16.10.2017  |  Klima, miljø og energi

Banebrydende ventilationsløsning tegner lovende for grøn omstilling

Indhold fra partner Hvad er dette?

WindowMaster går, sammen med to projektpartnere og Aalborg Universitet, i spidsen for den grønne omstilling i byerne med deres prisvindende projekt, der kan reducere energiforbruget til køling i kontorbygninger med op til 90% i et typisk 2020-byggeri.

Udvikling af energiteknologi er en særlig dansk styrke, og kapløbet om at skabe bæredygtige byer er et udtryk for en sund viljestyrke til at nå målet om en grønnere hverdag. Senest har Professor og projektleder Per Heiselberg fra Aalborg Universitet i samarbejde med WindowMaster, Troldtekt og Spæncom taget et stort skridt i den rigtige retning. I et større, prisvindende projekt har de fire projektpartnere kombineret tre kendte teknologier: naturlig ventilation, diffuse loftplader og termoaktive betondæk. Tilsammen giver de tre elementer en ny løsning, der kan reducere energiforbruget til køling med op til 90% i et typisk 2020-byggeri. Den nye løsning, der har potentiale til at effektivisere energiforbruget i Danmark, bidrager dermed til den grønne omstilling og øger eksportmulighederne af klimavenlige løsninger til det globale marked.

Fremtidens kontorbyggeri kan løses med prisvindende projekt
Projektet har vakt stor interesse i branchen, og projektparterne kunne tidligere i år høste frugten af det hårde arbejde, da de i juni modtog den prestigefyldte ELFORSK pris, der blev overrakt af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i forbindelse med Energiens Topmøde, der arrangeres af Dansk Energi.

Hvert skridt vi tager i retning mod en grønnere hverdag, er et skridt i den rigtige retning. Det har hele tiden været WindowMasters vision at bidrage til denne udvikling, hvorfor vi også dedikerer ressourcer til forskning i bæredygtig ventilation og indeklima. Derfor er det også fantastisk, når det lykkedes, og vores projekter både anerkendes og med succes kan implementeres,” udtaler Erik Boyter, CEO hos WindowMaster.

Projektet har haft til formål at udvikle en ny løsning til naturlig køling og ventilation af kontorbyggeri. Moderne lavenergi-kontorbyggeri er meget velisoleret og lufttæt, hvilket har resulteret i et behov for køling året rundt. I mange kontorbygninger bruges mekanisk ventilation og frikøling for at opnå et tilfredsstillende indeklima. Men for at undgå træk må udeluften i vinterperioden opvarmes, hvilket tydeligt kan ses på det samlede elforbrug. Det er der nu en energirigtig løsning på.

WindowMaster A/S og resten af holdets vinderløsning kombinerer nemlig naturlig ventilation med diffus loftsindblæsning og udnyttelse af aktive betondæks termiske egenskaber, som muliggør ventilation såvel som køling til kontorbyggeri året rundt. Løsningen eliminerer el-behovet til lufttransport, optimerer udnyttelsen af udeluftens kølingspotentiale hele året og udnytter via natkøling bygningens termiske masse i sommermånederne uden at gå på kompromis med akustikken. Resultatet er derfor en bygning med et optimalt indeklima, et mindre energiforbrug og mindre CO2 udledning.

Projektets slutrapport (Naturlig køling og ventilation via diffus loftsindblæsning og termoaktive konstruktioner) kan læses her.

Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtige byer

Mere fra WindowMaster A/S

WindowMaster A/S

http://www.windowmaster.dk/

WindowMaster skaber sunde, sikre og bæredygtige indeklimaløsninger i bygninger, til glæde for de mennesker som arbejder og opholder sig der. Det sker ved automatisk at ventilere rummene med masser af frisk luft, gennem vinduer i facade og tag.Vi tilbyder byggebranchen en fremsynet og fleksibel løsning i højeste kvalitet, i form af vores intelligente vinduesåbnere og kontrolsystemer til naturlig ve…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere