02.06.2020 | Klima, miljø og energi
Byggebranchen bliver bedre til sortering af byggeaffald
Når nedrivere jævner huse og bygninger med jorden, eller når håndværkere skifter vinduer og tage ud, er der mere og mere af byggeaffaldet, der bliver sorteret. En glædelig udvikling, mener Dansk Byggeri, da det betyder, at stadig mere af affaldet kan genanvendes bedre.
Byggebranchen sætter et stort miljømæssigt tryk. Derfor er det vigtigt med ansvarlig sortering af byggeaffaldet.
En ny affaldsstatistik fra Miljøstyrelsen viser, at der i det senest opgjorte år, 2018, blev produceret cirka fem millioner ton affald i bygge- og anlægssektoren. Det svarer til 40 procent af alt det affald, der bliver produceret i Danmark på et år.
“Men mere og mere af det blandede affald, der kommer, når man river bygninger ned eller renoverer, bliver heldigvis sorteret. Det er vi glade for. Først og fremmest fordi det gør det muligt at genanvende affald som for eksempel beton, asfalt, stål, træ, pvc plast og mursten bedre”, siger miljøchef i Dansk Byggeri Simon Stig-Gylling.
Læs også: Regeringen: Øget affaldssortering skal sænke CO2-udledningen
Ifølge Miljøstyrelsen faldt den samlede mængde af det blandede bygnings- og nedrivningsaffald fra knap 460.000 ton i 2016 til godt 390.000 ton i 2018.
“Det er godt, at det går den rigtige vej, også fordi det gavner miljøet. Når f.eks. glas fra vinduer bliver knust og smeltet om til en ny byggevare, sparer man jo store mængder ressourcer i forhold til at skulle producere det hele fra nyt. Det samme gælder, når f.eks. mursten, stål, gips eller beton kan genanvendes”, siger Simon Stig-Gylling.
Mængden af byggeaffald følger aktiviteten
Ser man på den samlede mængde af affald fra bygge- og anlæg, er der tale om en stigning på en million ton fra fire til fem millioner ton. Det skyldes, at aktiviteten i både nybyggeriet, anlæg og renoveringsmarkedet steg fra 2016 til 1018.
Og når der bliver brugt flere materialer, stiger mængden af byggeaffald ligeledes.
Læs også: Danske virksomheder skal satse store penge på grøn omstilling
“Vi har som branche et stort ansvar, når vi sætter så stort miljømæssigt aftryk. Af samme grund har vi også haft en intens kommunikationsindsats igennem Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet, som bistår alle aktører i byggeriet med juridisk og praktisk hjælp og rådgivning til at sortere, genanvende og nyttiggøre byggeaffaldet”, siger Simon Stig-Gylling og fortsætter:
“Det bærer frugt nu, hvor vi kan se, at supertankeren byggebranchen er blevet bedre til at sortere sit affald. En trend vi både håber og tror vil fortsætte, for der kan gøres meget mere endnu”.
- HCL
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.