Store ambitioner kan give klima-fornuftigt samspil mellem regeringer og virksomheder

Klimainitiativer fra virksomheder kan påvirke regeringer til at indføre nye politikker. Det omvendte er i høj grad også tilfældet. Det kaldes "ambition loops", og dem må der godt komme flere af. Det viser en rapport af FN Global Compact, the World Resources Institute (WRI) og We Mean Business.

Virksomheder og regeringers handlinger påvirker hinanden i såkaldte ambition loops i kampen mod klimaforandringerne..

17.01.2019

CSR.dk

I kampen mod klimaforandringerne kan hverken regeringer eller virksomheder løse alle problemerne alene. Til gengæld kan virksomheder med deres initiativer anspore regeringer til at vedtage stærkere politikker, ligesom at regeringer med deres politikker kan skabe incitament for virksomhederne til at satse på grøn omstilling.

Det er i hvert fald konklusionen på en rapport udgivet af FN Global Compact, the World Resources Institute (WRI) og We Mean Business, hvori de kalder denne gensidige påvirkning mellem regeringer og virksomheder for 'ambition loops', skriver SDG Knowledge Hub.

Læs også: EU og Bill Gates vil bekæmpe klimaforandringer med ny fond

Rapporten, The Ambition Loop: How Business and Government Can Advance Policies that Fast Track Zero-carbon Economic Growth, viser således på den ene side, at ambitiøse mål og lovgivning fastsat af regeringer for at reducere CO2-udslip, giver virksomheder større klarhed og mod til at investere i klimaløsninger. 

Disse ambition loops hjælper både regeringer og virksomheder med at fremskynde handling og gøre yderligere fremskridt mod at nå målene fra Paris-aftalen.

Som eksempel på dette peger rapporten blandt andet på, at næsten alle lande har præsenteret indledende nationalt fastlagte bidrag (NDCs), der skal styrkes yderligere i 2020, og dermed skaber positive signaler til virksomhederne.

Men et ambition loop kan også starte hos virksomheder, hvor initiativer, som de tager, får regeringer til at vedtage politikker til at hjælpe firmaerne med at opnå deres klimamål. I rapporten nævnes velkendte initiativer fra virksomheder som at forfølge videnskabsbaserede udledningsmål, forpligte sig til 100 procent vedvarende energi, stigende energieffektivitet, forpligte sig til at stoppe skovrydning og overgang til kulstoffrikøretøjer.

Eksempler fra Kina, Indien og EU viser vejen
I en artikel kommer WRI med flere eksempler på vellykkede ambition loops.

Et af dem finder man i Kina, der i dag står for halvdelen af verdens salg af elektriske køretøjer. I 2017 annoncerede landet, at de ville sælge fem millioner elektriske køretøjer i 2020. Få dage senere annoncerede Ford og General Motors så sine egne mål til at øge salget af elektriske køretøjer. Efterfølgende fordoblede Kina i de første syv måneder af 2018 næsten deres produktion og salg af ikke-fossildrevne køretøjer.

Et andet eksempel er Indien, der i 2014 satte det ambitiøse mål, at de vil udvikle 100 gigawatt solenergi i 2022. I den forbindelse satte delstaten Karnataka sit eget mål om at udvikle 2 GW yderligere solgenerering i 2021.

Men afgifterne på solenergi medførte, at priserne varierede meget, og det gjorde, at solkraft ikke var særlig attraktiv for virksomheder. Derfor bad The Green Power Market Development Group myndighederne om at skabe klarhed omkring tidslinjen for afgiftsfritagelser for solprojekter i Karnataka.

WRI fremhæver derudover, at EU i midten af 2018 med støtte fra erhvervslivet øgede deres 2030-mål for vedvarende energi fra 27 til 32 procent og indførte en klausul, der krævede at medlemslandene skulle fjerne administrative barrierer for virksomheders købsaftaler. Dette styrkede mål og medfølgende politik vil til gengæld bidrage til at fremskynde virksomhedernes adgang til markederne for vedvarende elektricitet.

Læs også: Gratis vejrdata kan hjælpe virksomheder i kampen mod klimaforandringerne

På den måde bliver der skabt en fuld cirkel af ambition loops, og ifølge rapporten af disse blot et par eksempler på, at initiativer fra både regeringer og virksomheder kan påvirke hinanden i kampen mod klimaforandringerne.

- JMA

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J