Halm og gips truer betons byggerimonopol
Selvom beton gør byggeriet til en af de helt store klimasyndere, bliver det stadig brugt bredt i branchen. Men en række virksomheder undersøger nu alternative, mere bæredygtige løsninger – blandt andet med halm og gips.
Med sin enkle byggeproces har beton længe haft et fast greb om byggebranchen.
Men byggeelementet er sammen med mursten samtidig så klimabelastende, at byggeriet står for 40 procent af Danmarks CO2-udledninger.
Det vil virksomheder i branchen nu gøre op med, skriver Børsen.
Blandt andet håndværkervirksomheden Jakon, der har erstattet 20 procent af forbruget af gasbeton med gips til skillevægge i byggerier.
Læs også: Nyt værktøj kortlægger virksomheders indirekte klimabelastning
Skiftet kan spare op til 83 procent af virksomhedens CO2-udledning afhængigt af konstruktionen, som elementet indgår i, viser en rapport af Rambøll for gipsproducenten Knauf.
Hos ejendomsudvikleren AKF har man haft de samme overvejelser i forhold til betonens betydelige klimapåvirkning.
Ifølge virksomhedens ESG- og bæredygtighedschef, Christian Gjessing-Bruun, vil man nu se på at bygge mere biobaseret – halm eksempelvis - i mindre skala, blandt andet med et boligprojekt i Brøndby.
Læs også: Danske virksomheder ved for lidt om livscyklusvurderinger
“Vi er blevet så vant til tunge materialer, hovedsageligt af beton, at vores anvisninger er bygget op omkring det. Når vi bevæger os udenfor standarderne, betyder det også, at der er større risiko forbundet med at prøve noget nyt. Derfor starter vi nu i det små”, siger han til Børsen.
Løsningen, som AKF tester, hedder Ecococon og er firkantede trærammer med halm i, som kan udgøre vægge på lige fod med beton.
I en cyklusanalyse fra virksomheden kan der med denne metode spares 65 procent CO2.
- HCL