13.01.2020 | Strategi & ledelse
Analyse: Mærsk indbygger CSR i overordnet strategi
Indhold fra partner Hvad er dette?
Der er ingen tvivl om, at Anette Stube har tjent Mærsk godt. Men ESG-ratingbureauerne har ikke honoreret arbejdet med helt samme iver som de mange CSR-kåringer og priser har. Succeskriteriet er nu at levere reelle CO2-reduktioner og tjene penge på det.
Mærsk nedlægger sin CSR-funktion. For Mærsk er CO2-reduktioner nu reelt en del af den overordnede forretning og en decentral CSR-funktion er derfor ikke længere nødvendig.
Mærsks nu hedengangne CSR-funktion vandt mange priser, men løftede aldrig ESG-vurderingerne. Set i bagklogskabens ulideligt klare lys har beslutningen om at nedlægge CSR-funktionen ligget i Mærsk-ledelsens kort siden 2015, skriver Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar i en analyse.
Mærsk har nedlagt sin ellers prisvindende CSR-afdelingen og afskediget bæredygtighedschefen gennem mange år, Anette Stube.
Umiddelbart har den danske CSR-verden reageret med forundring over, at CSR-afdelingen på Esplanaden er blevet vejet og fundet for let til fremtidens strategiske arbejde med samfundsansvar og ambitiøse klimamål.
I dagspressen har man kunnet læse, at Helene Regnell, tidligere CSR-ansvarlig i både Salling Group og Novo Nordisk og nu selvstændig CSR-konsulent, vurderer, at Mærsk nu mister det strategiske fokus på samfundsansvar.
Fra investorernes side tolkede investeringsdirektør i MP Pension, Anders Schelde, det noget anderledes. ”Jeg kan slet ikke forestille mig, at det er udtryk for en nedprioritering,” udtalte han.
Set i bagklogskabens klare lys har beslutningen om at nedlægge CSR-funktionen ligget i Mærsk-ledelsens kort siden 2015. Det var nemlig i 2015 koncernen reelt for alvor løftede samfundsansvaret ind i klimadebatten og for alvor satte samfundsansvaret på den strategiske dagsorden.
Strategi & ledelse

Klimaudsigten for 2022: Direktører udpeger største fremskridt og barrierer på klimaområdet
Økonomisk Ugebrev har spurgt fremtrædende topledere og erhvervsorganisationer om, hvad de ser som de største fremskridt og barrierer på klimaområdet. Ifølge Morten Dyrholm, direktør for marketing, kommunikation og bæredygtighed i Vestas, udgør det nye tyske regeringsgrundlag det største fremskridt på klimafronten i 2021. Ib Enevoldsen, administrerende direktør for Rambøll i Danmark, udpeger derimod den nylige aftale om CO2-fangst som en af årets største landvindinger.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Den amerikanske generalforsamlingssæson er skudt i gang, og flere steder har aktive aktionærer stillet forslag om selskabernes indflydelse på den systemiske racisme i USA.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Investeringschef: Vi fik ingen nævneværdige overordnede klimafremskridt i 2021
Økonomisk Ugebrev har spurgt fremtrædende stemmer i og omkring finanssektoren, hvad de ser som de største fremskridt og barrierer på klimaområdet. Ifølge Anders Schelde, investeringschef i AkademikerPension, er fremskridtene på klimaområdet i 2021 så ubetydelige, at han ikke ønsker at fremhæve nogen. Maria Simonson, chef for Group Societal Impact & Sustainability i Danske Bank, finder derimod, at den finansielle sektor tog et klart skridt fremad, da der i 2021 blev etableret fælles definitioner og standarder for opnåelse af klima-neutralitet, hvoraf flere er forankret i FN-systemet.
Indhold fra partner
Kommunikation

Artikelsamling: EU Sustainable Finance
Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar dækker i et dansk perspektiv løbende EU’s handlingsplan for bæredygtig finansiering (Sustainable Finance) gennem analyser og kritisk journalistik samt undersøger hvad det betyder for sektoren og for EU´s bæredygtige mål.
Indhold fra partner
Kommunikation

Boom i selskaber med ny politik for ansvarlig skattepraksis
Årets Rating af Tax Governance i Danmarks 100 største virksomheder viser stor fremgang – også samlet set på tildelte point på samtlige målepunkter.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

UPDATE: We added more data on Human Rights allegations to the Xklude database.
n this update we added 225 cases on human rights allegations linked in 88 companies.
Indhold fra partner