Store ambitioner kan give klima-fornuftigt samspil mellem regeringer og virksomheder

Klimainitiativer fra virksomheder kan påvirke regeringer til at indføre nye politikker. Det omvendte er i høj grad også tilfældet. Det kaldes "ambition loops", og dem må der godt komme flere af. Det viser en rapport af FN Global Compact, the World Resources Institute (WRI) og We Mean Business.

Virksomheder og regeringers handlinger påvirker hinanden i såkaldte ambition loops i kampen mod klimaforandringerne..

17.01.2019

CSR.dk

I kampen mod klimaforandringerne kan hverken regeringer eller virksomheder løse alle problemerne alene. Til gengæld kan virksomheder med deres initiativer anspore regeringer til at vedtage stærkere politikker, ligesom at regeringer med deres politikker kan skabe incitament for virksomhederne til at satse på grøn omstilling.

Det er i hvert fald konklusionen på en rapport udgivet af FN Global Compact, the World Resources Institute (WRI) og We Mean Business, hvori de kalder denne gensidige påvirkning mellem regeringer og virksomheder for 'ambition loops', skriver SDG Knowledge Hub.

Læs også: EU og Bill Gates vil bekæmpe klimaforandringer med ny fond

Rapporten, The Ambition Loop: How Business and Government Can Advance Policies that Fast Track Zero-carbon Economic Growth, viser således på den ene side, at ambitiøse mål og lovgivning fastsat af regeringer for at reducere CO2-udslip, giver virksomheder større klarhed og mod til at investere i klimaløsninger. 

Disse ambition loops hjælper både regeringer og virksomheder med at fremskynde handling og gøre yderligere fremskridt mod at nå målene fra Paris-aftalen.

Som eksempel på dette peger rapporten blandt andet på, at næsten alle lande har præsenteret indledende nationalt fastlagte bidrag (NDCs), der skal styrkes yderligere i 2020, og dermed skaber positive signaler til virksomhederne.

Men et ambition loop kan også starte hos virksomheder, hvor initiativer, som de tager, får regeringer til at vedtage politikker til at hjælpe firmaerne med at opnå deres klimamål. I rapporten nævnes velkendte initiativer fra virksomheder som at forfølge videnskabsbaserede udledningsmål, forpligte sig til 100 procent vedvarende energi, stigende energieffektivitet, forpligte sig til at stoppe skovrydning og overgang til kulstoffrikøretøjer.

Eksempler fra Kina, Indien og EU viser vejen
I en artikel kommer WRI med flere eksempler på vellykkede ambition loops.

Et af dem finder man i Kina, der i dag står for halvdelen af verdens salg af elektriske køretøjer. I 2017 annoncerede landet, at de ville sælge fem millioner elektriske køretøjer i 2020. Få dage senere annoncerede Ford og General Motors så sine egne mål til at øge salget af elektriske køretøjer. Efterfølgende fordoblede Kina i de første syv måneder af 2018 næsten deres produktion og salg af ikke-fossildrevne køretøjer.

Et andet eksempel er Indien, der i 2014 satte det ambitiøse mål, at de vil udvikle 100 gigawatt solenergi i 2022. I den forbindelse satte delstaten Karnataka sit eget mål om at udvikle 2 GW yderligere solgenerering i 2021.

Men afgifterne på solenergi medførte, at priserne varierede meget, og det gjorde, at solkraft ikke var særlig attraktiv for virksomheder. Derfor bad The Green Power Market Development Group myndighederne om at skabe klarhed omkring tidslinjen for afgiftsfritagelser for solprojekter i Karnataka.

WRI fremhæver derudover, at EU i midten af 2018 med støtte fra erhvervslivet øgede deres 2030-mål for vedvarende energi fra 27 til 32 procent og indførte en klausul, der krævede at medlemslandene skulle fjerne administrative barrierer for virksomheders købsaftaler. Dette styrkede mål og medfølgende politik vil til gengæld bidrage til at fremskynde virksomhedernes adgang til markederne for vedvarende elektricitet.

Læs også: Gratis vejrdata kan hjælpe virksomheder i kampen mod klimaforandringerne

På den måde bliver der skabt en fuld cirkel af ambition loops, og ifølge rapporten af disse blot et par eksempler på, at initiativer fra både regeringer og virksomheder kan påvirke hinanden i kampen mod klimaforandringerne.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus