27.08.2015  |  Klima, miljø og energi

Biogas til yoghurten

Arla er gået sammen med NGF Nature Energy om at opføre et stort biogasanlæg ved koncernens mejeri i Videbæk ved Herning. Anlægget bliver en prøveballon for det mulige, fremtidige byggerier af samme type.

Mejerigiganten Arla Foods har en central miljømålsætning om, at selskabets totale udledning af CO2 inden 2020 skal reduceres med 25 procent, og at 50 procent af den energi, man anvender, skal komme fra vedvarende energikilder, skriver energiwatch.dk

Læs også: Cirkulært: Biogasprojekt slår mange fluer med ét smæk

Med det in mente har Arla nu indgået en aftale med NGF Nature Energy (det tidligere Naturgas Fyn) om at opføre et stort biogasanlæg ved sine produktionsfaciliteter i Videbæk vest for Herning. Anlægget skal i første fase levere 11 millioner kubikmeter biogas om året, men bliver dimensioneret til at kunne fordoble den mængde.

"Det kommende biogasanlæg ved Videbæk er en milepæl på vejen mod at nå miljømålene. Der er naturligvis også en forretningsmæssig side af sagen. Dels forventer vores kunder, at vi producerer varerne på en miljømæssig ansvarlig måde, og dels stiller vi krav om en fornuftig forrentning af investeringerne. For det kommende biogasanlæg i Videbæk forventer vi en egenkapitalforrentning på 10-15 procent," siger koncerndirektør i Arla Foods, Jais Valeur, til energiwatch.dk.

En af årsagerne til, at økonomien i anlægget kan hænge sammen er, at Arlas produktion kører mere eller mindre døgnet rundt hele året, og derfor kan aftage hele produktionen fra anlægget. Det overflødiggør udgiften til den opgradering af gassen, der havde været nødvendig, hvis den skulle sendes ud i naturgasnettet.

Læs også: Måleprogram skal reducere metanudslip fra biogasanlæg

Af samme årsag vil biogasanlægget i Videbæk derfor også fungere som testgrundlag for den hensigtserklæring om at undersøge mulighederne for at opføre flere, lignende værker i fremtiden, som Arla og NGF har indgået.

-AK

Mere fra Anders

Anders Kampmann

Journalist, CSR.dk

Uddannelse: cand.comm, Roskilde Universitet 2010, speciale om CSR. Tidligere job: kommunikationsmedarbejder, Erhvervsstyrelsen, kommunikationskonsulent, Københavns Kommune, forskningsmedarbejder og kommunikationsrådgiver inkl. CSR-konsulent, Samfundscentret. Fokusområder: Adskillige aspekter omkring bæredygtighed i forhold til klima, transport, supply chain, produkti…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere