores miljøaftryk. Men med rapporten og anbefalingerne giver vi vores bud på, hvordan en omstilling af landbruget kan se ud,” siger Annika Lund Gade, landbrugsrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.
I en ny rapport kommer den uafhængige miljøorganisation sammen med to nye nordiske partnere, svenske AirClim og finske Natur och Miljö, med bud på, hvordan vi kan mindske landbrugets klimabelastning. Klimaaftrykket stammer især fra drivhusgas- og næringsstofudledninger fra den animalske produktion, samt en foderproduktion, der lægger beslag på enorme arealer herhjemme og i udlandet.
Læs også: EU-støttede klimatiltag i landbruget har ingen effekt
De 40 anbefalinger fordeler sig på tiltag i dyrkningen af plantebaserede proteiner, fødevareproducenter og detail, forskning og udvikling, national politik, EU-politik og landbrugsstøtte, forbrugere, samt en omstilling af den animalske produktion.
”Der er mange måder at forbedre bæredygtigheden, og derfor indgår der også meget forskellige virksomheder i rapporten, som på hver deres måde viser en mulig vej. Men ligesom vi har brug for at reducere mængden af kød i vores kost for at reducere vores klimaaftryk, så skal der være mindre og bedre animalsk produktion og meget mere produktion af plantebaseret mad, og derfor fylder det plantebaserede meget i rapporten,” forklarer Annika Lund Gade i en pressemeddelelse.
Otte forbilleder
Det nordiske partnerskabs rapport ”Nordisk mad i forandring – muligheder for lavere udledninger i landbruget” er blevet til med afsæt i mange eksempler på eksisterende virksomheder og landbrug, der producerer mere bæredygtigt.
I selve rapporten indgår otte vidt forskellige landbrug og virksomheder.
”Vi har udarbejdet en lang række konkrete anbefalinger baseret på dialog med de involvere virksomheder samt forskere og andre interessenter på området. Vi oplever, at der er meget lignende udfordringer i de tre lande; Danmark, Sverige og Finland. Samtidig findes der mange gode og innovative initiativer i de forskellige lande, som vi hver især kan lære af", siger Annika Gade.
Læs også: Landbruget splittet i spørgsmålet om grønne afgifter
Et eksempel er østjyske Organic Plant Protein, hvor man producerer teksturerede planteproteiner på ærter og bønner, der kan bruges som alternativer til kød – og som de eneste i verden er de økologiske.
Eller Ausumgaard i Vestjylland, hvor man har man etableret Danmarks første større bioraffineringsanlæg, der skal lave græsprotein til at erstatte sojafoder.
Samtlige 40 forslag kan læses i rapporten her.
- KCP
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Samfund

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.