Presset på betonbranchen for grøn omstilling stiger
Betonvirksomheder kan ikke fortsætte sit arbejde uden at øge graden af bæredygtighed. Sådan lyder det fra både politisk side, investorer og nu også bygherrer. Og branchen ”lægger sig fladt ned”.
Byggebranchen skal ikke længere lade sig hundse rundt med af betonbranchen. I stedet skal krav om bæredygtighed nu på bordet, lyder det fra Hans-Bo Hylding, der er adm. direktør i FB Gruppen, kendt for en række bolig- og erhvervsbyggerier.
”Betonbranchen er jo herremændene i byggebranchen, og vi andre er tjenerne. Virksomhederne bestemmer rigtig meget, men sådan bliver det ikke ved med at være”, siger han ifølge Nordiske Medier.
Hvor FB Gruppens projekt Grønttorvet i Valby, der blev planlagt i 2016, er blev bygget med betonelementer og mursten, skal det ikke være fremtiden for bygherrens projekter, hvis ikke betonbranchen formår at omstille sig.
”I dag vil mine og andres kunder, udenlandske og danske investorer og pensionskasser, spørge, hvorfor du ikke benytter træ og andre mere bæredygtige materialer. Dengang spurgte de kun til pris og beliggenhed, men nu er det en anden tid og der er også lovgivning på vej, som vi alle skal forholde os til - og samarbejde om,” siger Hans-Bo Hylding.
Han forklarer, at når investorerne stiller grønne krav til bygherrerne må disse krav i sidste ende også stilles til betonleverandørerne. Af netop den grund nytter det heller ikke noget, hvis branchen blot hæver priserne, når graden af bæredygtighed stiger.
For selvom beton er et godt materiale til langtidsholdbart byggeri, så findes der efterhånden alternativer såsom træ, hvis priserne hæves.
Læs også: Opråb fra byggebranchen: Lad pris glide i baggrunden, så vi kan finde de bæredygtige løsninger
”Jeg får kravet fra mine investorer, og derfor får betonbranchen dem også. Og hvis vi ikke samarbejder, så når vi ikke i mål. For hvis betonbranchen hæver priserne med 20 procent, så sker der en kraftig opbremsning i 2023, ” siger Hans-Bo Hylding og forklarer videre:
”I forvejen tror jeg, det bliver rigtig hårdt for rigtig mange af os i 2023, og når vi bliver presset, må vi rykke sammen. Vi skal finde løsninger, så det ikke bliver dyrere, men bedre at bygge.”
Claus Bering, adm. direktør i CRH Concrete og formand for DI Byggeri, er klar over det, og som han siger:
”Vi er allerede på vej, og det bliver helt vildt de næste tre år. Vi lægger os med andre ord fladt ned, for vi ved i branchen, at der skal andre ting til i byggeriet.”
Både Aalborg Portland og CRH Concrete har mål om at reducere CO2-udledningen med 25 procent i 2030 og at være CO2-neutral i 2050.
- KCP