04.09.2018 | Strategi & ledelse
1 million ubrugte pc’er kan få nyt liv
Indhold fra partner Hvad er dette?
Det skal være muligt at indsamle og genbruge mobiltelefoner, pc’er og tablets fra private, foreslår regeringen i et nyt udspil om cirkulær økonomi. Det åbner nye muligheder for genbrugsvirksomheden Refurb.
Nu skal virksomheder have adgang til at genbruge privatpersoners pc’er, mobiltelefoner og tablets. Sådan lyder det i et nyt udspil om cirkulær økonomi fra regeringen, der netop er blevet offentliggjort.
Et af de områder, som regeringen sætter fokus på i strategien for cirkulær økonomi er elektronikområdet. Konkret vil regeringen liberalisere indsamlingen af elektronikaffald.
Forslaget åbner især op for nye muligheder hos ’refurbishment’-virksomheder, der indsamler, istandsætter og videresælger brugte pc’er, tablets og mobiltelefoner til forbrugere. Som reglerne er nu, er det kun tilladt at indsamle elektronik fra virksomheder og organisationer.
Læs også: DI: Danmark skal vise vejen for cirkulær økonomi
Miljøstyrelsen siger, at der ligger en million bærbare PC’er i de private hjem, som ikke har været i brug i seks måneder. Men det er forbudt for mig at banke på hos Hr. Jensen og spørge, om han har elektronikaffald, jeg må købe
En million ubrugte PC’er i private hjem
Refurb, der er en af de førende virksomheder på refurbishment-området, har længe ventet på en opblødning af reglerne. Virksomheden tager derfor godt imod forslaget, som man regner med vil åbne op for et stort marked.
- Miljøstyrelsen siger, at der ligger en million bærbare PC’er i de private hjem, som ikke har været i brug i seks måneder. Men det er forbudt for mig at banke på hos Hr. Jensen og spørge, om han har elektronikaffald, jeg må købe, siger adm. direktør i Refurb Ulrik Hjul Andersen.
Læs også: Blog: Pant på juice- og saftflasker er fint - men hvad med resten af affaldet?
Høj værdi i brugt elektronik
I Danmark alene vurderes markedet for genbrug af højværdiprodukter at kunne omsætte for over 2 mia. kr. årligt og samtidig kunne spare ressourcer til produktion af nye produkter på omtrent 3.900 tons om året. Ressourcerne spares ved at forlænge produkternes levetid og dermed mindske efterspørgslen efter nye produkter. Regeringens udspil vil gøre det lettere at høste potentialerne.
- Vi ser allerede i dag en bevægelse på elektronikområdet hen imod øget genbrug. Det kan være producenter, der systematisk begynder at tage egne produkter tilbage, virksomheder der indsamler brugt elektronik fra det offentlige eller fra andre virksomheder og derefter istandsætter og gensælger produkterne. Der er også eksempler på, at detailhandlen opretter nye indsamlingskanaler til elektronikprodukter af højværdi. En liberalisering af indsamlingen, vil gøre det muligt også at indsamle elektronik fra private husholdninger, og det vil samlet set betyde en bedre udnyttelse af værdien i den brugte elektronik, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI.
Læs mere om regeringens strategi for cirkulær økonomi, og om DI’s arbejde med cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

ESG kompetencer er afgørende for den bæredygtige omstilling
Efterspørgslen efter ESG-kompetencer er enorm blandt danske virksomheder. Uden de rette hoveder og hænder lykkes vi ikke med omstillingen. Dansk Industri (DI) har iværksat en målrettet indsats for at hjælpe vores medlemmer på vej.
Indhold fra partner

Grønnere København kræver øget offentligt-privat samarbejde
Titlen som arkitekturhovedstad i 2023 lægger op til en ny bæredygtig æstetik. Kommunen kan stille krav til byggeriet, men de grønne løsninger kommer længst, når det sker i dialog med de private aktører, lyder det samstemmende fra miljøborgmesteren og chefen for DI Global.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Masterclass-serie om ESG: DI forbereder virksomheder på nye rapporteringskrav
Dansk Industri (DI) har i de seneste måneder afholdt en ESG Masterclass-serie for virksomheder for at forberede dem på de kommende EU-standarder for bæredygtighedsrapportering. Masterclassen bestod af fire sessioner, hvor virksomheder fik mulighed for at dykke ned i forskellige aspekter af ESG: væsentlighed, miljø (E), sociale forhold (S) og selskabsledelse (G).
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
160.000 agenter for grøn omstilling
Servicebranchen skruer op for den grønne omstilling og vil samtidig inspirere andre til at gøre det samme. Et aktuelt initiativ er rådgivningsforløbet Klimaklar Servicevirksomhed, som har fokus på CO2-reduktion og udarbejdelse af klimaregnskaber
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
IT-løsninger til ESG rapportering
Hvordan vælger du den rette IT-løsning til din virksomhed i forbindelse med ESG-rapportering?
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
Startskuddet er gået for projekt ”Klimaklar Servicevirksomhed”
Dansk Industris gratis medlemstilbud ”Klimaklar Servicevirksomhed” er skudt i gang. Over de kommende måneder vil ca. 40 servicevirksomheder gennemgå et rådgivningsforløb med workshops, individuel sparring og undervisning.
Indhold fra partner