5 gode råd: Sådan får hoteller et bæredygtigt og cirkulært tekstilforbrug

En ny rapport viser, at mange københavnske hoteller har en miljøstrategi og ønsker miljømærkede tekstiler og vaskerier – men færre tænker cirkulært, når de håndterer deres tekstiler. Berendsen har samlet fem råd til et mere bæredygtigt tekstilforbrug.

Hoteller overser potentialet for at reducere det skjulte vandforbrug

Som en del af EU's Urban Waste-projekt har Københavns Kommune fået udarbejdet en ny rapport, der bl.a. viser, at der årligt indkøbes ca. 121 tons af nye tekstiler til københavnske hoteller (det svarer til vægten på ca. 24 voksne elefanter) – og over 90 % af hoteltekstilerne leases. Men selvom flere hotelgæster efterspørger bæredygtighed, er der mange hoteller, som ikke har fokus på at få et cirkulært tekstilforbrug. Hos Berendsen rådgiver de hver dag landets hoteller om, at de allerede ved indkøb af nye tekstiler skal træffe de valg, som er mest bæredygtige, når man ser på hele tekstilets livscyklus.

"Mange hoteller har som mål at mindske vandforbruget. Selvom det er godt, at de opfordrer gæsterne til at bruge håndklædet flere gange og beder personalet om at spare på vandet, så kan de helt store vandbesparelser hverken findes på hotellet eller i vaskeriet. Besparelserne skal findes ude på marken, hvor bomulden til hoteltekstilerne dyrkes. Bomuld er en enormt vandkrævende afgrøde – at fremstille 1 kg bomuld forbruger op til 29.000* liter vand", siger Berendsens CSR-chef, Louise Elver og fortsætter:

"Frem for at indkøbe tekstiler i 100 % bomuld – også selvom det er økologisk bomuld – anbefaler vi at udskifte en del af bomulden med polyester. Desuden anbefaler vi, at bomuldsandelen er BCI. For ved at anvende tekstiler i en blanding af 60 % polyester og 40 % BCI-bomuld kan hoteller reducere vandforbruget til produktionen af deres linned markant – og samtidig kan vi bruge færre naturressourcer til den løbende vask, da det kræver mere vand og energi at vaske og tørre bomuld end polyester".

Største miljøbesparelse opnås ved at forlænge tekstilers brugsfase

Urban Waste-rapporten understreger, at hotellerne ved at forlænge tekstilernes første brugsfase (dvs. den periode, hvor tekstilerne kan bruges på hotellet) kan opnå de største miljømæssige fordele – men komfort og pris bliver ifølge rapporten vægtet højere af hoteller end tekstilernes slidstyrke. Som Louise Elver forklarer, er det vigtigt, at hoteller og deres tekstilservicepartnere får taget dialogen om, hvordan de i fællesskab sikrer tekstilernes holdbarhed:

"Vi gør altid vores bedste for at forklare hoteller, at tekstiler med polyester er mere slidstærke og kan holde til langt flere vaske. Selv en lille andel polyester kan forlænge første brugsfase markant og spare miljøet for produktion af nyt bomuld samt vand og energi ved selve vaskeprocessen – og de blandede bomuld-polyestertekstiler fremstilles i dag, så de føles mere komfortable, end mange hoteller tror. Men vi må desværre kassere flere hoteltekstiler, fordi de bliver skadet ved forkert brug – og ikke fordi de er slidt. Hvis hotelpersonalet f.eks. rengør et armatur én gang med kalkfjerner og et brugt håndklæde, kan det få en plet, som ikke kan fjernes med vores svanemærkede og skånsomme vaskeprocesser."

Berendsen er gået i gang med at udskifte metervaren på størstedelen af deres hoteltekstiler med stof, som har alle 3 miljømærker: BCI-bomuld, EU-Blomsten og OEKO-TEX 100 – læs mere her

Vigtigt at recirkulere tekstilerne hurtigst muligt

Rapporten viser, at 71 % af hotellerne beholder og recirkulerer deres eget arbejdstøj, når en medarbejder stopper – men det sker typisk kun indenfor samme hotel og ikke på tværs af kæden, så en del af hotellernes selvejede tøj ligger ubrugt hen. Hos Berendsen har de stort fokus på at hjælpe hoteller med at holde tekstilerne i cirkulation: 

"Hvis en hotelkæde leaser arbejdstøj hos os, opbevarer vi tøjet på vores centrale lager – så når en hotelmedarbejder stopper, kan vi straks sende tøjet på tværs af kæden til medarbejdere med samme tøjstørrelse. Vi reparerer også tøjet, så det kan være længere i cirkulation", forklarer Louise Elver og fortsætter: 

Men hotellerne kan selv gøre en stor miljøforskel. Blandt andet ved løbende at bestille det korrekte antal tekstiler. For hoteller er hverdagen omskiftelig, og mange helgarderer sig naturligt nok ved at have et ekstra lager af ubrugte tekstiler liggende. Selvom det ikke ser ud af meget, når man kigger på et par bunker med ekstra lagner og håndklæder på et enkelt hotel, bliver det samlet set til rigtig store volumener, hvis alle hoteller laver mini-lagre. Det er desuden helt unødvendigt, for vores værktøjer sikrer, at vi i samarbejde med kunderne sagtens kan holde tekstilbeholdningen i balance med regelmæssige leveringer – og kommer der mange uforudsete gæster, leverer vi med kort varsel."


5 gode råd: Få et bæredygtigt forbrug af hoteltekstiler

Louise Elver har samlet 5 råd, som kan give hoteller et mere cirkulært og samlet set bæredygtigt tekstilforbrug:

  1. Spar vand med slidstærke tekstiler: Det største vandforbrug sker på bomuldsmarkerne, og det kan reduceres ved at indkøbe slidstærke tekstiler, hvor en del af bomulden er erstattet af polyester.
  2. Vælg BCI-bomuld: Vælg certificerede tekstiler. Økologisk bomuld mindsker brugen af sprøjtemidler, men det kræver et højt vandforbrug. Berendsen anbefaler BCI-bomuld, der dækker et bredere CSR-perspektiv. BCI-bønder uddannes bl.a. i at dyrke og vedligeholde markerne, så de ikke udpiner jorden eller overforbruger vand.
  3. Hold tekstiler i rotation: Overbestil ikke tekstiler. Afsæt tid hver uge til at tjekke hotellageret, så I undgår en stor og dyr bunke af ubrugte tekstiler, som ikke længere dufter nyvaskede.
  4. Giv klare retningslinjer i rengøringsproceduren: Det er naturligt at tænke, at urene tekstiler kan bruges som f.eks. dørstoppere eller tørreklude i en travl hverdag. Men det kan skabe varige pletter og små huller, så hele tekstilet skal kasseres. Hotellets nedskrevne rengøringsprocedure bør forklare, at tekstiler kun skal bruges til det, de er beregnede til.
  5. Gradueret kvalitetsniveau: Kassationsgraden reduceres, hvis det ikke er alle tekstiler, der skal smides ud pga. små pletter eller huller. Vælg et gradueret kvalitetsniveau, hvor f.eks. en plet på tildækket arbejdstøj bedre kan accepteres end en synlig plet – eller et hul er OK på et lavprishotel, men ikke på et luksushotel.


* Fakta stammer fra Deloitte-rapporten: "Modeanalysen 2014"

25.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

09.09.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Det skal være lettere at vælge cirkulært - Derfor lancerer Elis Again

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

10.06.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Mindre kørsel og smartere leveringer hos Elis: Samdistribution gavner både kunder og miljøet