18.05.2020  |  Klima, miljø og energi

Brug krisen til at udvikle virksomheden til nye vækstmarkeder

Indhold fra partner Hvad er dette?

Står du som lille eller mellemstor dansk virksomhed med en timeout på grund af Covid-19? Så er det måske nu, du skal udvikle dine produkter til de hastigt voksende afrikanske vækstmarkeder.

Flere millioner støttekroner venter på virksomheder som danske Lyras, som er på vej ind på det afrikanske marked med en bæredygtig innovativ, kommerciel nyhed.

Der ligger store markedspotentialer på de afrikanske vækstmarkeder. I Uganda og Kenya kommer der for eksempel en million nye forbrugere til om året – vel at mærke per land. Derfor kan danske SMV’er indenfor udvalgte sektorer få 500.000 kroner og sparring til at udvikle teknologier og produkter i samarbejde med forskere til disse markeder.
Det har danske Lyras benyttet sig af. De står nu med et salgsklart nyudviklet kold-pasteuriseringsanlæg, hvor mælken i modsætning til normal pasteurisering og UHT-behandling bevarer både vitaminer og smag. Anlægget nedsætter madspild og spås stor succes verden over. Det er udviklet i samarbejde med Aalborg Universitet og med sparring fra Access2innovation, den danske platform for innovativ og bæredygtig eksport til afrikanske vækstmarkeder.

”Er man på basisområder som fødevarer, bliver behovet på de afrikanske vækstmarkeder ikke mindre af den aktuelle Covid-19-udfordring. Jeg vil derfor anbefale, at man som virksomhed med et godt produkt benytter en eventuel stilstand til at få sparring på at trænge ind på de afrikanske vækstmarkeder,” siger technical sales manager Klaus Iversen, Lyras. Den jyske virksomhed forventer med årene en afsætning på et trecifret antal kold-pasteuriseringsanlæg alene i Østafrika ud fra den meget positive modtagelse før krisen.

Klaus Iversen bakkes op af CEO Jacob Ravn fra Access2innovation, som siden 2007 har opbygget mere end 70 kommercielle partnerskaber mellem Danmark og Østafrika med finansiering, sparring og lokale samarbejdspartnere. Han fastslår:

”Flere lande i Afrika er interessante som eksportmarkeder for danske virksomheder. Med udgangspunkt i bl.a. en voksende middelklasse og øget industrialisering har de potential for høje vækstrater og det ændrer Covid-19 næppe på, selvom krisen naturligvis lige nu sætter nogle ting på standby. Men selv, eller måske netop i en krisetid er der god brug for innovation, optimering og effektivisering, der opfylder de afrikanske virksomheders og befolkningers behov for bæredygtige løsninger– noget, som netop danske virksomheder kan tilbyde eller udvikle sammen med vores forskere og danske NGO’er.” 

Danske virksomheder er underrepræsenterede på vækstmarkeder i Afrika. F.eks. ligger Danmark på en 12. plads i EU målt på eksport per indbygger til det enorme kontinent. Dette til trods for at Danmark besidder stærke kompetencer indenfor bl.a. bæredygtige energiløsninger, agro-business, sundhed, vand og sanitet samt boligbyggeri, som efterspørges i markederne.  

Støtten fra Access2innovation tilbydes fra programmet ”Partnerskabsdrevet Innovation til Vækstmarkederne i Østafrika” (PIVØ) under Den Europæiske Regionalfond. Hertil har foreningen samarbejde med danske crowdlending platforme og private investorer, der kan indgå med privat finansiering.

Mere fra Access2innovation

Access2innovation

https://www.access2innovation.com/

Foreningen Access2innovation har siden 2007 arbejdet for at samle forskere, humanitære organisationer og private virksomheder i innovative partnerskaber for at skabe bæredygtige løsninger i udviklingslande. Foreningen er forankret i Aalborg og tæller blandt andet Røde Kors, Verdensnaturfonden, Dansk Industri, CBS, Aalborg Universitet, Københavns Universi…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere