Folkemødets nyeste skud på stammen har fået vind i sejlene.

”Tiden er til, at vi sammen tager fat i de helt store problemer og får sat konkrete handlinger på.” Det er budskabet fra Lotte Hansen, bæredygtighedsekspert og Jacob Ravn, Access2innovation, der har taget initiativet til Handlingsskibet.

”Tiden er løbet fra at vi bare står og diskuterer indtil vi bliver uvenner. Tiden er til, at vi sammen tager fat i de helt store problemer og får sat konkrete handlinger bag måden vi løser dem på” Det er budskabet fra Lotte Hansen, bæredygtighedsekspert og Jacob Ravn, Access2innovation, der har taget initiativet til Handlingsskibet.

Med netop denne grundlæggende præmis om at panelisterne lægger hånden på kogepladen med konkrete løfter, har Handlingsskibet forsøgt at bryde tendensen til tom snak og langsigtede ambitioner uden indhold.

Er der penge i kvinder og hvornår er der tale om greenwashing?

Hen over 3 dage har Handlingsskibet dannet ramme for over 20 debatter om mange forskellige problemstillinger der alle havde stor samfundsmæssig relevans. Torsdag blev ballet skud i gang med en indlevende debat mellem bæredygtighedsekspert Lotte Hansen og Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen. Siden blev det til gode snakke om kunst og keramiks mulighed for at erstatte psykologer, det komplekse behov omkring Danmarks fremtidige elnetværk, intim koncert med Pernille Rosendahl og en småprovokerende debat der stillede spørgsmålstegn ved om der er penge i at investere kvinder og diversitet. Endelig tog Access2innovation fat i, hvordan vi kan bidrage til en bæredygtige fremtid for Afrika i samarbejde med NGO’er, virksomheder og forskere.

”De debatter vi har holdt på Handlingsskibet har oversteget alle forventninger. Vores dedikerede samarbejde med de forskellige partnere og de gode debatter vi har afholdt, har det givet os en synlighed som havde været vanskelig at gøre uden. Vi har fået sat handling bag ordene og ser frem til i 2023 at vende tilbage med konkrete resultater” – Jacob Ravn, Direktør i Access2innovation.

Særligt tre tendenser var at spore blandt debatterne der blev afholdt på Handlingsskibet. For det første, fik panelister øjnene op for vigtigheden af at igangsætte flere tværgående samarbejder med folk uden for deres egen organisation og fra andre sektorer. For det andet blev det tydeligt gennem debatterne at det er nødvendigt for alle danske organisationer at integrere bæredygtighed i organisationers kerne, hvis de ønsker at være relevante i fremtiden. Og sidst men ikke mindst, virkede det til at debatterne på Handlingsskibet var med til at give en ny kollektiv forståelse af problematikken, hvilket gjorde at konkrete løsninger blev lettere at finde frem til i fællesskab.

”Det var spændende at se hvordan panelisterne tog ideen om Handlingstavlen til sig. Nogle af løfterne handlede om at opstarte nye samarbejder med andre panelister og reformulere eksisterende strategier. Men der var også dem som var meget konkrete, og lovede med det samme at gå hjem og implementere nye features der kunne understøtte investeringer i afrikanske virksomheder. Både blandt panelisterne og blandt de besøgende har der været stor opbakningen til konceptet og nu glæder vi os til at følge med i hvordan organisationerne følger det til dørs ” – Benjamin Brinch, projektleder i Hansen & Ersbøll Agenda.

Gæsterne stod pakket på dækket og på kajen for at give deres besyv med

På trods af skibet store dæk, har der været behov for at stille ekstra bænke på kajen, for at gøre plads til de mange nysgerrige besøgende. Og de besøgende har ikke kun skulle sidde stille og lytte. På Handlingsskibet gør partnerne nemlig borgerne til aktive medspillere, ved at give dem mulighed for at komme med deres egne løsningsforslag til debatternes problemstillinger. Og det er faldet i god jord.

”Det var en debat om både hvordan det er at være patient i psykiatrien, men også fra regioner og kommunernes side, hvordan vi spænder ben for hinanden. Jeg synes det er et godt initiativ at invitere borgerne til at komme med egne forslag til løsningen, for når vi kan skrive vores ide og synspunkt ned så får vi øjnene op for om vi har misset noget. ”- Emma Bengtsson, lægestudenterende og næstformand i foreningen danske lægestuderende

I debatten om greenwashing blev det klart, at selvom Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen og Lotte Hansen mente der kunne være tale om forførende markedsføring, så var publikum mindre kritiske over for de produkter reklamerne forsøgte at sælge. Og i debatten om atomkraft blev panelet overrasket da ca. 70% af de besøgende udviste ønske om at der skulle investeres i ny atomkraft fra danske investerings- og pensionsselskaber.

Når frivillighed, bæredygtighed og borgerinddragelse går op i en højere enhed

Ideen til Handlingsskibet er født af Jacob Ravn og Lotte Hansen, og projektets succes kan tilskrives et stærkt samarbejde blandt partnerne.

”Der er et perfekt match mellem LOAs ide og handlingsgrundlag som bygger på frivilligengagement og fornyet af brug af den sejlende kulturarv, og så ideen om at bruge Handlingsskibet som platform for innovativ samtale og samfundsforandrende handlinger på Folkemødet. ” – Esben Munk Sørensen, første styrmand og forhenværende lektor og professor på Aalborg Universitet.

Resten af lørdagen bød blandt andet på debatter om investeringer i Afrika, problematikken om overdødelighed i psykiatrien, en diskussion om vi skal begynde at sige ”ja tak” til atomkraft og en vigtig snak om hvordan danske virksomheder fortsat kan være med til at drive den bæredygtige omstilling fremad.

Handlingsskibet rundende af med en indlevende snak om hvordan frivillige kræfter er, og kan være en essentiel driver i den bæredygtige omstilling. Panelet endte med at komme med konkrete måder hvorpå man kan måle de frivilliges impact på, og aftalte sågar at mødes efterfølgende, for at samle de forskellige gode erfaringer sammen, så de kan blive delt med andre organisationer. 

”For mig er der ingen tvivl om at Handlingsskibet er den slags nybrud som Folkemødet har brug for, og derfor regner jeg stærkt med, at vi igen til næste år laster skibet med gode debatter om bæredygtige problemstillinger og sætter kurs mod Allinge” – Lotte Hansen, partner i Hansen & Ersbøll Agenda og initiativtagerne bag Handlingsskibet.

Jacob Ravn stemmer i: ”Handlingsskibet har til fulde vist sit værd, som en engagerende platform, og vi har allerede nu mødt stor interesse fra nye partnere for at engagere sig i 2023, så vi kan fastholde momentum og få sat handling bag Verdensmålene”.

Få overblik over de mange debatter og følg med i Handlingsskibes videre kurs på deres Linkedin.

05.09.2023access2innovation

Sponseret

Velkommen til vores ny program manager, Inge Myrthue

26.04.2023access2innovation

Sponseret

Two million Danish Kroner for converting nut shells into energy, fertilizer, and jobs

27.10.2022access2innovation

Sponseret

Big interest for Danish climate smart solutions at Uganda-EU Business Summit

07.09.2022access2innovation

Sponseret

Fra plastaffald til ressource

07.09.2022access2innovation

Sponseret

Nu kan du investere i nyt dansk drikkevandssystem, testet og godkendt i Afrika

20.06.2022access2innovation

Sponseret

Folkemødets nyeste skud på stammen har fået vind i sejlene.