250 virksomheder i modebranchen endelig i mål med nyt værktøj

Lancering af fælles mærkningsordning et vigtigt skridt mod bedre overblik og mere gennemsigtighed i modebranchen. Efter ti års udviklingsarbejde bliver H&M blandt de første til at bruge nyt kommunikationsværktøj.

Grafik: Sustainable Apparel Coalition.

27.05.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Siden Walmart og Patagonia i 2009 etablerede Sustainable Apparel Coalition (SAC) med det formål at finde en måde at definere og måle bæredygtighed i modebranche, har SAC's stadig flere medlemmer arbejdet på at etablere en mærkningsordning, som kan bruges til at kommunikere til forbrugerne.. En måde som kan anskueliggøre det enkelte stykke tøjs påvirkning af miljø og sociale forhold på en nemt og letforståelig måde til forbrugerne. 

Kendt som Higg Indexet har SAC’s flere end 250 virksomhedsmedlemmer fra alle led i modebranchens værdikæde leveret miljødata for sine produkter, deltaget i forbrugertests og givet input til udvikling af værktøjet.

Læs også: Økologisk bomuld gør ikke en t-shirt bæredygtig

Og nu er det her! D. 27. maj 2021 har SAC og virksomhederne, som deltager i den første fase af udrulningen ,derfor sendt pressemeddelelser ud om, at nu sker det. Nu lancerer man – hos en begrænset gruppe medlemmer ”Higg Index Sustainability Profiles”.

Higg Index Sustainability Profile bruges til at give et produkt karakter på en skala fra ”baseline” til ”3”. Baseline” gives til produkter, der er lavet af konventionelle materialer, og karaktererne 1,2 og 3 tildeles til produkter lavet af materialer med en lavere miljøbelastning. Kunder vil også have mulighed for at se detaljeret information om produktets indflydelse på vandforbrug, global opvarmning, brugen af fossile brændstoffer samt vandforurening.

H&M og Norrøna først ude
Den udvalgte gruppe af virksomheder består af Boozt, C&A, Calvin Klein and Tommy Hilfiger (ejet af PVH Corp.), Columbia Sportswear, H&M, Helly Hansen, JustWears, Lenzing AG, Norrona, PUMA, Salomon og Zalando.

De har alle forpligtet sig til, at de på online salgskanaler i USA og Europa og på en bred vifte af produkter vil offentliggøre information, som er beregnet og kommunikeret ens på tværs af produktkategorier og mærker. Netop dette har altid være SAC’s ambition.

H&M og den norske producent af outdoortøj, Norrøna, vil allerede fra d. 27. maj have ”Higg Index Sustainability Profiles”, som det officielt hedder, for udvalgte produkter på deres online shops i USA og Europa. Øvrige deltagere vil integrere Higg i de kommende måneder.

”Vi er virkelig glade for at kunne lancere den første version af Higg Index Sustainability Profile, der gør det muligt for kunder at se produkter miljøbelastning. Tjenesten er nu tilgængelig på et udvalg af produkter på tværs af vores 31 europæiske onlinemarkeder samt vores onlinemarked i USA. Det er en betydningsfuld milepæl for os at nå hertil, og vi har arbejdet intenst på dette i mere end et årti. Vi tror fuldt ud på, at gennemsigtighed er nøglen til at transformere modeindustrien, og vi er spændte på at se redskabet udvikle sig, så vi fremover kan dele langt flere miljømæssige og sociale informationer med vores kunder – på tværs af vores produkter”, fortæller Pascal Brun, Head of Sustainability i H&M i en pressemeddelelse.

Grafik: Sustainable Apparel Coalition.

En verden af værktøjer i udvikling
Bag Higg Index Sustainability Profiles – som er et forholdsvist letforståeligt kommunikationsværktøj ligger en del forskellige værktøjer til måling, dataindsamling og certificering af data fra Higg, som arbejder på at færdiggøre flere moduler over de kommende år. 

Det gælder f.eks. miljødata fra produktionsfaciliteter og fra administration- og salgssteder. Planen er, at man fra tidligt i 2023 også har sociale data fra produktionsfaciliteter med, og man vil dermed have bevæget sig ganske tæt på at være "det første holistiske system til kommunikation af bæredygtighedsperformance gennem et produkts livscyklus", som SAC skriver i sin pressemeddelelse. 

Læs også: Modebranchen skal ned på halvdelen af nuværende udledninger

“Den eneste måde at bekæmpe greenwashing på er konsistens og sammelignelighed i data. Vi har brug for et og kun et system, hvor hele modebranchen leverer data på alle fabrikkerne, alle produkterne, alle materialerne og de forskellige dele af driften. Higg har indsamlet og oragniseret denne type data i årevis - vi arbejder med mere end 45.000 brugere," siger Jason Kibbey, som er leder af Higg til Yahoo.com. 

Higg har tilsyneladende brug for yderliger hjælp til arbejdet. De søger i hvert fald en Director of Higg Facility Tools lige nu. Man kan ansøge her

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Strategisk ESG-kommunikation

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online