Aalborg Kommunes emballagekrav skabte røre i belysningsbranchen
POGI er i fuld gang med at revidere det nuværende indkøbsmål for indendørs og udendørs belysning. Det nye mål forventes at være klar i efteråret 2021. Her vil blandt andet være fokus på emballageminimering – et område, hvor Aalborg Kommune er godt i gang.
POGI er i fuld gang med at revidere det nuværende indkøbsmål for indendørs og udendørs belysning. Det nye mål forventes at være klar i efteråret 2021. Her vil blandt andet være fokus på emballageminimering – et område, hvor Aalborg Kommune allerede er godt i gang.
Centralt i POGIs nye indkøbsmål for indendørs og udendørs belysning er energieffektivitet gennem krav til brug af TCO. Dertil vil der blive lagt vægt på bæredygtig forvaltning af ressourcer, som kommer til udtryk i diverse krav til garantiperioder, overholdelse af loven om registrering af produkter i producent-ansvarsregistret, reservedeles tilgængelighed og produkters reparerbarhed.
Derudover sætter POGI-arbejdsgruppen fokus på emballageminimering og valg af emballagematerialer, fx brug af genanvendte materialer og mulighed for at genanvende emballagen.
- Sekretariatet ønsker generelt, at emballagekrav fremover bliver en fast del af indkøbsmålene. Det er allerede med i nogle af indkøbsmålene, men vi håber at arbejdsgruppen kan fastsætte et sæt nogenlunde generiske emballagekrav, der vil kunne gå igen i alle de mål, hvor det er relevant, siger Marie Louise Rementorp fra Miljøstyrelsens Sekretariat for Grønne Indkøb.
Krav i udbud: Pak ikke armaturerne separat
Morten John Mygind Møller er entrepriseleder for udendørs belysning i Aalborg Kommune og med i POGIs arbejdsgruppe. Han har helt konkrete erfaringer med at minimere mængden af emballage ved levering af lysarmaturer. Normalt leveres hver enkelt lampe pakket ind separat. I dag får Morten John Mygind Møller lysarmaturerne leveret i kasser med ca. 40 lamper i hver – en løsning, der blev udviklet i samarbejde med en leverandør for tre år siden i forbindelse med et udbud.
- Løsningen var i første omgang ikke tænkt ud fra et miljøhensyn. Jeg stillede krav om at begrænse emballagen, fordi vi havde rigtigt meget pap- og flamingoaffald, som koster en masse penge at komme af med og fylder meget, især flamingo som ikke kan trykkes sammen. Samtidig stod vi over for en serieudskiftning fra konventionel belysning til LED belysning. Det var en stor opgave som skulle i udbud, hvor vi skulle have leveret mellem 3-5000 armaturer om året over en årrække. Det ville blive til meget affald, som skulle bortskaffes, siger Morten John Mygind Møller.
Montørerne skal hænge lamper op – ikke pakke ud
I den nye løsning leveres armaturerne i trækasser på paller, som er nemme at køre rundt med, og helt uden pap eller flamingo, hvilket har mere end halveret emballagemængden. Løsningen reducerer ikke kun omkostninger til bortskaffelse af affald, men giver også mere omkostningseffektive arbejdsrutiner som fx optimeret lifttid.
- Vi kører rundt med lifte, som har en kostpris på 1024 kr. i timen. Så det er dyrt at have lift- og montagefolk til at stå og pakke kasser ud og rydde op efter sig, mens liften står stille. De skal hænge lamper op ikke pakke ud, siger han.
Udbuddet skabte røre i branchen, fortæller Morten John Mygind Møller. De europæiske leverandører meldte tilbage, at de ikke kunne ændre emballeringen, fordi det er en integreret del af produktionen, som følger nogle standarder for beskyttelse af produkter, der fx foreskriver, at produktet skal kunne holde til at falde fra 5 meters højde. Derimod viste en kinesisk producent sig fleksibel og kunne levere den efterspurgte emballering. De endte også med at vinde udbuddet.
- De europæiske leverandører var nervøse for at armaturerne blev ridsede uden indpakning, men det betyder ikke noget for mig. Jeg sagde til leverandørerne, at jeg tog risikoen for, at en kasse kunne vælte, så produkterne blev ødelagte. Men det er en mindre omkostning for mig, end hvis montørerne skal bruge tid på at pakke ud, og vi har altså ikke haft et eneste ødelagt produkt i de tre år, siger han.
Droppede alt plastemballage
Flere af de europæiske leverandører tilbød at komme og pakke produkterne ud og tage affaldet med retur. Men den løsning reducerer ikke miljøbelastningen, og gjorde Morten John Mygind Møller bevidst om vigtigheden af at tænke holistisk.
- Containerne fra Kina bliver leveret direkte til mig. Jeg står og klipper plomberingen op sammen med den danske agent og kan kontrollere, om det er pakket som aftalt. Ved den første levering var der bobleplast mellem armaturerne i kasserne og kablerne på armaturerne var samlet med plastikstrips og lagt i plastikposer. Jeg bad dem om at droppe alt plast og i stedet bruge bølgepap og samle kablerne med en snor, siger han.
- Leverandøren tilbyder at tage trækasserne retur og genbruge dem, men faktisk er de så fine, at vi selv kan bruge dem på vores pallereoler til opmagasinering af lamper mv. Vi har også foræret mange kasser til en lokal teltudlejer, som bruger dem til opbevaring af stole. Så nul emballagespild, siger Morten John Mygind Møller og påpeger, at løsningen både er til gavn for kommunen, miljøet og leverandøren, der nu har fået udviklet en service, som de kan tilbyde alle deres kunder.
Gode råd til at nedsætte miljøbelastningen fra emballager:
- Undgå unødig overemballering
- Undgå at forskellige materialer er blandet eller limet sammen, så de ikke kan skilles ad og genanvendes
- Gå efter højest mulig andel genanvendt materiale
- Brug tilbagetagningsordninger, hvis din leverandør tilbyder det
- Få inspiration i Forum for Bæredygtige Indkøbs Vejledning i bæredygtigt indkøb af plastemballage og engangsplastprodukter (http://ansvarligeindkob.dk/wp-content/uploads/2019/11/Vejledning-plastemballager-og-engangsprodukter_web.pdf)