B Corp kan inspirere og udvikle din forretning

B står for ”benefit”. Ifølge dem, der arbejder med B Corps, er der mange fordele at hente, når man melder sig under fanerne: inspiration, ideer til forretningsudvikling og et fantastisk fællesskab.

Nikoline Olesen og Nille Nolsø Skalts er B-Corps danske frontkvinder..

22.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

B-Corp bevægelsen er den nye dreng i certificeringsklassen. Han er ikke fræk, men han kræver lidt mere end de andre børn: for at blive en certificeret skal man ikke bare performe på et vist niveau, det skal også være en del af ens vedtægter og formål, at man også arbejder for at gøre godt for samfundet:

”Certificeringen skaber synlighed om, hvad det er, vi konkret gør, og at det ikke bare er noget, vi siger, når vi siger, vi er ”et godt selskab”. Den viser, at det er noget, vi forpligter os til. Den skaber transparens, for dens indhold og resultater er tilgængelige for alle. Men B Corp er mere end en certificering, fordi man også juridisk forpligter sig på sit formål,” forklarer Nille Nolsø Skalts, som er hovedkraften bag B Corp-bevægelsen i Danmark.

Fællesskab trækker
På B Corps hjemmeside er der i øjeblikket fire danske certificerede B Corps. En af dem er Skagerak, hvis ejer i en Youtubefilm fortæller, hvorfor de har valgt at blive certificeret og skrive ind i virksomhedens formål, at de vil bidrage til en bedre verden:

”Grundtanken om at bruge sin virksomhed til at løse problemer og have omtanke for planet og mennesker er vi helt forelskede i, Vi havde søgt efter noget, som strakte sig ud over produktet, og vi var begejstrede for at det er et fællesskab, hvor man kan udveksle erfaringer,” siger Jesper Panduro.

Det med fællesskabet var også noget, der fangede Nicoline Olesens opmærksomhed, da hun og hendes kollegaer i bureauet Märk besluttede sig for at blive B Corp:

”Det, jeg blev fascineret af, var ikke så meget, at det var en certificering, men snarere mødet med et community, som havde taget radikalt stilling til en virksomheds rolle i det samfund, de er en del af – at den rolle godt kan være noget andet end bare at tjene penge til aktionærerne. Så for mig er B Corp allermest en bevægelse af fremsynede virksomheder og virksomhedsledere, som er samlet under bevægelsens slogan: at det handler om at være bedst for verden og ikke bedst i verden”, siger hun.

"B Corp har udviklet en standard, som samtidig fungerer som ledelsesværktøj, hvor man kommer hele vejen rundt i at forstå sin virksomhed og med spørgsmål som udfordrer ens tænkning."

Nille Nolsøe Skals

Standard og værktøj er gratis konsulentbistand
B Corp bevægelsen opstod i USA i 2007, og i dag er der virksomheder i 50 lande og 130 industrier, som har valgt at blive en del af fællesskabet. Kernen i arbejdet er B Corp-standarden, som opdateres hvert andet år.

I alt er ca. 2.100 virksomheder blevet certificeret som B Corp. Men omkring 50.000 har brugt værktøjet:

”B Corp har udviklet en standard, som samtidig fungerer som et ledelsesværktøj, hvor man kommer hele vejen rundt i at forstå sin virksomhed, og med spørgsmål som udfordrer ens tænkning. Samtidig er der knyttet best practice eksempler fra de højest scorende B Corps til alle spørgsmål, ligesom du, når du udfylder spørgeskemaet online, får ideer til, hvad din virksomhed kunne gøre for at blive bedre. Og alt det koster det ikke noget at bruge. Det er gratis management consulting,” siger Nille Nolsø Skalts.

Nicoline Olesen har afleveret sin virksomheds ansøgning om certificering og har sluttet sig til Nille Nolsø Skalts arbejde for at udbrede B Corp i Danmark. Men også på egen virksomhedskrop har hun mærket, hvad det giver at arbejde med certificeringen:

”For Märk har processen givet en masse gode ideer til, hvordan vi kan udvikle vores forretning, så den er fremtidssikret. Ikke kun inden for miljø eller social men hele vejen rundt, og det holistiske perspektiv på hvad det vil sige at være en god virksomhed, det finder man ikke andre steder”, siger hun.

