Bredt samarbejde vil naturgenoprette danske kystzoner
Limfjordsrådet står i spidsen for et stort EU-projekt, hvor kyster, strandenge og lavvandede fjordområder skal gendannes for 100 millioner kroner. Limfjorden, Mariager Fjord og Nærå Strand på Nordfyn danner rammerne for projekt ’Coastal Life’, der skal skabe bedre forhold for naturen og klimaet.
Natur, miljø og klima hænger sammen, og det gør løsninger på biodiversitetskrisen og klimakrisen også.
Det mener Limfjordsrådet, der derfor har stablet et bredt samarbejde på benene for at genskabe naturen i de danske kystzoner.
”Det er nødvendigt at se natur- og miljøudfordringerne i en sammenhæng, hvis vi skal løse de store udfordringer, vi står overfor. Vi har derfor etableret et stort og flot partnerskab, der i de næste seks år skal arbejde for at finde løsninger i den danske kystzone,” siger formanden for Limfjordsrådet, Henrik Dalgård.
Læs også: Erklæring: Virksomheder kræver obligatorisk rapportering på biodiversitet
Bag projektet, som kaldes ’Coastal Life’, står en blandet landhandel er aktører – blandt andet seks kommuner, fire universiteter, Natur- og Miljøstyrelsen samt virksomhederne Ørsted, Ornit.dk og organisationerne Norddanmarks EU-kontor og Limfjordsmuseet.
Genskabelse af strandeng, ålegræsenge, stenrev, biogene rev, øer og holme er hovedelementerne i projektet, som de mange forskellige partnere går sammen om at udvikle og efterfølgende overvåge og formidle om.
”Projektet giver enestående mulighed for at genetablere en mosaik af vigtige kystnære habitater og dokumentere effekten på både biodiversitet og kulstoftilbageholdelse. Samtidig vil projektet kunne inspirere og bidrage med erfaringer til initiativer i andre kystområder,” siger Dorte Krause-Jensen, professor ved Århus Universitet.
Læs også: Solcellevirksomheder investerer i biodiversitet
I Mariagerfjord Kommune er man også glad for at være en del af det nye projekt, der både kan tjene som en berigelse af naturen og bylivet omkring kysten.
”Mariager Fjord er det naturlige samlingspunkt for vores kommune, og fjorden spiller en vigtig rolle i mange borgeres hverdag. Derfor er vi glade for at være med i et spændende og ambitiøst projekt, som både vil forbedre natur og miljø i fjorden, og samtidigt gøre den mere tilgængelig for borgere og turister,” siger borgmester for Mariagerfjord Kommune Mogens Jespersen.
Projektet skal løbe i de næste seks år i Limfjorden, i Mariager Fjord og ved Nærå Strand på Fyns nordkyst.
- HCL