Aktører: Afskaffelse af eksportordning er at gamble med århundredets mulighed

At afskaffe en såkaldt eksportordning på et tidspunkt, hvor verdens efterspørgsel på grønne energiløsninger stiger eksplosivt, er strategisk forkert for dansk vækst og beskæftigelse, mener Synergis direktør Katrine Bjerre og Jonas Villadsen, regional director for public affairs & external relations i Grundfos.

Ifølge Jonas Villadsen hjælper eksportordningen med at få mindre virksomheder ind på markedet. Arkivfoto..

05.07.2023

CSR.dk

Danske virksomheder er nogle af de bedste i verden, når det handler om mange af de grønne teknologier, som man globalt lige nu efterspørger i målet om at blive klimaneutral.

Hvis det skal blive ved, kræver det dog, at omverdenen ser i Danmarks retning i jagten på de grønne løsninger.

Og det er netop, hvad en eksisterende eksportordning for energi baner vejen for.

Ordningen er et samarbejde mellem Danmark, Tyskland og Storbritannien om eksport af grøn teknologi og erfaringer - her har danske eksperter eksempelvis leveret fagligt funderet viden om den regulering og de rammer, som skal til for at bygge et grønt og effektivt energisystem.

Men finansieringen af ordningen står til at blive beskåret i 2024 og til næsten at forsvinde i 2025, medmindre politikerne prioriterer nye midler til ordningen i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger.

Læs også: Synergi lancerer ny kampagne: Energieffektivitet gør Danmark grønnere hurtigere

Hvis man afskaffer ordningen, vil det ifølge Syngergi være at gamble med Danmarks grønne eksport i et globalt marked.

Timingen er særlig dårlig, mener Katrine Bjerre, direktør hos interesseorganisationen, fordi der i disse år sættes gang i historiske store investeringer i grøn omstilling - blandt andet USA’s 2700 milliard kroner store klimapakke, EU’s modsvar i Green Deal Industrial Plan og EU’s forhøjede klimamål.

”Den grønne teknologi er uden tvivl århundredets eksportmulighed for Danmark, og det ville være en meget stor fejl at tabe den på gulvet. Hvis ikke partierne bag den kommende finanslov for 2024 prioriterer ordningen, kan jeg godt være bekymret for, at Danmark taber kampen i den stigende globale konkurrence, for vi er absolut ikke længere de eneste, der producerer de grønne teknologier,” siger hun.

Hos Grundfos er man heller ikke tilfreds med udsigten til et energimarked uden eksportordningen - Ifølge Jonas Villadsen, regional director for public affairs & external relations, giver den blandt andet mindre indgangsbarrierer for små energivirksomheder. 

Læs også: Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet

”Eksportordningen åbner døre, som både store virksomheder og SMV’er har svært ved at sparke op alene. Det gælder også i vores nærmarkeder i Europa, hvor investeringerne i den grønne omstilling er store og stigende i disse år. Blandt andet har ordningen bidraget til et udspil til en ambitiøs ny varmelov i Tyskland og åbnet øjnene for energieffektiviseringspotentialerne hos den amerikanske fødevareindustri," siger han og fortsætter:

"Jeg er ikke i tvivl om, at investeringen i eksportordningen kommer mangefold tilbage i form af øget grøn eksport, vækst og beskæftigelse for Danmark, så jeg har svært ved at se rationalet i ikke at videreføre den."

Eksportordningen finansieres i øjeblikket med cirka 50 millioner kroner årligt.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V