20.02.2019  |  Klima, miljø og energi

25 virksomheder står for en femtedel af verdens samlede CO2-udledning

Det er vigtigt at få de største udledere med i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Ifølge det svenske klimaråd taler vi alt for lidt om dem.

Coal India, Gazprom og Exxon Mobil.

Disse tre virksomheder topper en liste, som de færreste nok ønsker at finde sig selv på: Listen over virksomheder, der udleder mest CO2 på verdensplan.

Læs også: Filippinsk organisation anklager 47 megavirksomheder for drivhusgasudledninger

Det skriver svenske Aktuell Hållbarhet.

Og det er da heller ikke små mængder CO2, der bringer virksomhederne til tops på listen. Faktisk står de 25 øverste firmaer på listen ifølge en ny rapport for en femtedel af det samlede globale CO2-udslip.

Disse 25 virksomheder udleder mest CO2:

 1. Coal India
 2. PJSC Gazprom
 3. Exxon Mobil Corporation
 4. Cummins Inc.
 5. Thyssenkrupp AG
 6. Rosneft OAO
 7. Royal Dutch Shell
 8. China Petroleum & Chemical Corporation
 9. China Shenhua Energy
 10. Rio Tinto
 11. Petrochina Company Limited
 12. BHP Billiton
 13. Petróleo Brasileiro SA – Petrobras
 14. Korea Electric Power Corp
 15. BP
 16. Total
 17. Valero Energy Corporation
 18. Chevron Corporation
 19. Toyota Motor Corporation
 20. Wistron Corp
 21. United Technologies Corporation
 22. Peabody Energy Corporation
 23. YTL Corp
 24. Phillips 66
 25. Volkswagen AG

Kilde: Di Hållbart Näringsliv

”Vi taler for lidt om de rigtig store udledningsvirksomheder. Det er helt afgørende at få dem med i omstillingen. Efterhånden lader det heldigvis til, at det er gået op for mange virksomheder, at klimaproblemet ikke længere kan ignoreres”, siger Johan Kuylenstierna fra Sveriges klimapolitiske råd til Dagens Industri.

Flere rapportere udledning efter scope 3
Rapporten viser, at det er blevet mere almindeligt for virksomhederne at rapportere deres udledning efter scope 3, der dækker udledning over hele værdikæden. I 2011 var det således kun 15 procent af de 250 største udledere, der rapporterede det, mens andelen i 2017 var steget til 52 procent.

Johan Kuylenstierna siger til Dagens Industri, at det er vigtigt at erhvervslivet bliver endnu bedre til at inkludere scope 3 i sine klimaberegninger, hvis de skal mindske deres udledning til at niveau, der kræves for at nå klimamålene.

Det, der dog kan få virksomhederne til at holde lidt igen, er, at de er bange for at få negativ opmærksomhed, hvis de er helt åbne omkring deres udledning. Johan Kuylenstierne mener dog, at virksomheder, der er transparente, snarere bør fremhæves som forbilleder.

Læs også: Virksomheder forpligter sig på klimamål i hidtil uset tempo

”Når du begynder at opgøre din udledning efter scope 3 og fastsatte videnskabelige klimamål, så er spørgsmålet ofte blevet integreret på ledelses- og bestyrelsesniveau. Det kan have en positiv påvirkning på, hvordan hele firmaet arbejder med problemstillingerne”, siger Johan Kuylenstierna til Dagens Industri.

- JMA

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere