26.06.2017  |  Klima, miljø og energi

Amerikanske virksomheder køber stort ind af vedvarende energi

Flere store amerikanske virksomheder vælger at trodse Donald Trumps holdninger til klimaændringer og investerer i stigende grad i vedvarende energi. Det gavner industriens mål om en CO2-reducering.

I USA investerer store virksomheder i øjeblikket i vedvarende energi som aldrig før. Nogle af disse er Walmart og General Motors - og deres investeringer har betydning for industrien.

Læs også: Cirkulær økonomi skal redefinere vækst

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Således skriver St. Louis Post-Dispatch, at virksomhederne er med til at drive væksten i en industri, der ses som nøglen til reducering af CO2-udslippet i USA.

Sidste år blev næsten 40 procent af de amerikanske vind-kontrakter underskrevet af virksomheder sammen med universitets- og militærkunder. Ifølge American Wind Energy Association var tallet på blot fem procent i 2013.

Vedvarende energikilder er konkurrencedygtige
En stigning som denne skyldes i høj grad lavere elregninger. Virksomheder som General Motors ser vedvarende energi som konkurrencedygtig, og så er prisen på disse ofte billigere end konventionelle energikilder.

Derfor har bilproducenten indgået aftaler med to vindmølleparker i Texas. Her skal energien bruges til et bredt omfang af virksomhedens faciliteter, herunder den selskabets amerikanske SUV-fabrik i Arlington.

Ifølge Rob Threlkeld, der er GM's globale direktø for vedvarende energi, har selskabet allerede sparet næsten 34 millioner kroner om året på verdensplan. Og skal man tro Rob Threlkeld, skyldes besparelsen, at vind- og solenergi er blevet billigt, skriver St. Louis Post-Dispatch.

Amerikanske virksomheder følger egen dagsorden
Den voksende efterspørgsel efter grøn energi kommer i kølvandet på den amerikanske præsident Donald Trumps besked om, at USA trækker sig fra Paris-aftalen. Ifølge St. Louis Post-Dispatch forfølger flere amerikanske virksomheder deres egne energidagsordener uafhængig af den politik, der bliver bestemt i Washington.

Læs også: Grønne vinde for fremtidens containerskibe

I løbet af de sidste fire år har virksomheder indgået kontrakter for cirka 7 gigawatt af vedvarende energi - det er nok til at få strøm i mere end én million boliger. Ifølge Edison Foundation Institute for Electric Innovation forventes tallet at stige til 60 GW i 2025.

Alene i år har Home Depot, T-Mobile, Goldman Sachs og General Mills annonceret store investeringer i vedvarende energi. Disse investeringer kaldes også PPA'er og er 10 til 20-årige kontrakter, hvor ejeren af et stort sol- eller vindprojekt sælger elektricitet til store kunder - ofte til lavere priser end dem, der opkræves af forsyningsvirksomheder.

Energikilder til attraktive priser
Med sådanne aftaler får brugerne blandt andet mulighed for at købe vedvarende energi til attraktive priser uden forudgående investering. Ifølge Mark Vanderhelm, der er energidirektør hos Walmart, er virksomheden halvvejs i kampen om at nå sit mål om at købe 50 procent af sin strøm fra vedvarende energikilder inden 2025.

Mens kæden har installeret solpaneler på hundredevis af butikker, har den også købt meget af sin grønne energi via to PPA'er:

Læs også: Virksomheder til EU: I skal fortsat være klimafrontløbere

"For at kunne nå koncernens mål, kan vi ikke nøjes med at gøre en indsats ude i butikkerne. Vi har simpelthen ikke nok tagareal", siger Mark Vanderhelm.

Ikea som undtagelse
Som en undtagelse findes Ikea, der foretrækker at eje de vedvarende energikilder, der anvendes i de amerikanske varehuse, herunder solcelleanlæg på taget og to vindmølleparker i Texas og Illinois.

Tilgangen er en del af det svenske selskabs langsigtede strategi, der går ud på at eje alle butikker, fabrikker og det land, de er bygget på.

Siden 2014 har næsten 100 store globale virksomheder forpligtet sig til at overgå til 100 procent vedvarende energi gennem et partnerskab med The Climate Group, der arbejder mod at reducere drivhusgasemissioner.

Mange virksomheder ser med fra sidelinjen
Men selvom to nye virksomheder om måneden tager del i indsatsen, er der stadig mange, der ser med fra sidelinjen, skriver St. Louis Post-Dispatch. Det skyldes blandt andet, at de mangler et overordnet internt bæredygtighedsmandat, eller fordi kontrakterne er for lange.

Læs også: "Ingen kan gøre det alene"

Derudover har mange små og mellemstore virksomheder også svært ved at drage fordel af den vedvarende energi. Det skyldes blandt andet, at mange mindre projekter har en tendens til at afhænge af de lokale incitamenter.

Alligevel forventer eksperter i industrien, at amerikanske virksomheder vil fortsætte deres ambitiøse offentlige forpligtelser til at øge vedvarende energi i fremtiden.

- EL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere