18.02.2016 | Samfund
The Body Shop vil være verdens mest etiske og bæredygtige virksomhed
Den britiske kosmetikkæde har sat sig en stribe ambitiøse mål inden for etisk og bæredygtig handel, der skal gøre virksomheden til en markedsleder på området.
I år er det 40 år siden at skønhedsfirmaet The Body Shop slog dørene op for sin første butik i den sydengelske kystby Brighton, og i den forbindelse har den i dag globale koncern lanceret en ambitiøs målsætning om slet og ret at blive verdens mest etiske og bæredygtige virksomhed i 2020.
Læs også: Europas grønneste butik er åbnet i Valby
Den nye strategi indeholder 14 underpunkter samlet under overskriften ”Enrich Not Exploit”, der dækker forskellige forpligtelser relateret til miljø, klima og etisk handel samt principper i forhold til sporbarhed og transparens i forsyningskæden.
Allerede ved grundlæggelsen i 1976 var de etiske principper vigtige for kædens stifter, Anita Roddick. Hun døde i 2006 og virksomheden blev opkøbt af giganten L’Oréal, men ved at melde de nye forpligtelser ud til offentligheden, vil man gerne repositionere sig selv som en leder og inspirationskilde, fortæller bestyrelsesformand og CEO hos The Body Shop, Jeremy Schwartz.
”Vi var de første i skønhedsverdenen til at anvende fair trade, og vi har stadig branchens stærkeste program. Vi er små, men vi går forrest. I dag byder fremtiden på store udfordringer for os alle, og 40 års jubilæet for The Body Shop er en perfekt anledning til at konsolidere vores mål om at blive den ledende etiske virksomhed. At være virkelig bæredygtig, betyder for os, at vi skal forme vores virksomhed, så den fungerer i overensstemmelse med jordens naturlige systemer og ressourcer, så de kan forny og genskabe sig selv”, siger han i en pressemeddelelse.
Handel, ingredienser, energi på tapetet
Blandt de konkrete mål har The Body Shop forpligtet sig til at fordoble sit etiske handelsprogram (Community Trade) fra 19 til 40 ingredienser og hjælpe med at berige de lokalsamfund, der producerer dem. Det indebærer bl.a. et fortsæt tæt samarbejde med virksomhedens mere end 120 leverandører og deres 40.000 ansatte.
Kæden, der har 43 butikker i Danmark og over 3000 på verdensplan, vil også offentliggøre, hvilke naturlige ingredienser, de anvender, hvilke ingredienser de har fra grøn kemi, og graden af deres produkters bionedbrydelighed og vandmiljøpåvirkning. Samtidig skal alle naturlige ingredienser kunne spores og beviseligt være bæredygtigt dyrket, for dermed at beskytte 10.000 hektar skov og naturlige miljøer.
På emballagefronten vil man sikre sig, at 70 procent af den samlede emballage ikke indeholder fossile brændstoffer, og så skal samtlige butikker forsynes med grøn eller CO2-neutral energi samtidig med at energiforbruget skal sænkes 10 procent om året.
Læs også: Nul affald fra Unilever i Europa
Alle mål er som nævnt sat med 2020 som deadline. I den forbindelse har Jeremy Schwartz over for Sky News understreget at man for så vidt angår monitorering af målene – ofte et ømt punkt i strategier som denne – vil benytte sig af uafhængige auditører til at følge fremskridtet med målsætningerne.
Læs mere om The Body Shops initiativ her.
-AK
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.