10 nordiske havne i ny bæredygtighedsalliance

Havnene i København, Aarhus og Esbjerg er de danske repræsentanter i et nyt nordisk bæredygtighedssamarbejde, hvor de i alt 10 deltagende havne forpligter sig til at samarbejde om at gøre deres drift mere bæredygtig.

Københavns havn er blandt deltagerne i det nye nordiske samarbejde, der skal gøre havnene mere bæredygtige. I 2020 begynder arbejdet med at etablere et landstrømsanlæg til DFDS' skibe. Foto: CMPort.

13.11.2019

CSR.dk

Klodens havne er bindeled mellem land og vand, og knudepunkter for global handel, med masser af trafik og et stort klimaaftryk til følge. Derfor spiller havnene også en central rolle, når det kommer til at indfri såvel FN’s Verdensmål som temperaturmålsætningen fra Parisaftalen.

Læs også: Danske Havne øger sit fokus på grøn omstilling

På den baggrund er 10 nordiske havne nu gået sammen i alliancen Nordic Ports for a Sustainable Future, der ’anerkender behovet for handling’ og at de deltagende havne skal gå forrest i arbejdet med at skabe den nødvendige forandring.

Det handler først og fremmest om samarbejde havnene imellem, og derfor agter de forskellige havnemyndigheder fremover at diskutere og dele information og best practices om eksempelvis energiforbrug og alternative energikilder, reduktion af forurening og fremmelse af biodiversitet.

Fra Danmark deltager havnene i København (hvor landstrøm til i hvert fald DFDS’ skibe nu for alvor nærmer sig), Aarhus og Esbjerg, og her er man klar til at påtage sig opgaven, med det tætte samarbejde som et afgørende parameter.

”Bæredygtig udvikling er en betragtelig udfordring – men også en udvikling, der rummer stort potentiale og muligheder. Ansvarlig forretningsførelse kalder på innovative måder at tænke og arbejde på. For at sætte fart på løsningerne på bæredygtighedsområdet, er vi nødt til at skabe stærke partnerskaber. Denne aftale signalerer en stærk vilje blandt nogle af de største havne i Norden til at agere samlet”, siger CEO for Copenhagen Malmö Port, Barbara Scheel Agersnap.

Hun får opbakning fra Sydvestjylland, hvor man i Esbjerg Havn ifølge direktør Dennis Jul Pedersen længe har arbejdet med bæredygtighed som ”et helt centralt fokusområde”, men samtidig erkendt, at de store forandringer kræver ligesindede legekammerater.

”Det er ikke en opgave, vi kan løfte alene, og derfor er partnerskaber så afgørende. Både med vores kunder og samarbejdspartnere. Men også med andre havne, fordi det giver os mulighed for at udveksle erfaringer, som kan sætte turbo på udviklingen,” siger han.

Læs også: Aarhus Havn arbejder for at etablere et landstrømsanlæg

Udover de danske havne er deltagerne i det nye samarbejde Oslo, Helsinki, Torshavn, Reykjavik, Göteborg, Malmø, Stockholm og Helsingborg.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online