14.11.2019  |  Klima, miljø og energi

Betonbranchen vil levere tre procent af regeringens klimamål

Betonbranchen er klar med en ny plan, der skal bringe branchens CO2-udledning ned. Dermed bliver betonindustrien en vigtig brik i regeringens mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Betonbranchen har i sin plan ”Bæredygtigt Beton initiativ” 37 helt konkrete forslag til, hvordan man fra start til slut i byggerier og anlægsprojekter kan bringe udledningen af CO2 ned. Og målet er ambitiøst. Branchen lægger op til at halvere CO2-udledningen fra betonbyggeri de næste 10 år.

Læs også: Brancheorganisationer ser positivt på klimamål

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Produktion af cement og beton kræver meget energi. Men samfundet kan ikke undvære beton i veje, broer, tunneler, kloakker, fundamenter, bygninger med videre, heller ikke i fremtiden”, siger branchedirektør i Dansk Beton, Dorthe Mathiesen, og fortsætter:

”Derfor er hele branchen gået med i et bredt og forpligtende samarbejde, hvor vi arbejder målrettet på at komme hele vejen rundt med vores anbefalinger og bringe CO2-udledningen markant ned”.

Mindre udledning af CO2 i alle led
Forslagene i Bæredygtigt Betons initiativ og det tilhørende roadmap spænder vidt og dækker bl.a. over indsatser, der begynder allerede, når man planlægger og designer byggerier, ændrede krav til konstruktionerne og til de typer af beton, der anvendes til forskellige opgaver og en ny sammensætning af beton med mindre cement, så den bliver mere CO2-venlig.

Derudover foreslår planen mere genanvendelse og genbrug af beton, flere fleksible bygninger, som nemt kan skilles ad og bruges til andre formål, større lastbiler, der kan fragte mere ad gangen, og køretøjer og maskiner, der kører på el i stedet for diesel.

”Nogle af forslagene kan gennemføres forholdsvis hurtigt, flere kræver lovændringer og nytænkning af den måde, vi griber produktionen og arbejdet an på i dag. Mens andre kræver mere forskning og udvikling, før de kan føres ud i livet”, siger Dorthe Mathiesen.

Engagement og politisk vilje afgørende
Hvis betonbranchen skal komme i mål, forudsætter det et stort engagement og vedholdenhed fra både bygherrer, producenter, entreprenører, arkitekter, ingeniører, rådgivere og andre involverede.

”Men det kræver også dedikerede og fremsynede politikere, der vil arbejde sammen med os, og som er parate til for eksempel at fokusere på totaløkonomi og bæredygtighed, når kommuner, regioner og staten udbyder opgaver, og at inddrage parterne tidligt i processen”, understreger Dorthe Mathiesen.

Læs også: Dansk Luftfart foreslår etablerering af fond for at nå klimamål

Dansk Beton venter, at Bæredygtigt Betons initiativ vil indgå i arbejdet med at udforme de kommende klimahandlingsplaner, der skal bringe udledningen af drivhusgasser ned med 70 procent de næste ti år.

- SMP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere