Akademikere i det offentlige føler sig mest stressede
Er du læge eller underviser, er der stor chance for du oplever stress. Det viser en ny undersøgelse, der peger på, at akademikere i den offentlige sektor i stor udstrækning føler sig stressede.
Medarbejdere i den offentlige sektor kæmper mest med at få privatliv og arbejdsliv til at hænge sammen. Det viser en stor analyse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der er foretaget blandt 27.000 beskæftigede danskere.
Læs også: Nu skal Danmarks mest socialt ansvarlige virksomheder findes
Jobs som i særlig grad udfordrer balancen mellem arbejde og privatliv
- Læger
- Gymnasielærere
- Slagtere og bagere
- Undervisere og forskere ved universiteter
- Undervisere ved erhvervsskoler
- Lastbilchauffører
- Passagerservicemedarbejdere
- Ledere
- Samfundsvidenskabelige akademikere
- Journalister
Både kvinder og mænd har svært ved at finde balancen, men hvor kvinder overvejende oplever, at arbejdet tager energien fra dem, oplever mændene at arbejdet i højere grad tager tid væk fra familien.
Foruden slagtere, bagere og langturschauffører er det særligt offentligt ansatte som læger, gymnasielærere og universitetsundervisere, der oplever stress.
Det har fået formand for Akademikerne Finn R. Larsen til at kræve politisk handling fra den næste regering.
Læs også: Undgå stress gennem god trivsel
En stærk offentlig sektor er nødvendig, hvis vi skal skabe rammerne for en konkurrencedygtig privat sektor i en stadig mere globaliseret verden. Men hvordan det skal ske, er der ikke enighed om, siger han i et indlæg i Altinget.dk og uddyber:
Debatten drejer sig om, i hvilken grad der skal tilføres flere penge eller ikke. Og det er et yderst relevant spørgsmål. Men det kan undre, at der ikke er mere fokus på den værdi, der ligger i at skabe et bedre psykisk arbejdsmiljø. Alle politikere uanset partifarve skal vide, at der er guld i godt arbejdsmiljø!.
-JPN