27.02.2023 | Samfund
2030-panelet udgiver første statusrapport for udviklingen inden for Verdensmålene i Danmark
Indhold fra partner Hvad er dette?
Hvad er 2030-panelet, hvem består det af og hvad viser den første statusrapport for udviklingen inden for Verdensmålene i Danmark?
2030-panelet udgav i sidste uge den første årlige statusrapport på Danmarks implementering af Verdensmålene, som fokuserer på verdensmålene. Statusrapporten for 2022 kigger på:
- Verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse
- Verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene
- Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion
- Verdensmål 14: Livet i havet
- Verdensmål 15: Livet på land.
Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion en fast del af statusrapporten, da vi i Danmark har markante udfordringer med overforbrug. Dette blev understreget sidste år, hvor Danmark havde opbrugt sin kvote af planetens ressourcer den 28. marts 2022 – den globale ”overshoot day” ligger typisk i midten af året.
Statusrapporten for 2022 understreger, at de danske virksomheder i stigende grad tilslutter sig og engagerer sig inden for den grønne omstilling. Dette afspejler sig også ved, at der bliver flere grønne job i den private sektor inden for kategorierne ”miljøbeskyttelse” og især indenfor ”ressourcebesparelse”.
På direktionsgangene og i bestyrelserne skal der fortsat gøres en indsats, da der stadig er en lav repræsentation af kvinder. Andelen af kvinder i virksomhedernes topledelser har i perioden været stabil på 19 pct., og der er derfor endnu et stykke vej til ligelig kønsfordeling
2030-netværket blev etableret i 2017 af Folketingets tværpolitiske netværk for verdensmålene. Netværket arbejder med at fremme FN’s verdensmål ved bl.a. at dele viden og drøfte relevante temaer vedrørende opfyldelsen af målene i Danmark. Netværket består af folketingsmedlemmer, og som følge af valget til Folketinget i november 2022, skal der nu udpeges nye medlemmer til netværket.
I 2017 oprettede 2030-netværket et rådgivende organ i form af 2030-panelet. Panelet arbejder også med at opnå FN’s 17 verdensmål inden 2030. Dette arbejde foregår i panelet i samarbejde med 2030-netværket og i tværsektorielle arbejdsgrupper. 2030-panelet består af repræsentanter fra civilsamfund, erhvervsliv, NGO’er, forskningsverdenen m.fl. Medlemmer af panelet vælges hvert andet år, og i maj 2022 blev Sarah Krüger Falk, Direktør i Global Compact Network, genvalgt som formand og Simon Kjær Hansen, leder i Crown Princess Mary Center, som næstformand. Dansk Erhverv er repræsenteret i panelet ved Ellen-Marie Friis Johansen, CSR-chef i Dansk Erhverv.
Vores mål-projektet blev lanceret af 2030-panelet i 2019 og monitorerede, hvor langt vi er i Danmark med at nå de 17 verdensmål. Projektet viste, at vi i Danmark klarer det godt på parametre som bæredygtig energi og klimaindsatser, men derimod er bagud med indsatser målrettet kvalitetsuddannelser, fred, retfærdighed og stærke institutioner.
Overordnet fokuserer 2030-panelets arbejde på tre typer af indsatser: Viden og Monitorering, Debat, og Handling. Panelet arbejder tæt med Folketinget, og især 2030-netværket, for at skabe endnu bedre vilkår og muligheder for Folketinget i deres arbejde med Verdensmålene.
Klima, miljø og energi

Ansøgning til Sustainability Awards er åben
Dansk Erhverv hylder i samarbejde med EY for tredje år i træk de største danske rollemodeller indenfor bæredygtighed. Tænker din virksomhed den bæredygtige omstilling ind i kerneforretningen, så kan du nu ansøge om en af årets priser.
Indhold fra partner
Kommunikation

CSRD – oftest stillede spørgsmål
Hvilke virksomheder er omfattet af de nye regler om CRSD, og hvornår skal man begynde at afrapportere? Hvilke standarder skal der bruges og er det obligatorisk at bruge en revisor? Alt det og meget mere kan du få svar i denne FAQ, hvor vi stiller skarpt på Corporate Sustainability Reporting Directive, og ikke mindst på, hvad det betyder for dig og din virksomhed. Har du spørgsmål til CSRD, så læs med her.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse
Ny guide til de nye regler om ligelig kønsrepræsentation i ledelsen
De største virksomheder skal rapportere om måltal for det underrepræsenterede køn i bestyrelsen, politikker og progression. Folketinget vedtog i maj 2022 skærperede regler om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen og for rapportering herom. Erhvervsstyrelsen har den 6. december offentliggjort en ny vejledning, og nedenfor kan du få overblik.
Indhold fra partner
Kommunikation

CSR, ESG eller CSRD: Hvad betyder forkortelserne?
Min kollega arbejder med CSR. Nogle gange kalder hun det for ESG. For tiden danner hun sig et overblik over ESRS, som virksomheder skal bruge til rapportering jf. CSRD. Udover det sidder hun med CSDDD, som er inspireret af UNGP. Hvis du også har vanskeligt ved at finde rundt i de mange forkortelser, som præger arbejdet med bæredygtighed i disse år, så læs med her.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse
SDG Business Accelerator – afrunding af første batch
SDG Business Accelerator er et program for danske SMV’er, som ønsker at styrke de muligheder, som arbejdet med bæredygtighed og verdensmål kan give virksomheden på et relevant eksportmarked. Måske er det noget for din virksomhed?
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny emballagelov er stort skridt mod mindre affald og cirkulære emballager
EU-kommissionen har præsenteret et nyt skelsættende forslag med blandt andet reduktions- og genbrugsmål for emballager. Det er en milepæl mod et samfund med mindre affald, mener Dansk Erhverv, der opfordrer til en målrettet indsats for at få det til at lykkedes.
Indhold fra partner