5000 kvadratmeter blomstereng med summende insekter er på vej i sydbyen

Horsens Kommune sætter handling bag ord: Netop nu forvandler Let it bee et stort græsareal ved Ternevej i Horsens til et slaraffenland for bier og sommerfugle og et smukt syn for kommunens beboere.

Horsens Kommune sætter handling bag ord. Netop nu forvandler Let it bee et stort græsareal ved Ternevej i Horsens til et slaraffenland for bier og sommerfugle og et smukt syn for kommunens beboere. Projektet er seneste skud på stammen i en perlerække af biodiversitetstiltag som Horsens Byråd, med vedtagelsen af en biodiversitetsstrategi i 2020, har igangsat rundt om i kommunen de seneste måneder.

Frøene til en farve- og nektarrig blomstereng, som både er smuk at se på, og som summer af bier og insekter, bliver tirsdag den 22. juni 2021 sået på et 5000 kvm stort areal ved Ternevej i Horsens. 

Bag blomsterengen står Horsens Kommune, som i samarbejde med Let it bee omdanner det nuværende græsareal til en blomstereng. Projektet skal sammen med en række andre biodiversitetstiltag sikre gode levesteder og føde til insekter. 

”Rundt omkring i kommunen er vi i gang med en række forskellige biodiversitetsprojekter, og vi vurderer løbende, hvilke arealer der er relevante at inddrage. Det areal, vi nu sår vilde blomster på, ligger ved rigtig mange boliger i sydbyen og tæt på institutioner, skole, cykelsti og boldbaner. Dermed kan vi både gavne biodiversiteten og skabe et smukt område for beboerne i området,” siger Charlotte Lyrskov, direktør for Teknik og Miljø i Horsens Kommune. 

Uforstyrret areal med god størrelse gør en forskel

Hver en vild plet tæller, når det handler om at forbedre biodiversiteten. Arealet ved Ternevej er omgivet af villakvarter, veje og kortklippede græsarealer, så her er det tiltrængt med en oase, hvor bier, sommerfugle og en masse andre insekter kan leve og tanke op.

Også Christian Sune Hald fra Let it bee vurderer, at arealet i sydbyen med den nyanlagte blomstereng vil forbedre vilkårene for både insekter og fugle. 

”Det er et godt, uforstyrret areal, som i forvejen passer sig selv. Samtidig er der noget volumen over det, som giver os mulighed for at så en god variation af blomster, hvilket er rigtig godt for insekterne. Der bliver masser af pollen og nektar, så insekterne kan finde føde, og når det hele er blomstret af til efteråret, vil der drysse frø af, så fuglene kan finde føde i efteråret og om vinteren,” forklarer Christian Sune Hald.

Ressourcebesparende frøblanding og metode 

De frø, der nu bliver sået på arealet, er nøje udpeget af forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus. Let it bee har tilpasset frøene til den specifikke jordtype på arealet, så jorden ikke behøver at blive tilført fx sand for at blive mere næringsfattig. På den måde spares betydelige udgifter og CO2 til kørsel, vurderer Let it bee. Også selve såmetoden, som Let it bee anvender, er mere økonomisk, fordi græstørvet blot bliver vendt, pløjet og harvet, inden der bliver sået

Mette Lindgaard, biolog i Horsens Kommune glæder sig til at følge projektet i den kommende tid.

”Projektet fungerer som test af en etableringsmetode, der skal give os erfaringer med, hvordan vi bedst skaber en varieret, naturlignende eng på de næringsrige lerjorde, vi har så mange af i kommunen. Det bliver spændende at følge udviklingen af arealet over de næste år.”

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: biodiversitet

Beskyttelse af naturen og dens mangfoldighed er den næste store ting på miljødagsordenen. Vi ser på, hvordan man kan komme i gang eller videre med at arbejde med den dagsorden.

19.01.2022Let it bee

Sponseret

Samn Forsyning - Verdensmål 15 og driftsbesparelser

03.11.2021Let it bee

Sponseret

Samn Forsyning

05.08.2021Let it bee

Sponseret

Peter Larsen Kaffe etablerer biodiversitetshave: “Cirkulær omstilling starter lige uden for domicildøren”

04.07.2021Let it bee

Sponseret

Let it bee i samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus

28.06.2021Let it bee

Sponseret

Biodiversitet betaler sig: Odinsgaard sparer penge ved at hjælpe naturen

23.06.2021Let it bee

Sponseret

5000 kvadratmeter blomstereng med summende insekter er på vej i sydbyen