En del virksomheder vælger da også at arbejde forholdsvis længe med standarden, før de sender ansøgningen om certificering ind. De vil gerne bruge det internt først og få alle i organisationen involveret.

"Rygraden i vores nervesystem"
Til Sustainable Brands i Detroit i maj mødte CSR.dk Christopher Sveen, som samme dag havde afleveret sin ansøgning om B Corp-certificering af den start-up virksomhed, han er en del af: UBQ Materials, som efter års forskning og udvikling er tæt på at kunne præsentere deres plastiklignende materiale baseret på husholdningsaffald:

Sådan bliver man B Corp-certificeret

Man udfylder et omfattende spørgeskema, med spørgsmål inden for fem områder: miljø, medarbejdere, kunder, lokalsamfund og governance.

Efter en gennemgang og bedømmelse af ansøgningen modtager man en samlet score, som minimum skal være 80 ud af 200 for at opnå certificering.

Så skal virksomheden bekræfte sin juridiske forpligtelse til at sidestille profit med samfundsimpact og tilgodese alle interessenter i beslutningsprocesser i både formålsparagraf og vedtægter.

Resultaterne af alle B Corps evalueringer er tilgængelige på www.bcorporation.net under ”community”.

Certificeringen måler på:

1) Virksomhedens formål og forretningsmodel: Hvorfor har man virksomheden, og hvordan bruger man sin forretningsmodel til at gøre verden bedre.

2) Virksomhedens praksisser og drift: Man måles på adfærd og politiker og på, om man opfører sig ordentligt – ikke kun overfor aktionærer men overfor alle virksomhedens interessenter.

”Når man har tænkt sig at vokse så meget som os, så giver B Corp-værktøjet dig en slags dna, noget du næsten kan bruge som en strategi for, hvordan du vil have din virksomhedskultur til at udvikle sig. Vi synes, det er vigtigt at få på plads nu, så vi kan læne os op ad det, når vi vokser til 50, 100, 500 personer i fremtiden,” forklarer han.

Christopher Sveen har udfyldt ansøgningen i samtale med sin CEO, med deres investorer, andre dele af ledelsen, virksomhedens øvrige medarbejdere osv.:

”Der har været mange spørgsmål om noget, vi måske ikke arbejder med i dag – bl.a. fordi vi stadig er en meget lille virksomhed. Men vi får anledning til at føre samtale med os selv og vores medarbejdere om, hvad vi gerne vil, og hvad vi går op i. Det giver os chancen for at være proaktive. Vi får en slags vejkort, som viser os, hvad vi kunne gøre, hvis vi ville,” siger Christopher Sveen og fortsætter:

”Både vores investor og vores ledelse betragter dette som noget, der vil hjælpe os med at udvikle vores virksomhed. Man kan sige, at B Corp udgør en slags rygrad i forhold til det nervesystem, vi gerne vil have vores virksomhedskultur til at udvikle sig til".

Intern inspiration
B Corps findes i alle størrelser og spørgeskemaet til analysen findes også i forskellige udgaver afhængig af virksomhedsstørrelse. Der er er også store koncerner, som er en del af B Corp-bevægelsen, dog uden at have certificeret hele butikken.

I stedet vælger de typisk at få et antal datterselskaber certificeret, og de tjener så som inspiration for resten af virksomheden:

”I franske Danone er man f.eks. ved at få certificeret 10 datterselskaber, og koncernen har så en dedikeret B Corp-manager, som bruger de 10 boldbaner til at identificere, hvad resten af koncernen kan lære af det,” fortæller Nille Nolsø Skalts.

Danone har sat sig det mål, at hele koncernen skal være certificeret som B Corp i 2030. Det er den første multinationale virksomhed, der har taget det skridt, hvilket af nogle tolkes som et tegn på, at B Corp er ved at blive mainstream.

Danske planer
Nille Nolsø Skalts og Nicoline Olesen forventer at der med udgangen af 2017 vil være 10 certificerede B Corps i Danmark. Sideløbende skal der bygges en forening op, som står for samarbejde, udvikling og certificering, men om den skal være dansk eller skandinavisk, og hvem dens vigtigste alliancepartnere skal være, er under overvejelse.

I første omgang er der for nylig kommet et dansk website - www.bcorp.dk med inspiration og tilbud til interesserede danske virksomheder.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: certificering og uddannelse

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J