Berendsen lancerer komplet CSR-kollektion af arbejdstøj i BCI-bomuld og genbrugspolyester

Danske medarbejdere kan kun blive klædt på i tøj med en lav procentdel genbrugspolyester eller bomuld dyrket med højt vandforbrug. Derfor lancerer Berendsen sammen med ID® og Kentaur nu en komplet CSR-kollektion med bæredygtigt arbejdstøj.

Vil klæde medarbejdere på i CSR-rigtigt tøj
I EU er tekstiler det 4. mest miljøbelastende forbrugsområde, kun overgået af bolig, transport og fødevarer. Og i Danmark storforbruger vi tekstiler – hver dansker købte 13,2 kilo tøj og boligtekstiler i 2016. Og mens "bæredygtig mode" har fået mere plads på podiet under Copenhagen Fashion Week og på hylderne hos modebrands som H&M og Nike – så står kommuner og virksomheder overfor stigende krav fra EU, regeringen og kunderne om, at deres tekstiler skal opfylde høje CSR-standarder. Erhvervslivet og den offentlige sektor indkøber 10.000 ton tekstiler på ét år – og 58 % af deres tekstilforbrug er arbejdstøj. Derfor lancerer Berendsen sammen med ID® og Kentaur nu en CSR-kollektion af blandet 100 % BCI-bomuld (Better Cotton Initiative) og 100 % genbrugspolyester (rPET).

BCI-bomuld er CSR-optimeret hele vejen rundt
Bomuld er én af de mest vandkrævende afgrøder at producere – ifølge Nordisk Ministerråd og Miljøstyrelsen kræver produktionen af én konventionel t-shirt ca. 1.400 liter vand, det svarer til mere end 10 fyldte badekar. Så for ID®, der leverer t-shirts og poloer til CSR-kollektionen, har det været afgørende at få tøjet fremstillet af BCI-bomuld.

”Økologisk bomuld har primært fokus på sprøjtemidler, men BCI-bomuld dækker et langt bredere CSR-perspektiv. BCI-bønder uddannes bl.a. i at dyrke og vedligeholde deres marker, så de på én gang ikke overforbruger vand og ikke udpiner jorden. Og hos ID® er vi også certificerede med EU-Blomsten, som stiller høje krav til brugen af pesticider – så alt det rå-bomuld, vi får fra BCI-bønderne, får vi testet hos et eksternt institut. Og de kan dokumentere, at der ingen farlige pesticider er til stede i det ”, siger Dorte Nørskov, Category Manager hos ID®.

Polyester forlænger tøjets levetid
Alle stykker tøj i CSR-kollektionen indeholder både BCI-bomuld og genbrugspolyester og ikke andet. Som Kentaurs Market Director, Martin Kjær fortæller, er polyester i sig selv helt nødvendigt for at sikre, at tøjet bliver mest bæredygtigt:

”Når vi tilsætter polyester i arbejdstøjet, bliver det slidstærkt, og det kan vaskes mere uden at miste kvaliteten og farven. Det gør tøjet bæredygtigt, for så får det en længere levetid, og det skal udskiftes sjældnere. Stoffer i BCI-bomuld og genbrugspolyester har en højere meterpris, og for at undgå meromkostninger for kunderne har vi optimeret vores tekstiludskæringer, så vi kan genbruge flere stofrester og undgå spild – og bagsiden af stoffet har en anden farve, så vi kan lave kontraster i tøjet af samme metervare.”

Polyester af brugte plastikflasker minimerer ressourceforbruget
5 % af verdens olie forbruges på at producere plast, og en gennemsnitlig EU-borger drikker over 106 liter vand fra plastikflasker om året. Derfor støtter Danmarks Naturfredningsforening op om, at polyester i tøj laves af genanvendt plast, der kommer fra brugte plastikflasker.

"Det er helt klart godt, når tekstilvirksomheder tænker i at bruge genanvendt plast frem for nyproduceret polyester, for så mindsker de forbruget af naturens ressourcer. Tekstilvirksomheder skal dog være opmærksomme på, at polyester i tøj giver udfordringer, når tøjet vaskes, da det kan medføre udvaskning af mikroplast, og vi ser helst, at plast bliver til nye plastprodukter. Men at tekstilvirksomheder efterspørger genanvendt plast, kan være med til at fremme, at brugt plast ses som en ressource, der skal indgå i nye produkter", siger Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

I et nyt projekt er Berendsen og Teknologisk Institut ved at undersøge, om de i fællesskab kan måle og tidligt i processen fjerne de mikroplastpartikler, der naturligt udskilles under industrivask – så mikroplasten ikke ender i spildevandet. Testen laves på måtter, læs mere her 

CSR-kollektionen er skabt ud fra kommuner og virksomheders behov
CSR er for alvor kommet på agendaen i landets virksomheder og kommuner. 57 % af de danske kommuner mener, at verdensmålene er vigtige for dem. Og hos Berendsen har man længe mærket kundeefterspørgslen på mere bæredygtigt arbejdstøj – så vi har været med til at udvikle tøjets metervarer og design ud fra vores kunders behov.

"Bæredygtighed er én af Berendsens grundpiller. Vi var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificerede, og vi tilbyder svanemærket vaskeriservice og sørger for, at vores kunders arbejdstøj fragtes miljørigtigt og repareres for at forlænge levetiden. Vi stræber efter at være på forkant, og den nye CSR-kollektion opfylder mange af de CSR-krav, som virksomheder vil stå overfor i fremtiden. Med ID®'s t-shirts og poloer og Kentaurs bukser, toppe, forklæder og kokkejakker kan vi nu tilbyde vores første hele kollektion af arbejdstøj, hvor en medarbejder kan blive klædt på fra top til tå i en blanding af 100 % BCI-bomuld og 100 % genbrugspolyester", siger Louise Elver, CSR-chef hos Berendsen Danmark.

Fakta: Tekstiler og deres miljøpåvirkning

25.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

09.09.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Det skal være lettere at vælge cirkulært - Derfor lancerer Elis Again

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

10.06.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Mindre kørsel og smartere leveringer hos Elis: Samdistribution gavner både kunder og miljøet