0 kommentarer" /> Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug | CSR.dk

05.08.2021  |  Klima, miljø og energi

Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug

Bæredygtig dyrkningspraksis skal øge jordens biodiversitet, understøtte grøn omstilling og gøre EU's planteproduktion mere modstandsdygtig overfor klimaforandringer. Det er målet med et nyt internationalt projekt, som Teknologisk Institut deltager i sammen med en række internationale partnere.

0 kommentarer

Teknologisk Institut i Danmark er en ud af 24 partnere i et nyt EU-projekt kaldet SOILGUARD. På tværs af 198 demonstrationslokaliteter og tre forskellige jordtyper skal partnere undersøge, hvordan økologisk dyrkning af jorden påvirkerbiodiversiteten – og dernæst hvilken betydning biodiversitet har for jordens evne til at stå imod klimaforandringer.

”Projektet har især fokus på at minimere effekten af klimaforandringer i landbruget. Vi vil kortlægge jordens biodiversitet og multifunktionalitet i tre forskellige dyrkningssystemer: Landbrug, græsarealer og skovbrug. Vi undersøger varierende jordbundsforhold, forskellige former for dyrkningspraksis og simulerer klimaforandringer for at teste, hvor robuste de forskellige økosystemer er”, siger Mai-Britt Brøndum, som er seniorspecialist på Teknologisk Institut.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tørketelte imiterer klimaforandringer

Eksperter i klimaforandring vil ved hjælp af klimamodeller forudsige mulige fremtidige klimascenarier for de fem udvalgte biogeografiske regioner i EU. Ved hjælp af specialdesignede klimatelte er det muligt at afprøve udvalgte scenarier af tørke og hedebølger direkte i marken.

Læs også: EU-støttede klimatiltag i landbruget har ingen effekt

”Vi simulerer de ekstreme klimascenarier ved at bruge klimatelte, der skærmer for nedbør i udvalgte perioder, og som kan opvarmes til høje temperaturer på et afgrænset areal. Forsøgene skal demonstrere, om økologisk dyrkningspraksis og øget biodiversitet kan bidrage til mere klimarobuste dyrkningssystemer”, forklarer Mai-Britt Brøndum i en pressemeddelelse.

Ved at samle resultaterne i en app og oprette et internationalt netværk, vil partnerne i projektet gøre viden om jordens biodiversitet og dets potentiale som en naturbaseret løsning på globale udfordringer både lettilgængelig og brugbar i praksis.

Dansk økologi

Danmark er repræsenteret i projektet med 27 demonstrationslokaliteter og skal især bidrage med viden om, hvordan økologisk dyrkning påvirker biodiversiteten i jorden. Det gør eksperterne fra Teknologisk Institut ved at analysere sammensætningen af otte typer af jordorganismer gennem DNA-sekventering. Med udgangspunkt i analysen kan de kortlægge det komplekse netværk af fødekæder i jorden.

Læs også: Bæredygtige landbrug danner grundlag for 40 nye grønne anbefalinger

”Forsøget skal undersøge, hvordan biodiversitet i jorden udvikler sig under omlægning til økologisk dyrkningspraksis på tre forskellige jordtyper. Samtidig evaluerer vi 20 funktionelle parametre i jorden, der kan kobles til jordens evne til at levere økosystemtjenester såsom foder og fødevarer, rent drikkevand, biologisk kontrol af plantepatogene organismer, jorderosion, omsætning af næringsstoffer og klimaregulering”, fortæller Mai-Britt Brøndum og afslutter: ”Resultaterne skal hjælpe landmænd, rådgivere og beslutningsorganer med at vurdere effekten af forskellige dyrkningsstrategier”. 

Projektet løber fra 2020-2024.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere