Store ambitioner kan give klima-fornuftigt samspil mellem regeringer og virksomheder

Klimainitiativer fra virksomheder kan påvirke regeringer til at indføre nye politikker. Det omvendte er i høj grad også tilfældet. Det kaldes "ambition loops", og dem må der godt komme flere af. Det viser en rapport af FN Global Compact, the World Resources Institute (WRI) og We Mean Business.

Virksomheder og regeringers handlinger påvirker hinanden i såkaldte ambition loops i kampen mod klimaforandringerne..

17.01.2019

CSR.dk

I kampen mod klimaforandringerne kan hverken regeringer eller virksomheder løse alle problemerne alene. Til gengæld kan virksomheder med deres initiativer anspore regeringer til at vedtage stærkere politikker, ligesom at regeringer med deres politikker kan skabe incitament for virksomhederne til at satse på grøn omstilling.

Det er i hvert fald konklusionen på en rapport udgivet af FN Global Compact, the World Resources Institute (WRI) og We Mean Business, hvori de kalder denne gensidige påvirkning mellem regeringer og virksomheder for 'ambition loops', skriver SDG Knowledge Hub.

Læs også: EU og Bill Gates vil bekæmpe klimaforandringer med ny fond

Rapporten, The Ambition Loop: How Business and Government Can Advance Policies that Fast Track Zero-carbon Economic Growth, viser således på den ene side, at ambitiøse mål og lovgivning fastsat af regeringer for at reducere CO2-udslip, giver virksomheder større klarhed og mod til at investere i klimaløsninger. 

Disse ambition loops hjælper både regeringer og virksomheder med at fremskynde handling og gøre yderligere fremskridt mod at nå målene fra Paris-aftalen.

Som eksempel på dette peger rapporten blandt andet på, at næsten alle lande har præsenteret indledende nationalt fastlagte bidrag (NDCs), der skal styrkes yderligere i 2020, og dermed skaber positive signaler til virksomhederne.

Men et ambition loop kan også starte hos virksomheder, hvor initiativer, som de tager, får regeringer til at vedtage politikker til at hjælpe firmaerne med at opnå deres klimamål. I rapporten nævnes velkendte initiativer fra virksomheder som at forfølge videnskabsbaserede udledningsmål, forpligte sig til 100 procent vedvarende energi, stigende energieffektivitet, forpligte sig til at stoppe skovrydning og overgang til kulstoffrikøretøjer.

Eksempler fra Kina, Indien og EU viser vejen
I en artikel kommer WRI med flere eksempler på vellykkede ambition loops.

Et af dem finder man i Kina, der i dag står for halvdelen af verdens salg af elektriske køretøjer. I 2017 annoncerede landet, at de ville sælge fem millioner elektriske køretøjer i 2020. Få dage senere annoncerede Ford og General Motors så sine egne mål til at øge salget af elektriske køretøjer. Efterfølgende fordoblede Kina i de første syv måneder af 2018 næsten deres produktion og salg af ikke-fossildrevne køretøjer.

Et andet eksempel er Indien, der i 2014 satte det ambitiøse mål, at de vil udvikle 100 gigawatt solenergi i 2022. I den forbindelse satte delstaten Karnataka sit eget mål om at udvikle 2 GW yderligere solgenerering i 2021.

Men afgifterne på solenergi medførte, at priserne varierede meget, og det gjorde, at solkraft ikke var særlig attraktiv for virksomheder. Derfor bad The Green Power Market Development Group myndighederne om at skabe klarhed omkring tidslinjen for afgiftsfritagelser for solprojekter i Karnataka.

WRI fremhæver derudover, at EU i midten af 2018 med støtte fra erhvervslivet øgede deres 2030-mål for vedvarende energi fra 27 til 32 procent og indførte en klausul, der krævede at medlemslandene skulle fjerne administrative barrierer for virksomheders købsaftaler. Dette styrkede mål og medfølgende politik vil til gengæld bidrage til at fremskynde virksomhedernes adgang til markederne for vedvarende elektricitet.

Læs også: Gratis vejrdata kan hjælpe virksomheder i kampen mod klimaforandringerne

På den måde bliver der skabt en fuld cirkel af ambition loops, og ifølge rapporten af disse blot et par eksempler på, at initiativer fra både regeringer og virksomheder kan påvirke hinanden i kampen mod klimaforandringerne.

- JMA

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet