“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

Danmark er det femte mest kaffedrikkende land i verden, og med det høje forbrug følger et ansvar for at reducere affaldsmængden. Mens branchen allerede eksperimenterer med bionedbrydelige og komposterbare kaffeposer, mener flere aktører, det ikke er tilstrækkeligt. Én af dem er kaffeleverandøren ØNSK, som har lanceret et alternativ til engangsemballage: cirkulære 5-kilos kaffebøtter.

Foto: Ønsk ApS

Fra idé til virkelighed

“For os handlede det om at vise, at ansvarligt forbrug ikke nødvendigvis er en ekstra byrde, hvilket ledte til udviklingen af vores cirkulære bøtte-koncept. Kaffebranchen producerer enorme mængder affald, og vi er af den overbevisning, at det bedste affald er det, der aldrig bliver produceret. Bøtten er en mulighed for at vise netop dette” fortæller Rasmus, medstifter af ØNSK og Head of Impact.

ØNSK begyndte at eksperimentere med de genanvendelige bøtter for to år siden. Målet var at undgå de store mængder engangsemballage, uden at gå på kompromis med kvalitet og kundeservice. I dag er bøtterne efterhånden blevet et velkendt syn på ØNSKs risteri i Nordhavn. De følger en enkel cirkulær proces: Bøtterne fyldes med friskristet kaffe, leveres til kunderne i elbil,  siden hentes retur, rengøres og fyldt på ny til næste tur. Deres lange levetid, robusthed og brugervenlighed gør dem til en praktisk og effektiv løsning, der forener emballagereducering med bekvemmelighed – en sand win-win. 

Ifølge ØNSK blev 51 % af deres kaffe sidste år leveret i de genanvendelige bøtter - en løsning, der har sparet tilsvarende over 66.000 én-kilos kaffeposer og mere end 2,3 tons emballage.

Kilde: https://onsk.dk/cirkulaere-genbrugsboetter/. Foto: Ønsk ApS

Cirkulær tankegang i praksis

Tiltaget er et eksempel på cirkulær økonomi, hvor produkter og ressourcer holdes i kredsløb længst muligt. Ved at bruge faste bøtter skærer man kraftigt ned på engangsmaterialer. Desuden transporterer ØNSK kaffen med 100 % elbiler, så også leveringen er fri for fossil udledning. Rasmus Ditlev uddyber: 
“For os er cirkulær emballage en konkret måde at tage ansvar på i de led, hvor virksomheden har direkte indflydelse. Vi arbejder med regenerative principper i kaffemarken og arbejder tæt med kaffebonden for at skabe en bæredygtig kaffedyrkning, men det er vigtigt at vi også tager ansvar i de processer vi har direkte kontrol over, såsom levering og emballage”

Yderligere forklarer Rasmus at bøtterne har et betydeligt lavere CO2-aftryk i deres levetid end engangsposer. Kombineret med 100 % elektriske leverancer undgår ØNSK unødvendige udledninger og nedbringer afhængigheden af fossile brændstoffer.

Mere end bare emballage: et symbol på forandring

Den cirkulære løsning udfordrer vanetænkningen i kaffebranchen, hvor emballage oftest smides ud efter én brug. I stedet bliver bøtterne set som en ressource, der kan bruges igen og igen.

Bøtterne repræsenterer et skift mod en genbrugskultur, hvor emballage ikke længere er noget, der skal kasseres, men i stedet en værdifuld ressource, der kan benytte igen og igen.

Med den stigende interesse for ESG-tiltag kan systemet også inspirere andre virksomheder. Når man går væk fra “take-make-waste”-kulturen, kan det argumenteres at der åbnes der op for en ny form for forretningsmodel—en, hvor genbrug og genanvendelse står centralt.

Hvad betyder det for jeres virksomhed?

For de virksomheder, der har skiftet til genanvendelige kaffebøtter, ligger gevinsten i en lavere affaldsmængde og et mindre CO2-aftryk. Det kan også bidrage til en tydelig markering af virksomhedens miljøfokus over for kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere.

  • Mindre emballageaffald: Enkle justeringer kan spare tusindvis af engangsposer om året.
  • Lavere CO2-aftryk: Mange bække små giver samlet en betydelig klimafordel.
  • Synligt signal: Genanvendelige løsninger på kontoret kan inspirere både medarbejdere og besøgende.

Foto: Ønsk ApS

Et skridt på vejen mod en ansvarlig kaffekultur

Om genanvendelige bøtter bliver den nye normal, vil tiden vise. Men deres voksende udbredelse peger på en voksende opmærksomhed omkring kaffeforsyningens miljøpåvirkning. For selvom der er langt fra kaffefarmens dyrkning til den kop, vi hælder op i kantinen, så er emballage og levering et konkret sted at tage fat, hvis man vil gøre noget ved kaffens samlede aftryk.

ØNSKs erfaring illustrerer, at cirkulær emballage ikke behøver at være kompliceret – og ifølge virksomheden selv ligger den største udfordring ofte i at få etableret nye vaner. Som Rasmus påpeger: “Vi tror på, at små handlinger gør en mærkbar forskel på den lange rejse mod en grønnere hverdag. Når selv vores daglige kop kaffe bliver en lille del af en større cirkulær tankegang, er vi allerede godt på vej.” 

Læs mere om ØNSK cirkulære kaffebøtter - der batter – her

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

06.11.2023ØNSK ApS

Sponseret

Direkte handel og transparens: Nøglen til at skabe en positiv forandring i kaffebranchen

04.10.2023ØNSK ApS

Sponseret

Skovkaffe: En bønne tættere på at brødføde og klimasikre planeten