12.05.2021 | Kommunikation
Økologisk bomuld gør ikke en t-shirt bæredygtig
Store netbutikker som Zalando og Boozt anklages nu for ikke at have tilstrækkelig dokumentation for deres såkaldte bæredygtige produkter.
Forbrugerrådet Tænk og rådgivningsvirksomheden Secondhand First har anmeldt fem netbutikker til Forbrugerombudsmanden for brud på markedsføringsloven.
Det skriver Politiken.
Det drejer sig om The Founded, Boozt, Miinto, Stylepit og Zalando, der ifølge anklagen ikke har tilstrækkelig dokumentation for, at de varer der markedsføres som bæredygtige, også er det.
”Som led i en aktuel kampagne med fokus på greenwashing har vi undersøgt en række hjemmesider, som har vist, at ordet bæredygtigt benyttes yderst flittigt, uden at produktets eller kollektionens cyklus er nærmere beskrevet, og vi mener derfor, at der i høj grad kan sættes spørgsmålstegn ved, om disse hjemmesider opfylder retningslinjerne, eller om de rent faktisk vildleder forbrugeren i strid med markedsføringsloven”, står der blandt andet i anklagen.
Ifølge Forbrugerombudsmanden skal du som butik eller tøjbrand ikke bruge ord som bæredygtig eller andre generelle grønne plusord i flæng.
Læs også: Kliché-kommunikation om bæredygtighed florerer overalt
"Ordet bæredygtig betyder, at produktet ikke belaster Jorden eller bruger Jordens ressourcer, så der er færre ressourcer tilbage til næste generation. Skriver man ’bæredygtig’, skal man kunne dokumentere, at man lever op til det. Det tvivler jeg på, at ret mange producenter kan", siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.
Faktisk vil en påstand om at et givent produkt er bæredygtigt kræve en fuld livscyklusanalyse af tøjets belastning, helt fra råvaren dyrkes, til tøjet ikke bruges mere og bliver til affald. Kvaliteten alene – f.eks. økologisk bomuld eller genanvendt polyester – gør ikke et produkt bæredygtigt.
Læs også: Undgå greenwashing i din markedsføring: Her er 12 gode råd fra eksperterne
Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip ønsker lovgivning på området for at komme problemet til livs.
"Vi er nødt til at kunne forebygge, at det er alt for nemt at vildlede med den grønne markedsføring”, siger hun og appelerer til øget fokus på greenwashing og markante bøder for at bruge grøn markedsføring forkert.
- MTN
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.