12.02.2019 | Klima, miljø og energi
Bæredygtighed i byggeriet skal ned i øjenhøjde
Et nyt samarbejde har til formål at udbrede kendskabet til bæredygtighed og bæredygtige materialer i byggebranchen. Det har hidtil udmøntet sig et informationshæfte og en guide.
Danske Byggecentre vil komme manglende viden om bæredygtigt byggeri til livs og er derfor indgået i et branchesamarbejde med Dansk Byggeri, Smith Innovation med støtte fra Grundejernes Investeringsfond, der skal udbrede kendskabet til bæredygtighed og bæredygtige materialer.
Bæredygtighed i byggeriet er en agenda, som ivrigt diskuteres og fremhæves som et vigtigt parameter i den grønne omstilling. Men undersøgelser viser også, at der fortsat er en udbredt mangel på generel viden om bæredygtigt byggeri hos særligt små og mellemstore håndværksvirksomheder.
Læs også: Spidsen af Ørestad bliver det første byggeri baseret på FN's verdensmål
Det vil Danske Byggecentre nu komme til livs og er derfor indgået i et branchesamarbejde med Dansk Byggeri og Smith Innovation med støtte fra Grundejernes Investeringsfond, der skal udbrede kendskabet til bæredygtighed og bæredygtige materialer. Samarbejdet har titlen ”Vælg Bæredygtigt”.
”En af de helt store udfordringer indenfor bæredygtighed i byggeriet er viden. Det kan være svært at gennemskue, hvad det vil sige at bygge eller renovere bæredygtigt. Hos Danske Byggecentre vil vi gerne hjælpe med at få bæredygtighed ned i øjenhøjde for alle i branchen”, udtaler Palle Thomsen, adm. direktør Danske Byggecentre og fortsætter:
”Vælg Bæredygtigt vil højne vidensniveauet både i de danske byggecentre og ude hos de udførende håndværkere, så det i sidste ende bliver nemmere at træffe det rigtige valg på et oplyst grundlag”, siger han.
Hæfte om bæredygtige materialevalg
Hidtil har samarbejdet udmøntet sig i et informationshæfte om bæredygtige materialevalg til de kunderådgivere, der skal vejlede både professionelle og private om valg af byggematerialer og -løsninger i hverdagen. Hæftet præsenterer en række principper for, hvordan man kan træffe gode materialevalg, som er med til at skabe et bæredygtigt byggeri eller renovering.
”Det primære sigte fra vores side er at sætte vores medarbejdere i stand til at vejlede særligt de små og mellemstore håndværksvirksomheder i at vælge og bygge bæredygtigt. Det er ikke meningen, at vi skal sige det ene valg er bedre end det andet, men derimod hæve et generelt vidensniveau hos både kunderådgivere og kunder, så bæredygtighed ikke bliver valgt fra baseret på fordomme eller manglende viden”, siger Palle Thomsen.
Læs også: Eksperter: Byggeriet er en overset klimasynder
Der er også udarbejdet en guide til bæredygtige materialevalg, som skal ligge fremme i alle danske byggecentre, og som håndværkerne kan tage med sig på farten. Guiden præsenterer fem enkle principper for, hvordan man kan vælge mere bæredygtige materialer. Det er konkretiseret i forhold til fem materialegrupper, så håndværkeren hurtigt kan orientere sig, når vedkommende står overfor et valg i det lokale byggecenter.
- JMA
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.