27.08.2015  |  Medarbejder

Arbejdsgivere presser syge medarbejdere på job

Selvom man er syg, tager mange stadig på arbejde. For chefen presser nogle gange medarbejdere til at møde frem, selvom de burde blive hjemme. En stigende tendens, viser erfaringer fra fagforening.

En ny undersøgelse fra Epinion viser, at mange medarbejdere føler sig presset til at tage på arbejde, selvom de er syge.

Blandt andet viser undersøgelsen, at 18 procent af HK/Privats medlemmer har oplevet, at blive presset på arbejde af deres arbejdsgiver, selvom de var syge.

Læs også: Seksuelle minoriteter oplever diskrimination på jobbet

Og det er genvejen til et dårligt arbejdsmiljø, mener næstformand i HK/Privat, Marianne Vind.

”Når man er uarbejdsdygtig, har man ret til at blive hjemme, og så skal chefen ikke presse dig til at tage på arbejde. Det gør det sværere at blive rask, og man risikerer at smitte kollegerne. Samtidig skaber det en kultur, hvor man mistænkeliggør medarbejderne og slet ikke viser tillid til dem”, siger hun ifølge Avisen.dk. 

Hos en anden fagforening, FOA, oplever man ligeledes en stigning i antallet af medlemmer, der føler sig presset til at arbejde trods snottede næser og varme pander.

”I løbet af det sidste års tid har vi fået langt flere meldinger om medlemmer, som føler sig presset til at tage på arbejde, selvom de er syge. Vi har endda eksempler på ledere, der presser medarbejdere til at bruge feriedage, når de er syge”, fortæller Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA.

Hun oplever, at det er sparerunder, der gør medarbejderne bekymrede over deres jobsikkerhed.

Læs også: Hver fjerde har oplevet mobning på arbejdspladsen

Hos brancheorganisationen Dansk Erhverv mener chef for HR og Arbejdsmiljø, Rikke B. Ørum, at syge ansatte skal have ret til at være syge, men at det til tider kan være et vurderingsspørgsmål.

”Det er klart, at hvis man nyser, hoster og har blanke øjne, så skal man blive hjemme. Men i nogle tilfælde kan man godt gå på arbejde. Det handler om altid at afveje, om man er i stand til at arbejde, om man risikerer at smitte kollegerne, og om man egentlig bliver mere rask af at blive hjemme”, siger hun.

-JPN

Mere fra Joacim

Joacim Præst Nielsen

Redaktionsassistent

Uddannelse: Journalist ved Danmarks Medie- & Journalisthøjskole 2011-2015 og Institut Hautes Études de Communication Sociale i Bruxelles. Kandidatstuderende ved Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet. Udlært som journalist ved Udenrigsministeriets Presseenhed, Dagbladet Børsen. Fokusområder: Internationale relationer, EU, erhvervsjournalistik og virksomheder i hans arbejds- og studi…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere