Aktører: Afskaffelse af eksportordning er at gamble med århundredets mulighed
At afskaffe en såkaldt eksportordning på et tidspunkt, hvor verdens efterspørgsel på grønne energiløsninger stiger eksplosivt, er strategisk forkert for dansk vækst og beskæftigelse, mener Synergis direktør Katrine Bjerre og Jonas Villadsen, regional director for public affairs & external relations i Grundfos.
Danske virksomheder er nogle af de bedste i verden, når det handler om mange af de grønne teknologier, som man globalt lige nu efterspørger i målet om at blive klimaneutral.
Hvis det skal blive ved, kræver det dog, at omverdenen ser i Danmarks retning i jagten på de grønne løsninger.
Og det er netop, hvad en eksisterende eksportordning for energi baner vejen for.
Ordningen er et samarbejde mellem Danmark, Tyskland og Storbritannien om eksport af grøn teknologi og erfaringer - her har danske eksperter eksempelvis leveret fagligt funderet viden om den regulering og de rammer, som skal til for at bygge et grønt og effektivt energisystem.
Men finansieringen af ordningen står til at blive beskåret i 2024 og til næsten at forsvinde i 2025, medmindre politikerne prioriterer nye midler til ordningen i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger.
Læs også: Synergi lancerer ny kampagne: Energieffektivitet gør Danmark grønnere hurtigere
Hvis man afskaffer ordningen, vil det ifølge Syngergi være at gamble med Danmarks grønne eksport i et globalt marked.
Timingen er særlig dårlig, mener Katrine Bjerre, direktør hos interesseorganisationen, fordi der i disse år sættes gang i historiske store investeringer i grøn omstilling - blandt andet USA’s 2700 milliard kroner store klimapakke, EU’s modsvar i Green Deal Industrial Plan og EU’s forhøjede klimamål.
”Den grønne teknologi er uden tvivl århundredets eksportmulighed for Danmark, og det ville være en meget stor fejl at tabe den på gulvet. Hvis ikke partierne bag den kommende finanslov for 2024 prioriterer ordningen, kan jeg godt være bekymret for, at Danmark taber kampen i den stigende globale konkurrence, for vi er absolut ikke længere de eneste, der producerer de grønne teknologier,” siger hun.
Hos Grundfos er man heller ikke tilfreds med udsigten til et energimarked uden eksportordningen - Ifølge Jonas Villadsen, regional director for public affairs & external relations, giver den blandt andet mindre indgangsbarrierer for små energivirksomheder.
Læs også: Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
”Eksportordningen åbner døre, som både store virksomheder og SMV’er har svært ved at sparke op alene. Det gælder også i vores nærmarkeder i Europa, hvor investeringerne i den grønne omstilling er store og stigende i disse år. Blandt andet har ordningen bidraget til et udspil til en ambitiøs ny varmelov i Tyskland og åbnet øjnene for energieffektiviseringspotentialerne hos den amerikanske fødevareindustri," siger han og fortsætter:
"Jeg er ikke i tvivl om, at investeringen i eksportordningen kommer mangefold tilbage i form af øget grøn eksport, vækst og beskæftigelse for Danmark, så jeg har svært ved at se rationalet i ikke at videreføre den."
Eksportordningen finansieres i øjeblikket med cirka 50 millioner kroner årligt.
- HCL