Bygherrer må gerne stille krav om kædeansvar til entreprenører

For nok første gang har CSR-klausuler været genstand for en juridisk sag, og deres gyldig- og lovlighed blev bekræftet. Betyder at virksomheder skal tænke sig godt om i deres valg af underleverandører.

Krav om kædeansvar for arbejdsvilkår og menneskerettigheder, miljø og anti-korruption er blevet bekræftet som lovlige i byggesektoren..

26.08.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Må en bygherre holde en entreprenør ansvarlig, hvis en underleverandør ikke lever op til en arbejdsklausul eller krav om at respektere en række internationale konventioner og deklarationer om menneskerettigheder, miljø og korruption? Eller er det i strid med diverse forhold i EU-retten?

Dét spørgsmål er blevet testet i Klagenævnet for Udbud. Konkret har Dansk Byggeri anlagt sagen mod Region Hovedstaden over en entreprise i forbindelse med udbygningen af Herlev Hospital.

Indbygget i kontrakten var klausuler om menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption, og et krav om at entreprenøren sikrede at ikke bare egne ansatte, men også ansatte hos underleverandører aflønnes etc. på niveau med danske aftaler. Var det ikke tilfældet kunne entreprenøren stilles til ansvar og sanktioner sættes i værk.

Det mente Dansk Byggeri var i strid med flere principper i EU-lovgivningen, og det spørgsmål skulle Klagenævnet for Udbud tage stilling til.

Konsekvenser for virksomheder
Klagenævnet kom med sin afgørelse tidligt i august måned 2016, og de så ingen grund til at skrue ned for forventningerne til kædeansvar, både når det handler om danske løn- og arbejdsvilkår og om internationale standarder. Det gjorde de helt klart i deres afgørelse.

Virksomhederne bør lægge godt mærke til den afgørelse, for det har konsekvenser. Thomas Trier, jurist hos Deloitte, forklarer disse på LinkedIn:

”Afgørelsen er blandt andet interessant, fordi den ikke alene omhandler arbejdsklausuler men også krav om respekt for internationale anerkendte menneskerettigheder mv. Virksomhederne bør derfor på forhånd sikre sig ved at bruge underentreprenører, de kender, og som de ved, kan håndtere disse krav. Dette kan også opfattes som et behov for at udvise den nødvendige omhu i forhold til valget af underleverandører.”

Han peger også på, at de offentlige udbydere samtidig nok skal oppe sig lidt på kontrolsiden.

Er det en principiel afgørelse?
Dansk Byggeris jurist mener dog ikke at afgørelsen er principiel. ”Udbyder bliver nødt til ved hver enkelt udbud at vurdere, om vilkårene i øvrigt bliver overholdt,” sagde han til avisen.dk som en kommentar til afgørelsen.

3F er som forventet ikke enige i den udlægning. Deres repræsentant sagde:

”Dermed er det skåret ud i pap, at klausuler er kommet for at blive og er et naturligt redskab i offentlige bygherres udbud.  Med så entydig en afgørelse kan der ikke længere være tvivl om retstilstanden ved offentlige byggerier, og nu må Dansk Byggeris protester stoppe.” 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

08.10.2024CSR.dk

ESG i værdikæden er også biodiversitet

16.09.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kald din leverandør for partner

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia