Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

I takt med det bliver tydeligt, at klimaforandringerne på en lang række områder rammer skævt, bliver principper om klimaretfærdighed centrale for mange klimabevægelser. Men er samtænkningen af opgør med kapitalisme, kolonialisme og racisme produktivt for klimakampen?

26.03.2025

CSR.dk

Klimaforandringerne er globale, men rammer ikke alle lige hårdt.

Ifølge FN’s Klimapanel var dødstallene fra ekstreme vejrhændelser mellem 2010 og 2020 femten gange højere i de mest sårbare regioner end i de mindst sårbare. Samtidig er det især stater og selskaber med historisk høje udledninger, der i dag har bedst mulighed for at tilpasse sig.

Denne ulighed i konsekvenser har skabt et stigende fokus på klimaretfærdighed. Det handler grundlæggende om, at dem, der har haft størst ansvar for krisen, også skal bære de største byrder i løsningen. Samtidig skal de mest udsatte lande og befolkningsgrupper sikres indflydelse og kompensation.

Begrebet har vundet frem både blandt forskere, aktivister og i internationale processer. I den seneste rapport fra FN’s Klimapanel fremgår det, at historiske uligheder som kolonialisme er blandt de strukturelle årsager til forskellene i sårbarhed over for klimaforandringer. Under COP27 i 2022 blev der oprettet en fond, der skal kompensere udsatte lande for tab og skader.

Klimakamp som systemkritik

I flere klimabevægelser kobles klimaretfærdighed i dag med bredere samfundskritik. Det ses blandt andet hos aktivister som Esther Michelsen Kjeldahl fra Fossilfri Fremtid. Hun var med til at stifte Den Grønne Ungdomsbevægelse og fremhæver, at forståelsen af klimakrisen i stigende grad kobles til ulighed og historisk uretfærdighed.

”Så det var en erkendelse af, at der findes en guldgrube af viden om de globale systemer, som klimakrisen også hænger sammen med, og at det er vigtigt at lytte til de perspektiver”, siger hun til Information.

Kritikere af denne tilgang har dog peget på, at klimabevægelsen risikerer at ekskludere brede grupper ved at koble dagsordenen til andre komplekse problemstillinger. Alligevel fastholder aktivister som Esther Michelsen Kjeldahl, at der er behov for at tale om strukturelle årsager og mobilisere flere grupper i samfundet.

”Vi er grundlæggende interesserede i at mobilisere så mange mennesker som muligt, og jeg synes også, det er smukt, at man kan kæmpe sammen for en kamp, uden at man nødvendigvis mener præcis det samme”, siger hun.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg