Bæredygtige landbrug danner grundlag for 40 nye grønne anbefalinger

Rådet for Grøn Omstilling er medudgiver på en ny rapport, som kommer med 40 anbefalinger til et mere klimavenligt og plantebaseret landbrug. Anbefalingerne er baseret på erfaringer skabt i eksisterende landbrug i Danmark, Sverige og Finland, som kan være fyrtårn i udviklingen af nordisk landbrug.

Det nordiske partnerskabs rapport ”Nordisk mad i forandring – muligheder for lavere udledninger i landbruget” er blevet til med afsæt i mange eksempler på eksisterende virksomheder og landbrug, der producerer mere bæredygtigt. Arkivfoto..

28.06.2021

CSR.dk

”Vores fødevarer står for en rigtig stor del af vores miljøaftryk. Men med rapporten og anbefalingerne giver vi vores bud på, hvordan en omstilling af landbruget kan se ud,” siger Annika Lund Gade, landbrugsrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.

I en ny rapport kommer den uafhængige miljøorganisation sammen med to nye nordiske partnere, svenske AirClim og finske Natur och Miljö, med bud på, hvordan vi kan mindske landbrugets klimabelastning. Klimaaftrykket stammer især fra drivhusgas- og næringsstofudledninger fra den animalske produktion, samt en foderproduktion, der lægger beslag på enorme arealer herhjemme og i udlandet. 

Læs også: EU-støttede klimatiltag i landbruget har ingen effekt

De 40 anbefalinger fordeler sig på tiltag i dyrkningen af plantebaserede proteiner, fødevareproducenter og detail, forskning og udvikling, national politik, EU-politik og landbrugsstøtte, forbrugere, samt en omstilling af den animalske produktion.

”Der er mange måder at forbedre bæredygtigheden, og derfor indgår der også meget forskellige virksomheder i rapporten, som på hver deres måde viser en mulig vej. Men ligesom vi har brug for at reducere mængden af kød i vores kost for at reducere vores klimaaftryk, så skal der være mindre og bedre animalsk produktion og meget mere produktion af plantebaseret mad, og derfor fylder det plantebaserede meget i rapporten,” forklarer Annika Lund Gade i en pressemeddelelse.

Otte forbilleder
Det nordiske partnerskabs rapport ”Nordisk mad i forandring – muligheder for lavere udledninger i landbruget” er blevet til med afsæt i mange eksempler på eksisterende virksomheder og landbrug, der producerer mere bæredygtigt.

I selve rapporten indgår otte vidt forskellige landbrug og virksomheder.

”Vi har udarbejdet en lang række konkrete anbefalinger baseret på dialog med de involvere virksomheder samt forskere og andre interessenter på området. Vi oplever, at der er meget lignende udfordringer i de tre lande; Danmark, Sverige og Finland. Samtidig findes der mange gode og innovative initiativer i de forskellige lande, som vi hver især kan lære af", siger Annika Gade.

Læs også: Landbruget splittet i spørgsmålet om grønne afgifter

Et eksempel er østjyske Organic Plant Protein, hvor man producerer teksturerede planteproteiner på ærter og bønner, der kan bruges som alternativer til kød – og som de eneste i verden er de økologiske.

Eller Ausumgaard i Vestjylland, hvor man har man etableret Danmarks første større bioraffineringsanlæg, der skal lave græsprotein til at erstatte sojafoder.   

Samtlige 40 forslag kan læses i rapporten her.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V