24.03.2023  |  Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton

Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.

Norrecco, FLSmidth, Aalborg Portland, Unicon, MIS Recycling og Pelcon Material & Testing er nu gået sammen for at udvikle den bedst mulige teknologi til at erstatte nyopgravet sten og sand i beton med sekundære råstoffer fra nedrivningsbeton.

Med de knusemetoder og processer, der i dag er tilgængelige, er det kun den grove stenfraktion fra nedrivningsbeton, der bliver genanvendt i ny beton, og det er stadig i begrænset omfang.

Størstedelen af stenfraktionen og de mindre partikler af sand og cement på 0-4 mm bliver downcyclet – det vil sige brugt som eksempelvis fyldmaterialer og bærelag under asfalt.

Derfor skal projektet nu se på, hvordan man kan sikre, at materialerne ikke gå til vejbrug, fortæller Jette Bjerre Hansen, udviklings- og bæredygtighedschef hos Norrecco, der behandler jord-, bygge og anlægsaffald.

Læs også: Presset på betonbranchen for grøn omstilling stiger

”Vi kan ikke fortsætte med at forbruge råmaterialer i det omfang, vi ser i dag. Byggeaffald bør behandles som en ressource til fremtidens byggeri og infrastruktur. Kunsten er derfor at udvinde sten, sand og cement fra kvalitetsbeton som fraktioner, der kan genbruges igen og igen i et lukket, cirkulært forløb, hvor de ikke ender deres livscyklus som vejmaterialer før tid.”

Hun bakkes op af Bodil Recke, head of green Innovation hos FLSmidth, der mener, at branchen har brug for teknologier, som har en mere nænsom knusemetode og som kan adskille nedrevet beton i sten, sand og cement.

”Med projektet vil vi udvikle metoder og teknologi til at bevare råstoffernes oprindelige kvaliteter og samtidigt reducere den samlede CO2-udledning i forhold til konventionel betonproduktion. Derfor har vi sammensat et partnerskab, der både rummer producenter af cement og beton, affaldsbehandlere, leverandører af udstyr og eksperter i betonanalyser og -test,” siger hun.

Udover den nye teknologi vil projektets seks partnere også udvikle og afprøve de teknologiske muligheder for at forædle cementfraktionen, så den kan genanvendes i ny cementproduktion.

Internationalt potentiale
Ifølge parterne er der desuden et betydeligt klima- og ressourcemæssigt potentiale i at finde nye løsninger til genanvendelse af nedrivningsbeton til cirkulær produktion i et ”closed loop” – det vil sige et lukket kredsløb, hvor 100 procent af nedrivningsbetonen bliver genanvendt igen og igen.

Herhjemme skal de sekundære råstoffer fra oparbejdningsprocesserne eksempelvis kunne anvendes i de veletablerede produktioner af både cement og beton hos virksomheder som Aalborg Portland og Unicon.
Men der er ifølge Bodil Recke også et stort internationalt potentiale for projektets teknologi og metoder.

Læs også: Halm og gips truer betons byggerimonopol

”Som udstyrsleverandør til cementindustrien på globalt plan er det nærliggende for os at kunne tilbyde løsninger til at reducere både klima- og ressourcebelastningen. Vi har også styrken til at kunne få projektets teknologiske løsninger ud på et internationalt marked. Vi håber på baggrund af projektet at kunne fremme Danmarks eksport af løsninger til den grønne omstilling og være med til at drive udviklingen af sektoren på globalt plan,” siger hun.

Projektet løber over en 3-årig periode, og er støttet af MUDP – Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljøministeriet.

Region Hovedstaden er sparringspartner i projektet og har bidraget med nedrivningsbeton fra Bispebjerg Hospital til projektet sammen med nedrivningsvirksomheden P. Olesen.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere