Behov for øget vejledning om LED-pærer

Sverige er blandt de lande, der er bedre end os til at vælge LED-pærer, og det medvirker til, at broderfolket udleder mindre CO2 per indbygger end danskerne. Mere forbrugervejledning om LED er påkrævet, mener producent.

Henrik Worsøe, administrerende direktør i Osram Danmark, mener, at Danmark skal gå forrest, når det handler om at vælge de rigtige lyskilder..

10.10.2014

CSR.dk

Danmark sender mere CO2 ud i atmosfæren end flere andre europæiske lande, blandt andet Sverige. Det viser den seneste opgørelse (2011-tal, red.) fra U.S. Energy Information Administration (EIA) af CO2-udledning per indbygger i de europæiske lande.

Om Osram

Osram, med hovedkvarter i München, Tyskland, er en af de to ledende belysningsproducenter i verden.

Virksomhedens produktportefølje dækker hele værdikæden af belysningsprodukter inklusiv lamper, LED lysdioder, elektronisk kontroludstyr såvel som lysarmaturer, lysstyringssystemer og belysningsløsninger.

OSRAM har globalt omkring 35.000 ansatte og omsatte for næsten 5,3 milliarder euro i regnskabsåret 2013.

Det sammenholdt med, at 19 procent af verdens kulstofudledning kommer fra lyskilder, får belysningsproducenten Osram til at anbefale, at der gøres mere for at vejlede også danske forbrugere i det store udvalg af energibesparende produkter som for eksempel LED-pærer, da de kan medvirke til at sænke energiforbruget betydeligt.

En LED-pære kan lyse i helt op til 50.000 timer og reducere CO2-udslippet med op til 90 procent på tre år. Hvis en forbruger udskifter de gamle lyskilder med nye, vil der ifølge Osram desuden være en betydelig økonomisk besparelse på blot ét år.

Svenskerne bedre til LED
Af EU-projektet PremiumLight, der har adspurgt 5.000 forbrugere fra 12 forskellige lande, fremgår det, at viden om besparelser på såvel CO2 som på bankkontoen ikke når igennem til den enkelte forbruger. Undersøgelsen viser, at Danmark er bagud med hensyn til at vælge LED-pæren, hvor eksempelvis svenskerne er bedre. Danmark ligger således nummer syv på listen, som indikerer, hvor mange, der altid eller ofte køber LED-pærer, når de skal have nye lyskilder.

Læs også: Ikea sælger udelukkende LED-lys fra 2016

Sverige topper listen, da 46 procent af vores svenske naboer altid eller ofte lægger LED-pærer i kurven, mens tallet herhjemme er 32 procent. Disse forskelle kan ifølge Osram være medvirkende til, at Sverige er den anden mest effektive forbruger af energi i Europa – Danmark er nummer seks efter blandt andet Italien og Spanien. 

”Med det store udvalg af lysteknologier, der i dag er til rådighed for forbrugerne, kan det være svært vælge den helt rigtige pære, som både er god for miljøet, sparer forbrugeren penge og giver det bedste lys til formålet. Halogenpærer er eksempelvis det typiske valg til køkkener og spots i loftet, men der kan med et simpelt skifte til LED-pærer spares helt op til 15 kilo CO2 om året på et par pærer i et enkelt rum”, siger Henrik Worsøe, administrerende direktør i Osram Danmark.

LED-pæren har udviklet sig          
Ifølge Osram-direktøren var forbrugere ikke trygge ved at slippe glødepæren, og mange havde en modvilje mod de første sparepærer, da de i sin tid blev introduceret på markedet.

<p>”… Danmark skal selvfølgelig være forgangsland med hensyn til at vælge de rette lyskilder”.</p>

Henrik Worsøe, administrerende direktør i Osram Danmark.

”Men teknologien har udviklet sig således, at LED-pærerne nu er den mest fornuftige løsning. LED-pæren har således mange af de samme egenskaber, som forbrugerne elskede ved glødepæren herunder form, lysstyrke samt farven på lyset. Denne type pære kan spille en stor rolle for nedbringelsen af energiforbruget og dermed opbremsningen af klimaændringerne. Og Danmark skal selvfølgelig være forgangsland med hensyn til at vælge de rette lyskilder”, mener Henrik Worsøe.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online