25 virksomheder står for en femtedel af verdens samlede CO2-udledning
Det er vigtigt at få de største udledere med i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Ifølge det svenske klimaråd taler vi alt for lidt om dem.
Coal India, Gazprom og Exxon Mobil.
Disse tre virksomheder topper en liste, som de færreste nok ønsker at finde sig selv på: Listen over virksomheder, der udleder mest CO2 på verdensplan.
Læs også: Filippinsk organisation anklager 47 megavirksomheder for drivhusgasudledninger
Det skriver svenske Aktuell Hållbarhet.
Og det er da heller ikke små mængder CO2, der bringer virksomhederne til tops på listen. Faktisk står de 25 øverste firmaer på listen ifølge en ny rapport for en femtedel af det samlede globale CO2-udslip.
Disse 25 virksomheder udleder mest CO2:
- Coal India
- PJSC Gazprom
- Exxon Mobil Corporation
- Cummins Inc.
- Thyssenkrupp AG
- Rosneft OAO
- Royal Dutch Shell
- China Petroleum & Chemical Corporation
- China Shenhua Energy
- Rio Tinto
- Petrochina Company Limited
- BHP Billiton
- Petróleo Brasileiro SA – Petrobras
- Korea Electric Power Corp
- BP
- Total
- Valero Energy Corporation
- Chevron Corporation
- Toyota Motor Corporation
- Wistron Corp
- United Technologies Corporation
- Peabody Energy Corporation
- YTL Corp
- Phillips 66
- Volkswagen AG
Kilde: Di Hållbart Näringsliv
”Vi taler for lidt om de rigtig store udledningsvirksomheder. Det er helt afgørende at få dem med i omstillingen. Efterhånden lader det heldigvis til, at det er gået op for mange virksomheder, at klimaproblemet ikke længere kan ignoreres”, siger Johan Kuylenstierna fra Sveriges klimapolitiske råd til Dagens Industri.
Flere rapportere udledning efter scope 3
Rapporten viser, at det er blevet mere almindeligt for virksomhederne at rapportere deres udledning efter scope 3, der dækker udledning over hele værdikæden. I 2011 var det således kun 15 procent af de 250 største udledere, der rapporterede det, mens andelen i 2017 var steget til 52 procent.
Johan Kuylenstierna siger til Dagens Industri, at det er vigtigt at erhvervslivet bliver endnu bedre til at inkludere scope 3 i sine klimaberegninger, hvis de skal mindske deres udledning til at niveau, der kræves for at nå klimamålene.
Det, der dog kan få virksomhederne til at holde lidt igen, er, at de er bange for at få negativ opmærksomhed, hvis de er helt åbne omkring deres udledning. Johan Kuylenstierne mener dog, at virksomheder, der er transparente, snarere bør fremhæves som forbilleder.
Læs også: Virksomheder forpligter sig på klimamål i hidtil uset tempo
”Når du begynder at opgøre din udledning efter scope 3 og fastsatte videnskabelige klimamål, så er spørgsmålet ofte blevet integreret på ledelses- og bestyrelsesniveau. Det kan have en positiv påvirkning på, hvordan hele firmaet arbejder med problemstillingerne”, siger Johan Kuylenstierna til Dagens Industri.
- JMA