10.10.2014  |  Klima, miljø og energi

Behov for øget vejledning om LED-pærer

Sverige er blandt de lande, der er bedre end os til at vælge LED-pærer, og det medvirker til, at broderfolket udleder mindre CO2 per indbygger end danskerne. Mere forbrugervejledning om LED er påkrævet, mener producent.

Danmark sender mere CO2 ud i atmosfæren end flere andre europæiske lande, blandt andet Sverige. Det viser den seneste opgørelse (2011-tal, red.) fra U.S. Energy Information Administration (EIA) af CO2-udledning per indbygger i de europæiske lande.

Om Osram

Osram, med hovedkvarter i München, Tyskland, er en af de to ledende belysningsproducenter i verden.

Virksomhedens produktportefølje dækker hele værdikæden af belysningsprodukter inklusiv lamper, LED lysdioder, elektronisk kontroludstyr såvel som lysarmaturer, lysstyringssystemer og belysningsløsninger.

OSRAM har globalt omkring 35.000 ansatte og omsatte for næsten 5,3 milliarder euro i regnskabsåret 2013.

Det sammenholdt med, at 19 procent af verdens kulstofudledning kommer fra lyskilder, får belysningsproducenten Osram til at anbefale, at der gøres mere for at vejlede også danske forbrugere i det store udvalg af energibesparende produkter som for eksempel LED-pærer, da de kan medvirke til at sænke energiforbruget betydeligt.

En LED-pære kan lyse i helt op til 50.000 timer og reducere CO2-udslippet med op til 90 procent på tre år. Hvis en forbruger udskifter de gamle lyskilder med nye, vil der ifølge Osram desuden være en betydelig økonomisk besparelse på blot ét år.

Svenskerne bedre til LED
Af EU-projektet PremiumLight, der har adspurgt 5.000 forbrugere fra 12 forskellige lande, fremgår det, at viden om besparelser på såvel CO2 som på bankkontoen ikke når igennem til den enkelte forbruger. Undersøgelsen viser, at Danmark er bagud med hensyn til at vælge LED-pæren, hvor eksempelvis svenskerne er bedre. Danmark ligger således nummer syv på listen, som indikerer, hvor mange, der altid eller ofte køber LED-pærer, når de skal have nye lyskilder.

Læs også: Ikea sælger udelukkende LED-lys fra 2016

Sverige topper listen, da 46 procent af vores svenske naboer altid eller ofte lægger LED-pærer i kurven, mens tallet herhjemme er 32 procent. Disse forskelle kan ifølge Osram være medvirkende til, at Sverige er den anden mest effektive forbruger af energi i Europa – Danmark er nummer seks efter blandt andet Italien og Spanien. 

”Med det store udvalg af lysteknologier, der i dag er til rådighed for forbrugerne, kan det være svært vælge den helt rigtige pære, som både er god for miljøet, sparer forbrugeren penge og giver det bedste lys til formålet. Halogenpærer er eksempelvis det typiske valg til køkkener og spots i loftet, men der kan med et simpelt skifte til LED-pærer spares helt op til 15 kilo CO2 om året på et par pærer i et enkelt rum”, siger Henrik Worsøe, administrerende direktør i Osram Danmark.

LED-pæren har udviklet sig          
Ifølge Osram-direktøren var forbrugere ikke trygge ved at slippe glødepæren, og mange havde en modvilje mod de første sparepærer, da de i sin tid blev introduceret på markedet.

”… Danmark skal selvfølgelig være forgangsland med hensyn til at vælge de rette lyskilder”.

Henrik Worsøe, administrerende direktør i Osram Danmark.

”Men teknologien har udviklet sig således, at LED-pærerne nu er den mest fornuftige løsning. LED-pæren har således mange af de samme egenskaber, som forbrugerne elskede ved glødepæren herunder form, lysstyrke samt farven på lyset. Denne type pære kan spille en stor rolle for nedbringelsen af energiforbruget og dermed opbremsningen af klimaændringerne. Og Danmark skal selvfølgelig være forgangsland med hensyn til at vælge de rette lyskilder”, mener Henrik Worsøe.

Tags: Osram, LED, CO2, Sverige

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere