Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

I takt med det bliver tydeligt, at klimaforandringerne på en lang række områder rammer skævt, bliver principper om klimaretfærdighed centrale for mange klimabevægelser. Men er samtænkningen af opgør med kapitalisme, kolonialisme og racisme produktivt for klimakampen?

26.03.2025

CSR.dk

Klimaforandringerne er globale, men rammer ikke alle lige hårdt.

Ifølge FN’s Klimapanel var dødstallene fra ekstreme vejrhændelser mellem 2010 og 2020 femten gange højere i de mest sårbare regioner end i de mindst sårbare. Samtidig er det især stater og selskaber med historisk høje udledninger, der i dag har bedst mulighed for at tilpasse sig.

Denne ulighed i konsekvenser har skabt et stigende fokus på klimaretfærdighed. Det handler grundlæggende om, at dem, der har haft størst ansvar for krisen, også skal bære de største byrder i løsningen. Samtidig skal de mest udsatte lande og befolkningsgrupper sikres indflydelse og kompensation.

Begrebet har vundet frem både blandt forskere, aktivister og i internationale processer. I den seneste rapport fra FN’s Klimapanel fremgår det, at historiske uligheder som kolonialisme er blandt de strukturelle årsager til forskellene i sårbarhed over for klimaforandringer. Under COP27 i 2022 blev der oprettet en fond, der skal kompensere udsatte lande for tab og skader.

Klimakamp som systemkritik

I flere klimabevægelser kobles klimaretfærdighed i dag med bredere samfundskritik. Det ses blandt andet hos aktivister som Esther Michelsen Kjeldahl fra Fossilfri Fremtid. Hun var med til at stifte Den Grønne Ungdomsbevægelse og fremhæver, at forståelsen af klimakrisen i stigende grad kobles til ulighed og historisk uretfærdighed.

”Så det var en erkendelse af, at der findes en guldgrube af viden om de globale systemer, som klimakrisen også hænger sammen med, og at det er vigtigt at lytte til de perspektiver”, siger hun til Information.

Kritikere af denne tilgang har dog peget på, at klimabevægelsen risikerer at ekskludere brede grupper ved at koble dagsordenen til andre komplekse problemstillinger. Alligevel fastholder aktivister som Esther Michelsen Kjeldahl, at der er behov for at tale om strukturelle årsager og mobilisere flere grupper i samfundet.

”Vi er grundlæggende interesserede i at mobilisere så mange mennesker som muligt, og jeg synes også, det er smukt, at man kan kæmpe sammen for en kamp, uden at man nødvendigvis mener præcis det samme”, siger hun.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø