Fem mand til at involvere 14.000 i bæredygtighed

Supply chain-virksomheden Chep har kun fem ansatte med bæredygtighed på visitkortet, ifølge selskabets globale sustainability-chef, Juan Jose Freijo. Men med den rette opbakning og strategi kan de få alle 14.000 medarbejdere med, fortæller han. Og reelt bidrager hundredvis.

Cheps forretningsmodel er grundlæggende cirkulær, forklarer bæredygtighedschef i moderselskabet Brambles Group, Juan Jose Freijo. Det giver flere fordele, påpeger han. PR-foto.

12.04.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Det siger Juan Jose Freijo, der er Global Head of Sustainability i Cheps australske moderselskab, Brambles Group, til CSR.dk, som svar på spørgsmålet om, hvilken rolle, bæredygtighed spiller for koncernen.

”Vi gør vores cirkulære forretningsmodel til en synlig del af vores tilbud ved at sige, at vi giver fordele på bæredygtighedskontoen. Og det er noget, vi bliver valgt til på”, forklarer JJ Freijo. Foto: Brambles.

Med 13 år i selskabet bag sig, og forskellige positioner i bæredygtighedsteamet siden 2010, har han været med til at udarbejde adskillige sustainability-strategier, både internt i virksomheden, og gennem branchesamarbejder med andre aktører i industrien – noget som han i øvrigt betegner som afgørende i forhold til at lykkes med FN’s Verdensmål, som Brambles/Chep arbejder aktivt med.

Når nu bæredygtighed er så central en komponent i en virksomhed, som tilfældet er i Brambles Group, så kunne man nemt tro, at de har et massivt hold af eksperter og policymakers til at udstikke kursen og definere det ene tiltag efter det andet, men det er faktisk ikke tilfældet.

Sammenlignet med de 14.000 ansatte, den samlede koncern har på lønningslisten, så er bæredygtighedsteamet faktisk ganske lille.

Involvering fra flere vinkler
”Vi er faktisk kun fem mand med sustainability på visitkortet, som så har til opgave at involvere hele organisationen. But we like it small, og det fungerer. Og reelt er der jo hundredvis af folk andre steder i selskabet, der også bidrager”, forklarer Juan Jose Freijo.

Videre fortæller spanieren, der af de fleste bare bliver kaldt JJ, at man arbejder med flere forskellige tilgange, når det kommer til at få alle til at tage den bæredygtige dagsorden til sig.

”Når man som organisation skal have så mange mennesker til at adoptere en tankegang, så skal det komme fra flere sider. Vi arbejder både med top-down-metoder og mere organiske vinkler. Her har vi altid topledelsens opbakning, hvilket er helt afgørende, og så kommer der spontane initiativer fra andre steder i koncernen, som vi koordinerer”, siger han.

Det resulterer i det, Juan Jose Freijo med et glimt i øjet kalder ”vores lille hemmelighed” i form af en ’virtuel cirkel’, hvor idéer florerer lidt på samme måde som virksomhedens produkter. De bedste fletter sig ind i den overordnede forretningsmodel, der som nævnt allerede er baseret på et cirkulært purpose.

Bæredygtighed som en synlig del af tilbud
Og det er en model, der virker på alle planer, understreger Freijo. Hos Brambles er bæredygtighed og finansiel succes således definitivt ikke hinandens modsætninger, men derimod to faktorer, der ”går hånd i hånd”, som han formulerer det. Det handler bl.a. om at udnytte de materialer, man anvender optimalt.

”Vi bruger 100 procent bæredygtighedscertificeret træ og 100 procent genbrugsplast i vores paller, og generelt er vi meget åbne omkring hvilke materialer, der giver mening for os. Jeg er materialeagnostiker, og i min bog findes der ikke dårlige materialer; det handler om at anskaffe og bruge dem ordentligt”, siger han og fortsætter:

”I det hele taget er bæredygtighed den rigtige måde at spare penge på. Vi sørger eksempelvis for, at vores træpalleleverandører anvender overskudstømmer, som er en værdifuld ressource, der ikke bør gå til spilde. Det skaber omsætning i stedet for tab for alle parter, så det synes vi er en åbenlys rigtig tilgang”, siger Juan Jose Freijo.

Strategien betyder bl.a., at Chep for nylig blev kåret til verdens næstmest bæredygtige virksomhed af den amerikanske avis Barrons, og tidligere i år blev man – som den første virksomhed i branchen – udmærket med EcoVadis’ Gold Recognition Level for fjerde år i træk. 

Den bæredygtige profil er i øvrigt ikke noget, man er bleg for at bruge i markedsføringssammenhæng, understreger JJ Freijo. Det er nemlig ved at være en efterspurgt egenskab på markedet.

Læs også: Cirkulær økonomi 2.0: Økosystemer og partnerskaber – og rigelig belønning

”Tidligere var der lidt en mangel på tillid på det her område, men efterhånden som ikke mindst klimaforandringerne får mere og mere opmærksomhed, så er det min opfattelse, at der er meget få skeptikere tilbage. Derfor gør vi også vores cirkulære forretningsmodel til en synlig del af vores tilbud ved at sige, at vi giver fordele på bæredygtighedskontoen. Og det er noget, vi bliver valgt til på”, understreger han.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J